Dringen voor tiny houses in Lisse

Er is zeker belangstelling voor tiny houses (kleine huisjes) in Lisse. Dat bleek wel tijdens de startbijeenkomst op vrijdagavond 12 april in het gemeentehuis in Lisse

Naar schatting 150 enthousiaste bewoners bezochten de infomarkt. Ruim veertig bewoners schreven zich in voor de initiatiefgroep Tiny Houses Lisse.

Wonen in een tiny house is een leven met minder spullen en zelfvoorzienend, geschikt voor alleenstaanden, starters, jongeren, ouderen en kleine gezinnen. Het is duurzaam en de ‘ecologische footprint’ is klein, waarbij de aarde minimaal wordt belast. Er zijn kraampjes met isolatiemateriaal van hennep en jute, gemaakt van oude kleding en met duurzaam hout uit de bollenstreek zelf. Bezoekers kunnen op de infomarkt ook een virtuele wandeling maken door de ‘Heijmans one’, een type tiny house van 40m2 van architectenbureau Mood-builders.

 

Pionier

Veel belangstelling is er voor de stand van pionier Marjolein Jonker, “de eerste legale tiny house bewoonster van Nederland”, zegt ze vrolijk. Sinds drie jaar woont ze in een huisje van 20 m2 in Alkmaar. “Ik kan met mijn hand op het hart zeggen dat ik er geen spijt van heb. Daarvoor woonde ik in een groot rijtjeshuis, maar ik wilde minder huis en meer tuin.” Jonker vertelt hoe ze regenwater gebruikt om te wassen, zonnepanelen en accu’s voor elektriciteit en propaangas om te koken. De enorme belangstelling verbaast haar niet. “Toen ik twee jaar geleden een open huis hield, kwamen er 500 mensen kijken!”

 

Way of life

Om 19:30 heet Guus Mesman, plaatsvervangend voorzitter van de raad, iedereen officieel welkom. “Tiny houses zijn a way of life, zegt hij in een volle raadzaal. Kort legt hij uit dat tiny houses mooi passen bij de duurzaamheidsmaatregelen van Lisse en dat de startbijeenkomst onderdeel is van een participatietraject. Bij voldoende belangstelling is het uiteindelijke doel van de gemeente om – samen met bewoners – tiny houses te realiseren in Lisse. Met die belangstelling zit het wel goed; ruim veertig bewoners melden zich aan voor de initiatiefgroep Tiny Houses Lisse. De groep komt 14 juni bijeen om plannen te ontwikkelen waar en hoe de tiny houses het beste kunnen worden vormgegeven binnen de gemeente Lisse.

Aan het woord komt verder Jacqueline Tellinga, projectleider BouwExpo Tiny Housing Almere. Zij vertelt onder meer hoe je de benodigde papieren bij elkaar kunt krijgen.

 

Ontspullen

Bezoekers hebben verschillende redenen om te kiezen voor een tiny house. “Ik heb tiny houses gezien in Canada en ik vind het superleuk!” zegt Elisa (28). “Heerlijk onafhankelijk, met een groentetuintje. Ik dacht dat het hier niet kon met al die regelgeving, maar het kan dus wel. Ik zie klein wonen wel zitten. Zoveel spullen heb ik niet. Het is ook een trend om te ontspullen.”

Linda (30) kwam drie jaar geleden al met soortgelijke plannen naar het gemeentehuis, maar toen was Lisse ‘er nog niet aan toe’. “Er kon toen niks en er waren ook geen plekken. Ik ben inmiddels vertrokken uit Lisse. Een koopwoning hier is voor jongeren gewoon niet te betalen en voor een sociale huurwoning moet je minstens 7 jaar wachten. Daarom woon ik nu in Voorhout: dat is goedkoper. Wel positief vind ik dat Lisse het idee nu oppakt – al komt het voor mij te laat.”


Auteur: Arnold Korporaal

Ga naar het begin