Gemeente Lisse: Nieuwsberichten https://www.lisse.nl/ Het laatste nieuws van de gemeente Lisse nl Gemeente Lisse Tue, 23 Oct 2018 17:24:13 +0200 Tue, 23 Oct 2018 17:24:13 +0200 news-190 Tue, 23 Oct 2018 15:46:19 +0200 Heel de Bollenstreek wandelt https://www.lisse.nl/inwoners-en-ondernemers/sport-cultuur-en-evenementen/wandelroutes-bollenstreek.html Het laatste deel van het Zuid-Hollandse wandelnetwerk is geopend. De wandelroutes worden gecontroleerd door een grote groep vrijwilligers. news-185 Fri, 19 Oct 2018 13:21:58 +0200 Lisse maakt energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/lisse-maakt-energiebesparing-bij-bedrijven-inzichtelijk-185.html De gemeente biedt samen met Omgevingsdienst West-Holland een gratis energiescan met monitoring aan Gemeente Lisse heeft zich gecommitteerd om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren. Dit doet zij door samen met Omgevingsdienst West-Holland een gratis energiescan met monitoring aan te bieden aan deze doelgroep. Gemeente Lisse heeft 20 energiescans ingekocht. Het gaat hard met de energiescans, 10 van de 20 beschikbare energiescans zijn al uitgevoerd.  

 

Gratis energiescan MKB

Bedrijven zijn continu bezig met kostenbesparing. Op hun energierekening valt óók te besparen. Bedrijven die zich hebben aangemeld voor een gratis energiescan krijgen bezoek van het adviesbureau Energiepartners BV.

Het adviesbureau brengt samen met het bedrijf de energiesituatie in kaart. Zo krijgt het bedrijf inzicht in het energieverbruik, energiestromen en het energielabel. Na deze scan ontvangt de bedrijf een advies op maat (adviesrapport) waarin staat hoe zij hun energieverbruik kunnen verminderen. Daarnaast krijgen zij een toegang tot een online tool om hun energieverbruik twee jaar te monitoren. “Een rapport verdwijnt vaak in de la maar met een monitoring zien mensen gelijk het resultaat, wat vaak voor verassende inzichten zorgt. Ook geeft de online tool de besparingen aan die bedrijven kunnen gebruiken voor nieuwe investeringen, op deze manier hoeft het nemen van energiebesparende maatregelen niet altijd enorm kostbaar te zijn”, zegt Gerwin Brandsen van Energiepartners.

 

Wethouder van der Laan loopt mee tijdens energiescan bij Restaurant De Engel

Vandaag liepen Jeanet van der Laan (wethouder duurzaamheid gemeente Lisse), Gerrit Meiland (gemeenteraadslid gemeente Lisse) en Martin Aardenburg (Omgevingsdienst West-Holland,) mee tijdens een energiescan bij Restaurant De Engel in Lisse. Wethouder van der Laan, die voor het eerst een energiescan bijwoont zei erg benieuwd te zijn naar hoe zo een scan in zijn werk gaat, ook gaf ze aan dat er nog een flinke slag te slaan is in energiebesparing in de gebouwde omgeving; “Het energieverbruik van de gebouwde omgeving is 70%, hier is dus een enorme besparingspotentieel. Een energiescan geeft hier inzicht in, daarom steunen wij als gemeente dit project en dragen wij een warm hart toe aan bedrijven die met energiebesparing aan de slag gaan”. 

Restaurant de Engel is een familiebedrijf dat van café is uitgegroeid naar een zalencentrum met café, restaurant en hotel. Eric Juffermans is de derde generatie en runt dit bedrijf samen met zijn vrouw Suzanne Juffermans en nicht Karin Juffermans. ‘Wij zijn altijd bezig met energiebesparing en hebben het een en ander al uitgevoerd. Energiebesparing begon bij ons vanuit de financiële besparing die dit oplevert, vooral als je de eerste verlaging van de energierekening ziet, maar duurzaam ondernemen is voor ons ook erg belangrijk.  Er zijn continu nieuwe ontwikkelingen en ik ben benieuwd welke nieuwe besparingsmogelijkheden deze energiescan laat zien.” 

 

Informatieplicht voor bedrijven op het gebied van energiebesparing

Bedrijven die 50.000 kWh stroom en/of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken zijn verplicht rendabele energiemaatregelen te treffen. Omgevingsdienst West-Holland controleert bedrijven of zij deze maatregelen treffen. De rendabele energiemaatregelen zijn door de overheid samen met de brancheorganisaties in erkende maatregelenlijsten opgenomen.

Per 1 juli 2019 zijn bedrijven, naast het treffen van de maatregelen ook verplicht om te rapporteren over de stand van zaken met betrekking tot de erkende maatregelen voor energiebesparing. Wettelijk moet een bedrijf of instelling aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht voldoen vóór 1 juli 2019. De Omgevingsdienst blijft de erkende energiemaatregelen bij bedrijven controleren en controleert daarnaast  op de informatieplicht.

]]>
news-184 Thu, 18 Oct 2018 15:43:43 +0200 Gemeente verwijdert fietswrakken https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gemeente-verwijdert-fietswrakken-184.html Wij hebben fietswrakken opgeruimd die in de openbare ruimte staan. Fietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en in een verwaarloosde toestand verkeren, mogen namelijk niet op de weg blijven staan.

Dit staat in artikel 5:11 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Fietsen gelabeld

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hebben deze fietsen gelabeld. Als uw fiets een label heeft gekregen, heeft u 4 weken de tijd gehad om uw fiets zelf weg te halen. 

Inmiddels zijn 80 gelabelde fietsen en 2 scooters door de gemeente verwijderd en opgeslagen..

Vragen

Heeft u vragen over deze actie? Neem dan contact op met onze boa’s via telefoonnummer 14 0252.

]]>
news-182 Thu, 18 Oct 2018 12:04:53 +0200 Geef je mening over de toekomst van Schiphol en omgeving https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geef-je-mening-over-de-toekomst-van-schiphol-en-omgeving-182.html Iedereen kan zijn of haar mening geven over de toekomst van Schiphol via een internetconsultatie op www.omgevingsraadschiphol.nl De partijen in de ORS hebben daarvoor gezamenlijk een consultatiedocument opgesteld.

De internetconsultatie is een van de stappen in een breed consultatietraject dat de ORS in september is gestart. Dit in antwoord op het verzoek van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen om de bevolking breed te raadplegen over hoe zij denkt over de ontwikkeling van Schiphol.

Breed inventariseren

De maatschappelijke consultatie bestaat uit meerdere onderdelen. Zo vindt er tussen 16 oktober en 20 november een internetconsultatie plaats die openstaat voor alle inwoners van Nederland om hun mening te geven over de toekomst van Schiphol en omgeving. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar hoe de inwoners van Nederland denken over de ontwikkeling van Schiphol na 2020; worden verschillende huiskamergesprekken gevoerd waarbij in een woonkamer van een omwonende van Schiphol een gesprek wordt gevoerd tussen omwonenden en de leden van de ORS en worden er openbare themagesprekken georganiseerd waarin inhoudelijke stellingen van leden van de ORS onder het vergrootglas van externe deskundigen worden gelegd. Het consultatietraject wordt afgesloten met een luchtvaartdag die op zaterdag 8 december 2018 zal plaatsvinden. Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op www.omgevingsraadschiphol.nl.

Resultaten

De resultaten van het consultatietraject worden verwerkt in het advies van de ORS aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Dit advies is bedoeld voor het kabinet om beleid en regelgeving in te vullen voor de ontwikkeling van Schiphol tot en met 2030.

Omgevingsraad Schiphol

De Omgevingsraad Schiphol is het podium waar alle vraagstukken, belangen en partijen rond de ontwikkeling van Schiphol en omgeving bij elkaar komen. Betrokken partijen zijn overheden, de luchtvaartsector, bewoners en brancheorganisaties. In de Omgevingsraad hebben de luchtvaartsector (Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, luchtvaartmaatschappijen), rijk, provincies, gemeenten, bewonersorganisaties, regionale werkgevers- en ondernemersorganisaties en regionale milieuorganisaties zitting.

]]>
Algemeen
news-180 Wed, 17 Oct 2018 15:34:49 +0200 Koninklijke Onderscheiding voor Prof. dr. Wim Fibbe https://gemeente.leiden.nl/bestuur/publicaties/persberichten/koninklijke-onderscheiding-voor-prof-dr-wim-fibbe/ Hij ontving deze onderscheiding na zijn afscheidscollege in het LUMC uit handen van de Leidse burgemeester Lenferink news-179 Wed, 17 Oct 2018 14:03:54 +0200 Hobaho vertelt college Lisse meer over innovatieve tulpvermeerdering https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hobaho-vertelt-college-lisse-meer-over-innovatieve-tulpvermeerdering-179.html College krijgt rondleiding met presentatie van nieuwe methode tulpvermeerdering Burgemeester en wethouders van Lisse hebben dinsdag 16 oktober een bezoek gebracht aan Hobaho. Algemeen directeur Foeke Gardenier en Directeur bemiddelen Sam van Egmond gaven een presentatie. Daarna volgde een rondleiding. Actuele aanleiding voor het werkbezoek is de bijzondere prestatie die Hobaho behaalt bij het vermeerderen van tulpenbollen.

 

Nieuwe methode

Normaal gesproken kun je een tulpbol per jaar met een factor drie vermeerderen. Met de nieuwe methode kan Hobaho dat opschroeven naar enkele duizenden per jaar. Deze techniek vond nog niet eerder plaats in de bollenteelt, wel in bijvoorbeeld de sierteelt.

 

Bijzondere kweekmethoden

Burgemeester en wethouders kregen een rondleiding in het laboratorium en de klimaatcellen. Daar legde projectleider Esther de Boer meer uit over de bijzondere kweekmethoden.

]]>
news-178 Mon, 15 Oct 2018 16:26:37 +0200 Afvalexcursie naar Meerlanden https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/afvalexcursie-naar-meerlanden-178.html Wilt u met eigen ogen zien wat er nu écht met uw afval gebeurt en wilt u al uw vragen over afvalverwerking beantwoord krijgen? Meld u dan aan voor de excursie op 9 november! Deze excursie wordt georganiseerd door ‘Lisse Duurzaam’ en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Lisse en Meerlanden.

Deelname is gratis.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via lisseduurzaam@gmail.com of door een briefje in de bus te doen bij Veldhuyzen van Zantenpark 97 in Lisse. Vermeld hierop uw naam en telefoonnummer. Na 2 november neemt Duurzaam Lisse contact met u op. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Gezien de bezoeklocaties is het wenselijk dat u goed ter been bent. De excursie niet geschikt voor kinderen onder de 7 jaar.

 

Programma vrijdag 9 november

08:45 uur        Vertrek per bus uit Lisse

09.30 uur         Aankomst bij Meerlanden - Ontvangst met koffie en presentatie

10.45 uur         Rondleiding door Milieustraat en Groene Energiefabriek - Koffie en broodje

12.00 uur         Vertrek per bus naar Regionaal Sorteercentrum Schiphol

12.20 uur         Aankomst RSC Schiphol - Rondleiding

13.30 uur         Vertrek per bus naar Lisse

 

Over Lisse Duurzaam

Lisse Duurzaam is een burgerinitiatief van Lissenaren. Zij willen Lisse verduurzamen door energieverbruik te verminderen. Dit doen ze in coöperatievorm; met andere inwoners en ondernemers in Lisse. Bijvoorbeeld door collectief zonnepanelen in te kopen en andere projecten te ontwikkelen om Lisse te verduurzamen. Lisse Duurzaam heeft geen winstoogmerk en is er voor particulieren, bedrijven, scholen, verenigingen etc. Kortom: voor iedereen binnen Lisse die duurzame energie een warm hart toedraagt en stappen wil maken op dit gebied.

Kijk voor meer informatie op www.lisseduurzaam.nl of op www.meerlanden.nl of bekijk alvast het filmpje van Meerlanden over afval.

 

]]>
news-79 Mon, 15 Oct 2018 15:39:00 +0200 Repair café 27 oktober https://www.lisse.nl/repaircafe.html De vrijwilligers van het Repair Café openen zaterdag 27 oktober om 13 uur weer de deuren. U kunt terecht met kapotte computers, meubels, elektrische apparaten, speelgoed en fietsen. news-177 Fri, 12 Oct 2018 18:03:15 +0200 Bedenk jij de vlag voor de inclusieve samenleving van Lisse? https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/bedenk-jij-de-vlag-voor-de-inclusieve-samenleving-van-lisse-177.html In Lisse willen we staan voor een inclusieve samenleving. Daar hoort ook een vlag bij. We willen deze hijsen op dagen die belangrijk zijn voor de inclusieve samenleving. Daarom schrijven we een wedstrijd uit om te komen tot een nieuw vlagontwerp. Bedenk jij deze vlag? Als jouw ontwerp wint, ontvang je uiteraard de vlag zelf. En daarnaast € 500 aan prijzengeld.

 

Belangrijk bij het ontwerp:

 • Het wapen van de gemeente Lisse (zie het logo van de gemeente) moet terugkomen in het ontwerp.
 • De uiteindelijke vlag wordt 120 cm lang bij 180 cm breed. Jouw ontwerp hoeft niet die grootte te hebben, maar wel dezelfde verhouding tussen lengte en breedte.
 • Je kunt je ontwerp op papier of online inleveren. Wij laten je ontwerp uiteindelijk afdrukken op een vlag. Je ontvangt hiervan uiteraard ook een exemplaar.
 • Verder is het ontwerp helemaal aan jou. 

 

Inzendingen vlagontwerp

Inzendingen voor de wedstrijd kun je uiterlijk 12 november 2018 sturen aan het college van Lisse, via bestuurssecretariaat@lisse.nl.

]]>
news-176 Thu, 11 Oct 2018 17:09:19 +0200 Aftrap aanpak eenzaamheid tijdens bijeenkomst Kom Erbij https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/aftrap-aanpak-eenzaamheid-tijdens-bijeenkomst-kom-erbij-176.html Op donderdagavond 4 oktober was de aftrap voor een lokale aanpak van eenzaamheid in Hillegom en Lisse Een jaar lang zal regelmatig aandacht zijn voor dit thema. Zo’n 10 procent van de inwoners voelt zich sterk eenzaam. Het vraagt aandacht en maatwerk om hier iets tegen te doen.

Wethouder Jan van Rijn van de gemeente Hillegom opende de inspiratiebijeenkomst in het Fioretti College in Lisse, die was georganiseerd door Welzijnskompas. Na een introductie op het thema gingen zo’n 50 inwoners en vertegenwoordigers van organisaties in gesprek over eenzaamheid en ontmoeting. De aanwezigen bleken zeer gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan en om ook een ‘Kom Erbij’ ofwel gesprek over eenzaamheid en ontmoeting te organiseren. Wethouder Jolanda Langeveld kondigde in haar slotwoord aan dat de gemeente Lisse ook een ‘Kom erbij’ organiseert en wenste alle aanwezigen een mooi Jaar vol Ontmoeting.

]]>
news-174 Thu, 11 Oct 2018 16:21:25 +0200 Lisse benadrukt inclusieve samenleving https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/lisse-benadrukt-inclusieve-samenleving-174.html Met het hijsen van zowel de regenboogvlag als een blanco vlag hebben de collegeleden vandaag laten zien dat zij staan voor een inclusieve samenleving Zij benadrukten dat iedereen in Lisse meetelt en meedoet. De inclusieve samenleving is volgens hen meer dan het accepteren van de liefdesrelaties in de vele vormen die er zijn of het accepteren van ieders geslachtskenmerken.

“Natuurlijk zijn deze beide belangrijk,” zegt wethouder Jolanda Langeveld, “maar een inclusieve samenleving gaat volgens ons over veel meer. Het gaat ook om vele andere groepen waarbij gelijkwaardigheid, diversiteit, tolerantie en ruimte voor andersdenkenden belangrijk zijn.”

 

De collegeleden kiezen de komende jaren voor een nieuwe aanpak met daarbij een vlag die symbool staat voor de inclusieve samenleving.

De vandaag gehesen blanco vlag is dan ook een uitnodiging aan inwoners om een vlag te ontwerpen die de inclusieve samenleving van Lisse vertegenwoordigt.

 

Nieuw vlagontwerp

Het college schrijft een wedstrijd uit en roept inwoners op om met een vlagontwerp te komen. In het ontwerp moet het wapen van Lisse terugkomen, het overige is aan de artistieke geest. De winnende vlag zal de komende jaren wapperen op belangrijke dagen voor de inclusieve samenleving.

De ontwerper van deze winnende vlag ontvangt uiteraard de vlag zelf en € 500 aan prijzengeld.

 

In gesprek gaan

Langeveld heeft de inclusieve samenleving in haar portefeuille en geeft aan dat de sleutel hiervan ligt in het in gesprek gaan met elkaar. “Onze oproep is elkaar te accepteren en mensen te waarderen om wie en wat ze zijn.

Je moet elkaar kunnen bevragen zonder meteen te oordelen. Door met elkaar te praten kun je veel ruis wegnemen en daadwerkelijk komen tot een oplossing. Mijn ervaring is dat als je begrip hebt voor elkaars standpunten, je vaak nader tot elkaar komt.”

 

In gesprek met inwoners en bedrijven

Daarnaast gaat het college verder met werkbezoeken, gesprekken en dialoogtafels. Zo gaat wethouder Jeanet van der Laan (Jeugd) op Paarse vrijdag (14 december) in gesprek met jongeren van het Fioretti College over hun solidariteit met homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender jongeren.

Van der Laan: “Wij zijn niet bang om gevoelige zaken aan de orde te stellen. Ik ben daar trots op. Want we moeten ze aan de orde stellen om ze in orde te maken.” 

 

In het dagelijks werk

Wethouder Kees van der Zwet (Economie) benadrukt op zijn beurt bij ondernemers het belang. Als hij werkbezoeken aflegt, vraagt hij bedrijven om ook inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte te betrekken.

En te kiezen voor een meer gelijkwaardige verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen. Van der Zwet: “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedenken en dat we respect voor elkaar hebben. Iedereen doet er toe, ongeacht religie, geaardheid, geslacht of wat dan ook.”

 

Inzendingen vlagontwerp

Inzendingen voor de wedstrijd kunnen uiterlijk 12 november 2018 worden verstuurd aan het college van Lisse, via bestuurssecretariaat@lisse.nl. De maat van de vlag is 120 x 180 cm, het aangeleverde ontwerp mag uiteraard kleiner, maar wel in die verhouding zijn.

Meer informatie hierover is de komende tijd te lezen in de gemeenteberichten en op de website van de gemeente Lisse.

]]>
news-173 Wed, 10 Oct 2018 16:28:29 +0200 Meld kandidaten aan voor de vrijwilligersprijs en de jeugdprijs! https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/meld-kandidaten-aan-voor-de-vrijwilligersprijs-en-de-jeugdprijs-173.html Kent u iemand die zich op een uitzonderlijke wijze inzet voor de samenleving of toekomst van Lisse? Een vrijwilliger, een jeugdige vrijwilliger tot en met 22 jaar of een groep vrijwilligers die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden? 

Kandidaten aanmelden kan tot 15 november 2018

Meer informatie over hoe u die persoon of personen kunt voordragen, leest u op de lisse.nl/onderscheidingen. De winnaars worden tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend gemaakt. Nomineer vandaag nog uw favoriet via lisse.nl/onderscheidingen.

]]>
news-168 Mon, 08 Oct 2018 11:58:27 +0200 Werkt u mee aan ons eigen Lissese sportakkoord? https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/werkt-u-mee-aan-ons-eigen-lissese-sportakkoord-168.html In navolging van het nationaal sportakkoord nodigen wij u uit om een eigen sportakkoord voor Lisse te realiseren. Onder de titel ‘Sportief akkoord Lisse’ leggen wij verschillende doelstellingen aan u voor. Wat vindt Lisse belangrijk op het gebied van sport en bewegen? Op welke wijze kunnen wij lokaal doelstellingen verwezenlijken? En inzetten op de preventieve agenda van Lisse.

Wij nodigen u graag uit voor de bijeenkomst 'Sportief akkoord Lisse'. 

 • Datum: 16 oktober 2018
 • Locatie: RTV De Bollenstreek, Spekkelaan 3, 2161 GH, Lisse
 • Tijd: Bijeenkomst 20.00 - 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur


Dit is het moment voor alle sport- en beweegorganisaties en nadrukkelijk ook voor jeugd- en jongerenwerk, kinderopvangorganisaties, welzijnsorganisaties, zorgaanbieders om aan de politiek kenbaar te maken welke waarde zij toekennen aan sport en bewegen voor Lisse en welke doelstellingen met maatregelen daarbij horen.

Aanmelden

Meld u aan voor deze bijeenkomst door vóór 13 oktober een mail te sturen naar beleidsondersteuningsociaaldomein@hltsamen.nl.
Vermeld daarbij uw naam, welke organisatie, vereniging of school u vertegenwoordigt en vanuit welke functie. 

 

]]>
news-162 Fri, 05 Oct 2018 15:30:00 +0200 Gemeente Lisse presenteert begroting voor 2019 https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gemeente-lisse-presenteert-begroting-voor-2019-162.html In de begroting heeft de gemeente haar ambities uit het coalitieprogramma financieel vertaald. Gemeente Lisse presenteert haar begroting voor het jaar 2019. Hierin heeft zij haar ambities uit het coalitieprogramma financieel vertaald. Mede door een korting vanuit het Rijk komt het begrotingsresultaat over 2019 eenmalig uit op een tekort. De drie jaren erna laten een sluitende en positieve begroting zien. Het college heeft besloten het tekort op te lossen door minder uit te geven en de reserves binnen de eigen begroting aan te spreken. De lasten voor inwoners (OZB) gaan komend jaar dan ook niet omhoog.

“We hebben een intensief gesprek gevoerd over ambities, prioriteiten en verplichtingen,” vertelt wethouder financiën Kees van der Zwet. “Intensief, omdat we dit jaar te maken hebben met een korting vanuit het Rijk. We willen veel doen en we móeten vanuit wetgeving ook veel doen. Tegelijkertijd hebben we minder geld beschikbaar. Daardoor kunnen wij als college komend jaar nog niet alle ambities uit het coalitieakkoord de aandacht geven die zij verdienen. Wij hebben keuzes moeten maken en sommige ambities voor komend jaar moeten bevriezen. Wel gebruiken we 2019 om plannen te maken die we in 2020 gaan uitvoeren.”

 

Doorkijk komende drie jaren

Het tekort dat de gemeente op de begroting presenteert, is incidenteel. Een doorkijk naar de komende drie jaren laat zien dat de begroting dan sluitend en positief is. “Wij vinden die doorkijk belangrijk,” zegt Van der Zwet, “want in die jaren moeten we naast de korting van het Rijk ook het wegvallen van inkomsten uit de precariobelasting opvangen. Dat zijn de inkomsten die we eerder ontvingen van de energie- en drinkwatermaatschappijen voor het gebruik van gemeentelijke gronden. Die inkomsten vervallen vanaf 2022. De komende drie jaar bereiden wij ons hierop voor. Dit jaar houden we de tarieven van de Onroerende Zaak belasting (OZB) – behalve voor de
inflatie – gemiddeld genomen gelijk.” 

 

Anders en efficiënter

De bezuiniging voor komend jaar heeft gevolgen voor onder meer nieuwe investeringen in de buitenruimte en activiteiten binnen het sociaal domein. We hebben met tijdelijke maatregelen sommige activiteiten moeten uitstellen tot volgende jaren”, legt Van der Zwet uit. “Daarbij zijn steeds onze uitgangspunten geweest dat we het huidige hoge voorzieningenniveau in Lisse willen behouden én dat iedere inwoner zorg moet kunnen ontvangen als dat noodzakelijk is. Vanuit die uitgangspunten hebben we de begroting dan ook opgesteld. Onze prioriteiten liggen bij het efficiënt werken binnen het sociaal domein, voortdurende aandacht voor duurzaamheid en het neerzetten van participatie. Met dat laatste bedoelen we dat we bij ontwikkeling van het beleid veel meer ruimte geven aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.” 

 

Efficiënt werken binnen het sociaal domein
Het college ziet dat de kosten voor het sociaal domein een belangrijke component van de uitgaven zijn. “We hebben veel taken van de landelijke overheid overgeheveld gekregen,” zegt Van der Zwet. “Daarbij heeft het Rijk direct een bezuinigingsmaatregel doorgevoerd. Deze situatie kan financieel – zeker in de jeugdzorg - niet meer uit. Terwijl wij het belangrijk vinden dat inwoners wel de zorg kunnen blijven ontvangen als dat noodzakelijk is.”

Het college wil daarom in het sociaal domein anders en efficiënter gaan werken. De oplossing schuilt volgens de bestuurders in nadruk op preventie en effectieve behandeling. Van der Zwet: “Ons doel is inwoners helpen waar mogelijk vitaal te blijven. Dat is niet alleen plezierig voor henzelf, maar ook voor de gelden die we met elkaar aan zorg en welzijn besteden. Komend jaar willen we grip krijgen op de kosten. We willen bekijken hoe we doelen en gelden op de goede manier samenbrengen. Dat vereist een nieuwe manier van denken en samenwerken. We moeten anders kijken naar doelgroepen en de activiteiten die er nu al zijn. Wellicht kunnen we meer combineren.”

 

Duurzaamheid

Het vraagstuk voor een duurzame samenleving is iets dat het college in samenwerking met partners wil oppakken. Voorbeelden hiervan zijn samenwerkingsverband Holland Rijnland, het lokale duurzaamheidsplatform, experts van binnen en buiten de streek en regionale en landelijke overheden. Het college wil kleine initiatieven laten groeien tot grootschalige Green Deals (met ondersteuning van het Rijk).

 

Participatie

Aan participatie geeft het college uitdrukking door goed beleid hierop te ontwikkelen en daadwerkelijk van start te gaan. “Vanuit de gemeenteraad zijn hiervoor al diverse trajecten opgestart”, vertelt Van der Zwet. “Wij zien ook het ontwikkelen van de Omgevingsvisie als kans om participatie goed neer te zetten. Wij nodigen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties dan ook van harte uit om hierin met ons mee te denken.”

Lees de programmabegroting 2019-2022 (pdf)

]]>
news-160 Thu, 04 Oct 2018 13:33:56 +0200 Uitreiking Guts Award aan innovatieve ondernemer https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/uitreiking-guts-award-aan-innovatieve-ondernemer-160.html Bedrijf Clusius Dutch Tulip Vodka is winnaar van de Guts Award 2018. Het mag zichzelf het komende jaar het meest innovatieve bedrijf van Haarlemmermeer en Duin- en Bollenstreek noemen. Ondernemer Joris Putman kreeg op 2 oktober de award uitgereikt uit handen van wethouder Kees van der Zwet en wethouder Adam Elzakalai van Haarlemmermeer. 
 

The Guts Award

The Guts Award werd in 2016 voor het eerst georganiseerd door Businesspark Nieuw-Vennep Zuid en Gemeente Haarlemmermeer en bleek meteen een groot succes. Het evenement draait om innovatie en is in het leven geroepen om ondernemers te inspireren en stimuleren hierin (nog meer) te ontwikkelen. De stappen die ondernemers hiertoe nemen, vergen vaak een hoge dosis lef en doorzettingsvermogen. Niet alleen als het gaat om het kiezen van een bepaalde route, maar ook als het gaat om onderscheidend zijn.

Meer informatie over the Guts Award.
 

]]>
news-159 Thu, 04 Oct 2018 13:21:22 +0200 Inwoners helpen Lisse bladvrij maken https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/inwoners-helpen-lisse-bladvrij-maken-159.html Bladeren maken de straat glad, dus fijn als inwoners in de herfst ook helpen vegen. Zo kunnen we met elkaar uitglijden en wateroverlast voorkomen.

Heb je geen bezem? Haal 'm gratis bij Natuur- en Milieueducatiecentrum (NME) de Groene Bol op landgoed Keukenhof! 

Op dinsdag 2 oktober gaven Brenda Clemens van het NME, wethouder Jeanet van der Laan, wijkregisseur Monique van der Weijden en opzichter Nico Sluimer het startsein. Zij maakten een start met het aanvegen van het plein voor het gemeentehuis.

Activiteiten NME

Het NME heeft veel activiteiten die zich richten op de basisscholen. Zo nodigen zij regelmatig klassen uit in de natuur om meer over onze leefomgeving te vertellen. De komende tijd gaat het NME ook meer lezingen en excursies voor volwassenen organiseren.

Voor meer informatie zie: De Groene Bol.

]]>
news-156 Mon, 01 Oct 2018 15:02:15 +0200 Cursus Digisterker - werken met e-overheid https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/cursus-digisterker-werken-met-e-overheid-156.html Hoe werkt dat nou met DigiD? Hoe geef ik mijn verhuizing door aan de gemeente? Deze en nog veel meer andere vragen beantwoordt de bibliotheek Lisse in de cursus 'Werken met e-overheid'.

De cursus behandelt onder andere:

 • aanmaken en werken met een DigiD,
 • overheidsinformatie vinden,
 • iets aanvragen bij de gemeente of andere overheidswebsite.

 

Data bijeenkomsten

Digisterker bestaat uit 4 bijeenkomsten in de bibliotheek. Deze vinden plaats op:

 • 9 november
 • 23 november
 • 30 november
 • 7 december


Elke bijeenkomst is van 10.00 tot 12.00 uur.

Kosten zijn € 15 voor leden en € 20 voor niet-leden. 

Meer informatie over deze en andere cursussen vindt u op de website van de bibliotheek.

]]>
news-145 Tue, 25 Sep 2018 16:00:17 +0200 Kleine verenigingen voor andere besteding OZB-aanslag https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/news/kleine-verenigingen-voor-andere-besteding-ozb-aanslag/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=277f23f3b194c9172cd248ff2524ad82 Voorafgaand aan de raadsvergadering van 19 september 2018 ontving burgemeester Lies Spruit uit handen van vertegenwoordigers van enkele verenigingen een brief, waarin zij pleiten voor een compensatieregeling en/of kwijtschelding van de OZB-aanslag. Voor sommige verenigingen betreft de aanslag 10% van de jaarlijkse exploitatie. Dit geld kan, aldus de vertegenwoordigers, beter besteed worden aan de maatschappelijke doelstellingen van de verenigingen. De brief wordt besproken in het raadspresidium van 1 oktober aanstaande.

]]>
news-142 Fri, 21 Sep 2018 15:11:28 +0200 Groot restafval milieustraat vanaf 1 oktober weer gratis https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/groot-restafval-milieustraat-vanaf-1-oktober-weer-gratis-142.html In Lisse sorteren inwoners hun afval. Zo kunnen grondstoffen als Plastic Metaal en Drankenkartons (PMD) en Groente, Fruit en Tuinafval (GFT) hergebruikt worden. Voor restafval betalen inwoners per lediging in de ondergrondse container of bij de milieustraat. Vanaf 1 oktober 2018 betalen inwoners niet meer voor groot huishoudelijk restafval, zoals een matras of stoffen bank.

Kees van der Zwet: ‘Het meeste grof huishoudelijk afval bieden inwoners gesorteerd aan. Scheiden van afval is belangrijk om op die manier zoveel mogelijk grondstoffen te hergebruiken. De uitvoerbaarheid van het afvalinzamelsysteem is heel belangrijk voor het succes. Een bank uit elkaar halen en sorteren, is niet makkelijk uitvoerbaar en dat mogen we dan ook niet van onze inwoners verwachten.’

Sorteren

Uitgangspunt op de milieustraat blijft dat inwoners hun grof huishoudelijk afval gescheiden inleveren. Zo kan hout, textiel en bijvoorbeeld klein chemisch afval gratis ingeleverd worden. Voor het klein grof huishoudelijk restafval, wat overblijft en niet in de ondergrondse containers past, betalen inwoners het tiktarief bij de milieustraat. Dit tarief staat gelijk aan een inworp in de ondergrondse container. Maar voor grote niet te scheiden of niet eenvoudig te demonteren producten rekent de gemeente niet langer een tarief.

Vervuiler betaalt

Grondstoffen uit huishoudelijk afval, zoals GFT, PMD en papier en karton worden in Lisse opgehaald of kunnen ingeleverd worden bij milieuparken. Voor restafval betalen inwoners. Hiervoor krijgen zij een korting op de jaarlijkse afvalstoffenheffing. Ze betalen per lediging restafval in de ondergrondse container of bij de milieustraat. Voor grof restafval betalen inwoners het tiktarief. Voor groot niet te scheiden restafval betaalden inwoners per kuub €15,-.

Dit tarief is nu afgeschaft omdat een aantal producten zo goed als niet te scheiden valt.  

]]>
news-136 Wed, 19 Sep 2018 16:35:18 +0200 Kindergemeenteraad zoekt projecten https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/kindergemeenteraad-zoekt-projecten-136.html In november 2018 organiseert de gemeenteraad van Lisse een Kindergemeenteraad. Voor deze Kindergemeenteraad zoekt de gemeente projecten van maximaal € 2.000,-. Verenigingen, maatschappelijke organisaties en ook inwoners die een leuk project bedenken met een maatschappelijk doel, kunnen zich tot 22 oktober 2018 melden bij de gemeente

Spelregels

 • Alleen verenigingen, maatschappelijke organisaties en inwoners uit Lisse kunnen een projectvoorstel indienen.
 • Het project moet ten goede komen aan de Lissese gemeenschap. 
 • Het project hoeft niet gericht te zijn op kinderen.
 • Het project kost maximaal € 2.000,-. Kost het minder, dan gaat het resterende bedrag naar een ander project.    
 • Alleen afgeronde ideeën met een financiële onderbouwing dingen mee. Er kan geen bijdrage gevraagd worden voor bijvoorbeeld de bouw van een gymzaal. Een nieuw bankje voor in de gymzaal is wel mogelijk. Een project kan overigens ook een activiteit zijn, zoals een dagje uit.
 • De winnaar zorgt zelf voor de uitvoering.
 • De uitvoering van het project moet plaatsvinden vóór juni 2019.
 • Projectvoorstellen moeten voor 22 oktober 2018 zijn ingediend. 

 
Wat is de Kindergemeenteraad?

De gemeente wil de leerlingen van de groepen 8 van de basisschool laten ervaren hoe het is om raadslid te zijn. Vergaderen, debatteren, keuzes maken, het komt allemaal aan bod in de vergadering van de Kindergemeenteraad. Ze worden daarbij begeleid door raadsleden van de gemeente Lisse. De Kindergemeenteraad maakt uiteindelijk een keuze tussen de projecten. Kinderen leren op die manier dat niet alles kan; zij zullen samen een keuze moeten maken. 

Interesse?

Ideeën voor projecten kunt u mailen naar griffie@lisse.nl of per post sturen naar: 
Gemeente Lisse
T.a.v. de griffie
Postbus 200
2160 AE  Lisse

De griffie van de gemeenteraad neemt vervolgens contact met u op.
Neem voor meer informatie contact op met Jan Jaspers via telefoonnummer 0252 - 433122 of via e-mail jjaspers@lisse.nl.
 

]]>
news-129 Thu, 13 Sep 2018 13:46:03 +0200 Wethouder reikt mantelzorgcompliment uit tijdens inloopochtend https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/wethouder-reikt-mantelzorgcompliment-uit-tijdens-inloopochtend-129.html Wethouder Jolanda Langeveld reikte op donderdagochtend 13 september een mantelzorgcompliment uit aan een Lissese mantelzorger. Zij sprak bij de overhandiging van de VVV-cadeaukaart ter waarde 100 euro haar waardering uit voor mensen die intensief zorgen voor iemand in hun omgeving.

Welzijnskompas organiseerde een eerste inloopochtend in Floralis waarvoor de 150 mantelzorgers die tot nu toe een mantelzorgcompliment hebben aangevraagd, waren uitgenodigd. De hele ochtend liepen mantelzorgers binnen om elkaar te ontmoeten, vragen te stellen en het compliment op te halen. De wethouder bleef na de uitreiking om de persoonlijke verhalen van de mantelzorgers te horen.

Vraag het mantelzorgcompliment aan voor 1 november

Kent u iemand die ook een mantelzorgcompliment verdient? Vraag dit dan voor 1 november 2018 aan bij het Welzijnskompas.

De volgende inloopochtend is op dinsdag 18 december, eveneens in Floralis.

]]>
news-124 Wed, 12 Sep 2018 12:17:53 +0200 Bijzondere optredens in huiskamers van Lisse https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/bijzondere-optredens-in-huiskamers-van-lisse-124.html Huiskamerfestival Gluren bij de Buren barst ook binnenkort weer los. Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober stellen vele inwoners van Lisse hun huiskamer weer beschikbaar Huiskamerfestival Gluren bij de Buren barst ook binnenkort weer los. Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober stellen vele inwoners van Lisse hun huiskamer weer beschikbaar voor een bijzonder optreden. Gistermiddag reikte het enthousiaste bestuur het eerste programmaboekje uit aan wethouder Jeanet van der Laan van cultuur.

 

Poelpolder, dorp én Lisserbroek

Het Huiskamerfestival vindt zaterdag plaats in de Poelpolder en zondag in de rest van het dorp. Dit jaar is het festival uitgebreid naar Lisserbroek en wel in Dorpshuis De Meerkoet. De toegang is gratis.

Meer weten? Ga naar www.glurenbijdeburen-lisse.nl

]]>
news-123 Wed, 12 Sep 2018 11:36:13 +0200 Burgemeester en wethouders bezoeken het innovatieve LAM Lisse https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/burgemeester-en-wethouders-bezoeken-het-innovatieve-lam-lisse-123.html Ook alvast een kijkje nemen in het museum? Meld je aan voor één van de testdagen!  Hier staat het college samen met initiatiefnemer Jan van den Broek (5e van links) en curator Sietske van Zanten (1e van links) voor een kunstwerk van Itamar Gilboa. Deze kunstenaar hield een jaar lang bij wat hij at en dronk en maakte daarvan deze indrukwekkende installatie.

Ook vast een kijkje nemen in het museum? Meld je dan aan voor één van de testdagen! 

www.lamlisse.nl

]]>
news-122 Wed, 12 Sep 2018 10:44:47 +0200 Op naar een aardgasvrij Lisse! https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/op-naar-een-aardgasvrij-lisse-122.html Lisse heeft samen met de dertien andere gemeenten in Holland Rijnland het convenant ‘Aardgasvrije nieuwbouw en bestaande bouw’ ondertekend. Wethouder Jeanet van der Laan van duurzaamheid zette dinsdagmiddag 11 september haar handtekening. Met dit convenant gaat Lisse zich samen met partijen als de provincie en Liander inzetten voor een aardgasvrij Lisse.

 

Jeanet van der Laan: ‘In Lisse willen we dat onze nieuwe en bestaande woningen aardgasloos zijn. Samen met inwoners, Stek en ondernemers gaan we hiervoor een plan maken. Ook zullen we inwoners ondersteunen met informatie over hoe zij dit in hun eigen woning aan kunnen pakken.’

 

Nieuwbouw
Het is bij wet geregeld dat nieuw te bouwen woningen vanaf 1 juli 2018 niet meer op het aardgas zijn aangesloten. Nu verstrijkt er aardig wat tijd tussen het bedenken van een nieuwbouwwijk en het daadwerkelijk bouwen. Toch wil Lisse zich zoveel mogelijk inspannen om nieuwbouwwoningen die al voor juli 2018 in de procedure zaten, zoveel mogelijk aardgasvrij te maken.

 

Bestaande bouw

Ook in de bestaande gebouwde omgeving ligt er een grote opgave. Voor de bestaande gebouwde omgeving gaat Lisse de komende jaren een warmtevisie maken. Hierin staat of een buurt voor of na 2030 van het aardgas afgaat en welke duurzame warmtebron in de plaats komt van het aardgas. Deze warmtevisie en uitvoeringsplannen willen we samen met inwoners en ondernemers maken.

 

Aardgasvrij. Hoe?

Afscheid nemen van het aardgas is een landelijke opgave. Dit is niet zomaar gerealiseerd. Inwoners en ondernemers gaan hier het nodige van merken. Inwoners en bedrijven zullen de komende jaren aanpassingen aan hun huis of bedrijf gaan doen. Bijvoorbeeld het gasfornuis inruilen voor een elektrisch fornuis of het installeren van een warmtepomp in hun woning. De gemeente zal in de komende jaren dan ook een beroep doen op de inzet van onze inwoners en ondernemers. Met elkaar maken we Lisse duurzaam en toekomstbestendig. 

 

Ambities

De gemeente Lisse heeft hoge ambities als het om duurzaamheid gaat. Zo wil Lisse als gemeente in 2040 energieneutraal zijn. Om deze ambities ook waar te kunnen maken, gaat er veel veranderen de komende tijd. Met de ondertekening van dit convenant zet Lisse weer een stap in de richting van een duurzaam Lisse.

]]>
news-90 Mon, 10 Sep 2018 13:21:00 +0200 Lisse doet mee aan de Duurzame Huizen Route https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/lisse-doet-mee-aan-de-duurzame-huizen-route-90.html De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform waar huiseigenaren hun ervaringen delen over duurzaam wonen. Trotse huiseigenaren kunnen hun woning het hele jaar door op de website aanmelden. Hiermee inspireren zij anderen bij het verduurzamen van hun woning. Op zaterdag 3 en 10 november zijn veel woningen te bezoeken. Wilt u ook aan de slag met duurzaam wonen of wilt u graag uw kennis en ervaringen delen? Schrijf u in voor een bezoek of meld uw woning aan op www.duurzamehuizenroute.nl/lisse

Juryverkiezing

Nieuw dit jaar zijn de verkiezingen van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Huiseigenaren maken daarmee kans om hun huis tot het leukste, beste, meest innovatieve en duurzaamste huis uit te laten roepen. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Tot en met 30 september kunnen huiseigenaren hun woning opgeven om kans te maken op deze prestigieuze titel. Meer informatie vindt u op de website van de Duurzame Huizen Route.
 

 

]]>
news-121 Mon, 10 Sep 2018 10:45:00 +0200 Lisse spreekt in bij hoorzitting Duinpolderweg https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/lisse-spreekt-in-bij-hoorzitting-duinpolderweg-121.html Wethouder Jolanda Langeveld van mobiliteit heeft vrijdagavond 7 september namens gemeente Lisse bij Provinciale Staten ingesproken. Dit betrof de hoorzitting over de Duinpolderweg. Langeveld benadrukte daarbij het belang van een verbeterde bereikbaarheid van Lisse en de Bollenstreek. Ook gaf zij aan blij te zijn dat de provincie het traject in goed overleg met bewoners wil inpassen.

“Op dit moment ontbreekt een goede ontsluiting via de weg richting Haarlemmermeer en de A4. De verkeersafwikkeling in het gebied stagneert. Dit neemt nog grotere vormen aan tijdens het Keukenhof-seizoen en bij calamiteiten in of om de regio”, betoogde Langeveld. “Wij hebben als één van de grondgebonden gemeenten constructief deelgenomen aan het proces dat de afgelopen jaren is doorlopen. Dit vanuit de doelstelling dat het voorkeursalternatief een robuuste en toekomstbestendige bijdrage moet leveren aan de ontwikkeling van Lisse en de regio. Wij zijn verheugd dat beide Gedeputeerde Staten hebben geluisterd naar de argumenten en hebben gekozen voor het nu voorliggende voorkeursalternatief, het zogenoemde midden-alternatief.”

Input vanuit inwoners Rooversbroekpolder

Langeveld benadrukte blij te zijn met het besluit om samen met de betreffende bewoners en ondernemers in de Rooversbroekpolder te komen tot een definitieve tracékeuze en dito inpassingsplan. “Wij gaan ervan uit dat ook de Staten hier positief tegenover staan. Aspecten als leefbaarheid, natuurwaarden, landschapswaarden, recreatiewaarden én economisch functioneren moeten in de volgende fase mede met input vanuit het gebied een plek krijgen.”

]]>
news-114 Mon, 03 Sep 2018 10:23:00 +0200 Ben jij Standby? https://ikbenstandby.nl/ Een hartstilstand kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of levensstijl. Hulp binnen 6 minuten redt levens en kwaliteit van leven. Hiervoor zijn veel burgerhulpverleners en AED’s nodig. Meld je aan! news-107 Fri, 31 Aug 2018 22:17:03 +0200 Geslaagde Wielerdag Nederlandse gemeenten https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geslaagde-wielerdag-nederlandse-gemeenten-107.html Met zo’n zeventig deelnemers is de Wielerdag voor Nederlandse gemeenten op vrijdag 31 augustus een succes geweest. Vanuit heel Nederland kwamen burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen naar de organiserende gemeenten Hillegom en Lisse. Gezamenlijk reden zij twee toertochten door de Bollenstreek. Hoogtepunt was het Nederlands Kampioenschap Wielrennen voor bestuurders en gemeentesecretarissen. 

Winnaars

Dit jaar waren de winnaars bij de burgemeesters Joost van Oostrum (gemeente Berkelland) en Marga Vermue-Vermue (gemeente Sluis), bij de wethouders Jeffrey van Agtmaal (gemeente Woensdrecht) en bij de gemeentesecretarissen Henk Klaucke (gemeente Ridderkerk). Burgemeester Arie van Erk van Hillegom werd vierde en gemeentesecretaris Jan Schellevis van Lisse werd tweede.

Goed werk toervereniging

De organisatie van de Wielerdag was in handen van RTV De Bollenstreek. De ren- en toervereniging verzorgde de begeleiding van de tocht met een grote groep vrijwilligers en zelfs een volgauto. “De toervereniging heeft uitzonderlijk goed werk geleverd,” vertelt gemeentesecretaris én gastheer Jan Schellevis van gemeente Lisse. “We kregen uitsluitend complimenten voor de goede organisatie van deze dag. Tel daar nog het mooie weer en het enthousiaste publiek bij op. Dan weet je dat de deelnemers een onvergetelijk en gezellig sportevenement hebben beleefd. We hebben een prachtig visitekaartje van onze Bollenstreek afgegeven.”

Wielerdag

Burgemeester Arie van Erk (Hillegom) en gemeentesecretaris Jan Schellevis (Lisse) wonnen vorig jaar het kampioenschap en organiseerden daarom de editie 2018. De Wielerdag (voorheen Burgemeestersfietsdag) kent een mooie traditie als gezellige en sportieve dag voor burgemeesters. Met de deelname van ook wethouders en secretarissen is de Wielerdag Nederlandse Gemeenten geworden tot dé graadmeter voor fietsminnende bestuurders van Nederland. De organisatie van de toertochten en de wedstrijd was in handen van De RTV Bollenstreek.

]]>
news-102 Wed, 29 Aug 2018 16:25:15 +0200 Grote Sluis Spaarndam weer open voor pleziervaart https://www.rijnland.net/actueel/nieuws/nieuws-2018/grote-sluis-spaarndam-opent-deuren-voor-pleziervaart-met-beleid Het hoogheemraadschap van Rijnland laat beperkt weer recreatievaart door de Grote Sluis in Spaarndam vanaf donderdagochtend news-100 Tue, 28 Aug 2018 11:42:07 +0200 Vooraankondiging voorbereiding bestemmingsplan ‘Heereweg 460a - uitbreiding zorgboerderij’ https://www.lisse.nl/extensies/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/vooraankondiging-voorbereiding-bestemmingsplan-heereweg-460a-uitbreiding-zorgboerderij-100.html Vooraankondiging (conform artikel 1.3.1 Bro) van de voorbereiding van bestemmingsplan ‘Heereweg 460a - uitbreiding zorgboerderij’ Artikel 1.3.1 Bro

Burgemeester en wethouders van Lisse geven overeenkomstig artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) te kennen dat het volgende bestemmingsplan wordt voorbereid:

 • Bestemmingsplan ‘Heereweg 460a – uitbreiding zorgboerderij’

 

Plangebied

Het plangebied ligt binnen bestemmingsplan ‘Landelijk gebied’ en betreft de zorgboerderij aan de Heereweg 460 A in Lisse. Het bestemmingsplan in voorbereiding maakt het mogelijk om extra activiteiten te ontplooien voor de dagbesteding, tevens is de eerder verleende omgevingsvergunning uit 2015 opgenomen in dit bestemmingsplan.

 

Indienen van zienswijzen op dit moment niet mogelijk

Op grond van artikel 1.3.1, lid 2 Bro wordt hier gemeld dat er geen stukken ter inzage liggen, er momenteel geen gelegenheid wordt geboden zienswijzen omtrent dit voornemen naar voren te brengen en dat er geen onafhankelijke instantie in de gelegenheid wordt gesteld advies uit te brengen over dit voornemen. Dit komt later in de procedure wel aan de orde.

 

Inspraak

Het ontwerpbestemmingsplan wordt op een nader te bepalen tijdstip gedurende zes weken ter inzage gelegd en is dan te bekijken in het gemeentehuis te Lisse, op de gemeentelijke website en via ruimtelijkeplannen.nl. Tijdens de termijn dat het ter inzage wordt gelegd is er de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen.

 

De termijn van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan wordt vooraf gepubliceerd in Het Lissernieuws, op deze website en in de Staatscourant.

 

Informatie

Voor meer informatie over deze vooraankondiging kunt u contact opnemen met de heer E.N. Saarloos van domein Ruimte, tel: 14 0252.

]]>