Gemeente Lisse: Nieuwsberichten https://www.lisse.nl/ Het laatste nieuws van de gemeente Lisse nl Gemeente Lisse Mon, 18 Mar 2019 13:55:39 +0100 Mon, 18 Mar 2019 13:55:39 +0100 news-378 Mon, 18 Mar 2019 11:39:44 +0100 Vervangen brug Mendeldreef-Linnaeuspark https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/vervangen-brug-mendeldreef-linnaeuspark-378.html Van 25 tot en met 30 maart vervangt het bedrijf Damsteegt Waterwerken de fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van Mendeldreef 63. De huidige brug is aan vervanging toe.

De nieuwe brug is gemaakt van staal met een composiet brugdek en FSC gecertificeerde hardhouten leuningen. De nieuwe brug is erg duurzaam en gaat drie keer langer mee dan een volledig houten variant. 

De doorgang is van 27 maart tot 28 maart afgesloten. Uiteraard zal de aannemer zijn uiterste best doen om overlast tot een minimum te beperken.

]]>
news-376 Fri, 15 Mar 2019 16:19:00 +0100 Ballonnen oplaten? Weet u het zeker? https://www.lisse.nl/ballonnen.html Het lijkt zo feestelijk, ballonnen oplaten. Maar voor het milieu is het niet feestelijk. news-374 Tue, 12 Mar 2019 13:41:48 +0100 Openbare laadpalen voor Lisse https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/openbare-laadpalen-voor-lisse-374.html Vanaf 1 april kunt u als inwoner van Lisse een openbare elektrische laadpaal aanvragen. Hiermee krijgen inwoners de mogelijkheid om elektrische en hybride auto’s ook in de openbare ruimte in Lisse op te laden. Het college zet hiermee weer een stap in de goede richting naar een energieneutraal Lisse.

De gemeente kreeg regelmatig verzoeken van inwoners voor het plaatsen van een openbare laadpaal. Wij konden deze verzoeken toen nog niet inwilligen. Door het opstellen van nieuw beleid en aangepaste beleidsregels voor plaatsing van openbare laadinfrastructuur verandert dat per 1 april. 

Het bedrijf Allego neemt in eerste instantie de aanvragen en plaatsingen van de laadpalen in Lisse op zich.
 

Aanvragen laadpaal

Heeft u geen eigen oprit? Dan kunt u via de website openbaarladen.nl (per 1 april) een openbare laadpaal aanvragen. U hoeft niet te betalen voor de aanvraag en plaatsing. Gebruikers betalen via een pasje voor de afgenomen stroom.

Een aanvraag duurt minimaal zestien weken. Dit lijkt lang, maar voor het plaatsen van de paal moet een verkeersbesluit genomen worden. Dat verkeersbesluit ligt vervolgens zes weken ter inzage.

Oplaadplek

Iedereen mag de openbare oplaadplek gebruiken om de auto op te laden. Op de plek kan daarmee niet meer ‘gewoon’ geparkeerd worden. Als u een openbare laadpaal aanvraagt, is het verstandig om buurtgenoten te informeren over de aanvraag. Allego kiest de locatie van de laadpaal op basis van de gegevens van de aanvrager en richtlijnen vanuit de gemeente Lisse.  

]]>
news-372 Tue, 05 Mar 2019 20:53:11 +0100 College neemt besluit over integraal plan nieuwe Ter Specke-hal https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/college-neemt-besluit-over-integraal-plan-nieuwe-ter-specke-hal-372.html Het college van Lisse heeft vrijdag 22 februari besloten tot een integraal plan voor de vervanging van de verouderde Ter Specke-hal. Dit besluit is op dinsdagmiddag 5 maart bekend gemaakt tijdens het wekelijkse persgesprek van het college.

Compact en multifunctioneel

In februari 2018 gaf de gemeenteraad opdracht voor dit plan. De Ter Specke-hal wordt gebruikt door diverse sportverenigingen in Lisse. Als de raad op 18 april instemt, komt er een compacte, multifunctionele en energieneutrale sportaccommodatie terug aan de Spekkelaan. De oplevering vindt plaats in 2021.

Samen apart

Volgens het integrale plan werkt de gemeente in het ontwerp en tijdens de uitvoering van de bouw nauw samen met FC Lisse. De club wil haar verenigingsgebouw – die aan de huidige hal vastzit - vervangen. In het plan wordt de gemeente Lisse eigenaar van de Ter Specke hal en FC Lisse van het verenigingsgebouw. Zodat er een duidelijke splitsing is in de juridische, financiële en technische aspecten van de accommodaties. Er wordt een verbindend bouwdeel gerealiseerd tussen beide accommodaties. Voor dit bouwdeel dragen de gemeente en FC Lisse gezamenlijk zorg, onder het motto ‘Samen apart’.

Commissievergadering

Het voorstel wordt op woensdag 13 maart en woensdag 10 april besproken in de Commissie Maatschappij en Financiën. Deze vergadering start om 20.00 uur in het gemeentehuis aan de Heereweg 254. Geïnteresseerden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

 

]]>
news-355 Thu, 28 Feb 2019 08:00:00 +0100 Doe mee aan de Landelijke Opschoondag! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/doe-mee-aan-de-landelijke-opschoondag-355.html Doe mee en maak kans op mooie prijzen! De gemeente doet zaterdag 23 maart mee aan de Landelijke Opschoondag. Op deze dag gaan overal in het land gemeenten, bedrijven, scholen, verenigingen en vrijwilligers samen de straat op om zwerfafval aan te pakken. Met uw deelname aan de Lissese Opschoondag maakt u kans op mooie prijzen.


Doe mee en win een geldprijs

Helpt u zaterdag 23 maart mee om Lisse weer zo schoon mogelijk te krijgen? We verzamelen met koffie en wat lekkers om 9.45 uur in het gemeentehuis. Hierna gaan we aan de slag om Lisse zwerfafval vrij te maken. Langs de routes treft u vragen over zwerfafval op bordjes van het NME De Groene Bol.

Om 12.00 uur sluiten we de actie af met de prijsuitreiking en koffie in het gemeentehuis. Deelnemers kunnen leuke prijsjes winnen.


Programma

09.45 uur         ontvangst met koffie in het gemeentehuis van Lisse

10.15 uur         start wandeling langs verschillende routes

11.30 uur         afsluiting met koffie bij gemeentehuis, Heereweg 254, Lisse

12.00 uur         prijsuitreiking


Voorwaarden

  • Het is belangrijk dat u anderen motiveert om mee te helpen met de schoonmaakactie. Verzamel enthousiastelingen die met u mee willen doen met de opschoonactie. Inspireer jong en oud om mee te doen. Denk aan uw favoriete buren, vrienden en familie, school, vereniging, club of commissie. Samen bereiken we meer!
  • Iedereen start tegelijkertijd bij het gemeentehuis in Lisse en eindigen daar ook weer. Als de speciale buurt of plek die u wilt schoonmaken verder weg is, regel dan van tevoren uw eigen vervoer.
  • De gemeente zorgt voor materialen voor de schoonmaakactie zoals handschoenen, hesjes, vuilniszakken en grijpers.

 

Meedoen?

Aanmelden is niet nodig. Bij vragen mailt u naar: m.vanderweijden@hltsamen.nl.


Landelijke Opschoondag

De Landelijke Opschoondag wil heel Nederland enthousiast maken om te zorgen voor een schone leefomgeving. Een schone omgeving voelt veiliger en maakt mensen vriendelijker. Super om te zien dat jaarlijks zoveel mensen wee willen helpen om Nederland nog schoner te maken.

]]>
news-357 Wed, 27 Feb 2019 10:31:00 +0100 Conceptverordening leerlingenvervoer Lisse 2019 ter inzage https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/conceptverordening-leerlingenvervoer-lisse-2019-ter-inzage-357.html Bekijk de conceptverordening leerlingenvervoer. De conceptverordening voldoet aan de laatste wet- en regelgeving en hierin zijn de laatste ontwikkelingen in het kader van passend onderwijs verwerkt. 

Het besluit en de ontwerpverordening liggen van woensdag 27 februari 2019 tot en met dinsdag 9 april 2019 ter inzage op het gemeentehuis. 
 

Zienswijze

Tijdens deze periode kunt u uw zienswijze over deze conceptnota schriftelijk indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Lisse, postbus 200, 2160 AE Lisse. 

]]>
news-363 Fri, 22 Feb 2019 17:42:39 +0100 Meld uw bedrijf aan voor de Duurzaamheidsprijs 2019! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/meld-uw-bedrijf-aan-voor-de-duurzaamheidsprijs-2019-363.html De inschrijving voor de Duurzaamheidsprijs 2019 is geopend. De Duurzaamheidsprijs is een jaarlijkse prijs die als beloning wordt uitgereikt aan een bedrijf dat een bewuste keuze heeft gemaakt voor een duurzame oplossing in het bedrijfsproces.

Wethouder Jeanet van der Laan: “Als gemeente vinden we duurzaam denken en doen vanzelfsprekend. We werken actief aan een goede toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. We gaan daarom zorgvuldig om met de bronnen en stoffen die we hebben. En we bereiden ons voor op de uitdagingen rondom het klimaat en energie. We kunnen als inwoners van Lisse met onze goede ideeën het verschil maken. Daarom draag ik de Duurzaamheidsprijs een warm hart toe.” 

Inschrijven

Ben je of ken je een duurzame ondernemer? Schrijf je dan in op uiterlijk 14 maart 2019 of nomineer een ander via: www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl.

]]>
news-354 Tue, 19 Feb 2019 14:57:02 +0100 Eerste Jongerentop barst van energie! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/eerste-jongerentop-barst-van-energie-354.html Het was een TOPavond gisteren! Wat een energie! Tijdens de eerste Jongerentop van Lisse in Floralis vertelden meer dan vijftig jongeren hun goede ideeën voor Lisse. Vervolgens stelden zij samen de Top 5 van Lisse samen. Dit zijn de punten waar de komende jaren echt aandacht voor moet zijn. En jongeren gaan hier zelf mee aan de slag in denktanks!

De top 5 is:

  1. Meer (goedkopere) woningen voor jongeren
  2. Treinstation voor Lisse
  3. Oprichten Jongerenraad
  4. Glasvezel aanleggen
  5. Hangplekken én Meer aandacht voor jongeren met problemen (gedeelde vijfde plaats)

Naast de 50 jongeren waren ook vele raadsleden, de burgemeester, de wethouders en de pers van Lisse vertegenwoordigd. De afgelopen weken heeft een campagneteam van twaalf jongeren hard gewerkt om de avond samen met de gemeente voor elkaar te krijgen. De enthousiaste campagneteamleden waren ook tafelvoorzitters en hielpen andere jongeren hun ideeën op te schrijven. Vervolgens werd er gestemd op de onderwerpen.

Lees meer op www.lisse.nl/jongerentop 

]]>
news-345 Mon, 18 Feb 2019 20:34:00 +0100 Geef iemand op voor de lintjesregen 2020! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geef-iemand-op-voor-de-lintjesregen-2020-345.html Misschien kent u iemand binnen uw vereniging die wel een lintje verdient. Gewoon nomineren! Op 26 april a.s. vindt weer de jaarlijkse Lintjesregen plaats, op de dag voor Koningsdag. Misschien denkt u wel: ‘Binnen mijn vereniging verdient iemand ook wel een lintje.’ Dit is het moment om daar eens goed over na te denken voor 2020!

Onze dorpen worden gedragen door verenigingen, stichtingen, organisaties en alle andere manieren waarop inwoners zich verenigen. Daar zijn we trots op. Al die verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers. Het werk dat sommige mensen doen, is zo bijzonder dat u ze misschien op een speciale manier wilt belonen. Een schouderklopje? Een bloemetje? Of, voor de meest bijzondere vrijwilliger: hebt u wel eens aan een Koninklijke Onderscheiding gedacht? Uw vrijwilliger verdient het!

Wie komt in aanmerking voor een lintje?

Iemand die in aanmerking kan komen voor zo'n Koninklijke Onderscheiding, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de samenleving profiteren van het werk van die persoon, is hij/zij een voorbeeld die anderen motiveert en stimuleert én doet hij/zij al gedurende een langere periode intensief bijzonder werk.

Geef iemand op voor de lintjesregen 2020

De jaarlijkse toekenning van de Koninklijke Onderscheidingen rondom Koningsdag wordt de lintjesregen genoemd. U kunt iemand ook voordragen voor uitreiking op een andere dag. Bijvoorbeeld bij een afscheid of jubileum, of een andere bijzondere gebeurtenis die te maken heeft met de activiteiten van diegene.

Gewoon nomineren!

Vindt u dat het hoog tijd wordt dat iemand een lintje krijgt? Neem dan zo spoedig mogelijk telefonisch contact op met de medewerkster Kabinetszaken van de gemeente. Zij kan in grote lijnen aangeven of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een lintje. Voor de lintjesregen 2020 moet uw aanvraag vóór 1 juli 2019 bij ons binnen zijn.

Wij zien uw aanvragen graag tegemoet!

]]>
news-348 Fri, 15 Feb 2019 11:30:29 +0100 Zes werkgevers erkend voor mantelzorgbeleid https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/zes-werkgevers-erkend-voor-mantelzorgbeleid-348.html Donderdag 14 februari kregen Welzijn Teylingen, ISD Bollenstreek, Bibliotheek Bollenstreek, stichting Fioretti Teylingen, Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de Mantelzorgmonologen. Dit is een bijeenkomst voor professionals en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in Bernardus in Sassenheim. 

De organisaties zijn in het kader van het project ‘Mantelzorg werkt’ in het afgelopen jaar door stichting Werk & Mantelzorg begeleid in mantelzorgvriendelijk werken. Gisteren kregen zij daarom de erkenning uitgereikt. Wethouder Langeveld van Lisse reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en Fioretti. Ze licht toe:

“Maar liefst 83% van alle mantelzorgers combineert het mantelzorgen met werk, blijkt uit onderzoek. Er bestaat dus een reëel risico dat zo iemand overbelast raakt. Het project Mantelzorg werkt is bedoeld om werkgevers te informeren over de ondersteuningsmogelijkheden, zodat ze eraan kunnen bijdragen dat mantelzorgers in balans blijven.”

Bewustwording is preventie

Wethouder Arno van Kempen van Teylingen reikte een erkenning uit aan Welzijn Teylingen en de ISD Bollenstreek. Hij legt uit waarom hij het zo belangrijk vindt dat organisaties bewuster worden.

“Werknemers die ook mantelzorger zijn, trekken vaak pas aan de bel als ze al overbelast zijn. Dat is te laat en daar heeft niemand baat bij. Daarom is het goed als werknemers in een vroeg stadium op de hoogte zijn van de mogelijkheden om werk en mantelzorg te combineren.”

 

Veel werkgevers zijn bereid tot meedenken

Wethouder Fred van Trigt tot slot reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen. 

“Deze werkgevers, maar gelukkig ook veel andere, vinden het vanzelfsprekend om mee te denken over oplossingen. Als zij goed op de hoogte zijn, kunnen ze het verschil maken voor hun medewerkers. Ik zie het als wethouder als mijn taak om me hier hard voor te blijven maken.”

 

Ook HLTsamen geeft het goede voorbeeld

Burgemeester Carla Breuer van Teylingen heeft de erkenning namens het HLT-bestuur in ontvangst genomen. Ze reageert: “Ook bij onze werkorganisatie HLTsamen werken mensen die naast hun baan voor iemand zorgen. Dat kan heel zwaar zijn en daar moet je als werkgever begrip voor hebben. Samen tot een oplossing komen om werken en zorg te combineren is bij ons altijd mogelijk. Ik ben er trots op dat wij nu ook officieel een mantelzorgvriendelijke organisatie zijn!”

Effectieve mantelzorgondersteuning

Het project 'Mantelzorg werkt' is een van de dingen die de HLT-gemeenten doen om mantelzorgondersteuning zo effectief mogelijk te maken. In dat kader zijn onlangs ook regelingen van Lisse en Teylingen aangepast. Hierdoor kunnen mantelzorgers niet alleen ondersteuning krijgen voor huishoudelijke hulp, maar ook voor bijvoorbeeld respijtzorg of klussen in en om het huis. In Hillegom was deze regeling al zo breed. Het verbeteren van de ondersteuning aan mantelzorgers stond ook centraal tijdens de Mantelzorgmonologen. Professionals en vrijwilligers wisselden hierover van gedachten en formuleerden verbeterpunten, geïnspireerd door een boeiende theatervoorstelling.

]]>
news-341 Fri, 08 Feb 2019 16:33:20 +0100 Lisse feliciteert CNB met het predicaat Koninklijk! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/lisse-feliciteert-cnb-met-het-predicaat-koninklijk-341.html Het 100-jarige bedrijf ontving het predicaat Koninklijk uit handen van de commissaris van de koning Hiermee heeft Lisse het eerste bedrijf met deze onderscheiding binnen haar gemeentegrenzen.

Het Predicaat Koninklijk symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover het bedrijf. 

Tijdens de feestelijke bijeenkomst van haar 100-jarig bestaan in januari maakte loco-burgemeester Kees van der Zwet bekend dat CNB het predicaat Koninklijk zou krijgen. De officiële uitreiking vond op 7 februari plaats.

 

]]>
news-339 Fri, 08 Feb 2019 16:09:33 +0100 Steeds meer diensten online beschikbaar bij gemeente Lisse https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/steeds-meer-diensten-online-beschikbaar-bij-gemeente-lisse-339.html Als inwoner van Lisse kunt u steeds meer diensten van de gemeente digitaal aanvragen. Denk aan een uittreksel uit de burgerlijke stand of een vergunning voor een straatfeest. Aanvragen gaat eenvoudig met een zogenoemd slim formulier. Als bezoeker van onze website kunt u dit formulier online invullen, digitaal terugsturen naar de gemeente en via iDeal betalen. U ontvangt vervolgens via e-mail een afschrift van het ingevulde formulier.

De gemeente heeft in 2018 veel aanvragen digitaal gemaakt. Zo kunt u vanuit huis makkelijk een dienst aanvragen.

Meegroeien met de digitale samenleving

'Onze samenleving wordt steeds digitaler en als gemeente gaan we hier vanzelfsprekend in mee', aldus wethouder Dienstverlening Jolanda Langeveld. 'Uitgangspunt hierbij is om regelzaken zo gemakkelijk mogelijk te maken voor inwoners.'

De gemeente Lisse scoort met het beschikbaar stellen van meer slimme formulieren boven het landelijk gemiddelde.

 

 

]]>
news-337 Fri, 08 Feb 2019 15:36:47 +0100 Bredere ondersteuning voor Lissese mantelzorgers https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/bredere-ondersteuning-voor-lissese-mantelzorgers-337.html Mantelzorgers kunnen met de regeling nu ook een aanvraag doen voor vervangende zorg aan huis, klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning. Sinds 1 februari kunnen mantelzorgers gebruikmaken van een vernieuwde, tijdelijke regeling voor ondersteuning. De gemeenteraad van Lisse besloot namelijk op 31 januari dat de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) breder kan worden ingezet. Als mantelzorger kunt u nu ook een aanvraag doen voor respijtzorg. Dat betekent vervangende zorg aan huis zoals klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning.

Ondersteuning is maatwerk

De regeling HHT, een tijdelijke regeling die eind 2017 in werking trad, bood mantelzorgers tot 31 januari de mogelijkheid om gebruik te maken van hulp bij het huishouden. Zij konden hierdoor worden ontlast en overbelasting kon zo worden voorkomen, was de gedachte. De mantelzorgadviseurs van Welzijnskompas signaleerden echter dat mantelzorgers in veel gevallen behoefte hebben aan andere vormen van ondersteuning. Het gaat veel meer om maatwerk. Bovendien werd deze regeling in Hillegom al breder toegepast en daar zijn de ervaringen positief.

Wethouder Jolanda Langeveld is enthousiast over de uitbreiding: ‘We vinden het als gemeente belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen en dat deze aansluit op wat mantelzorgers nodig hebben. We willen echt luisteren naar mantelzorgers. Ik ga ervan uit dat we met deze vernieuwde regeling daarin een belangrijke stap zetten’.

Mantelzorgers kunnen contact opnemen met WelzijnsKompas als zij een beroep willen doen op deze regeling.

 

]]>
news-333 Fri, 08 Feb 2019 12:07:00 +0100 Volg de gratis training tot energiecoach https://www.lisse.nl/energiecoach/ De gemeente wil graag inwoners stimuleren om hun woningen te verduurzamen. Volg ook een training om als energiecoach kennis hierover te delen in uw wijk. news-326 Mon, 04 Feb 2019 17:08:18 +0100 Lisse vervangt bomen https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/lisse-vervangt-bomen-326.html Elk jaar worden de bomen in Lisse gecontroleerd om te zorgen voor gezond groen en een mooi en veilig straatbeeld. Uit deze controles blijkt dat er 242 bomen gekapt moeten worden. Een groot deel van de bomen lijdt aan essentaksterfte. Alle gekapte bomen worden vervangen, maar komen niet altijd op exact dezelfde plek terug.

De komende weken zal het bedrijf de Nationale Bomenbank door heel Lisse bomen kappen. Op de pagina over boomonderhoud vindt u een lijst met bomen die gekapt gaan worden.

Essentaksterfte

Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig dat hij kwetsbaar wordt voor andere aantastingen en uiteindelijk zal sterven. De schimmel verspreidt zich over grote afstanden via sporen door de lucht. Via het blad dringt het schimmelweefsel de takken binnen en van daar uit verder de boom in.


Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0252 en vraagt u naar de heer Nico Sluijmer of de heer Michel Suiding, Toezichthouders Groen. 

]]>
news-319 Mon, 28 Jan 2019 14:58:00 +0100 College Lisse ontvangt certificaat Dementievriendelijk https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/college-lisse-ontvangt-certificaat-dementievriendelijk-319.html Op 23 januari ontving het college van Lisse het certificaat Samen dementievriendelijk uit handen van Irma Alfrink van Alzheimer Nederland. Dit vanwege de training ‘GOED Omgaan met dementie’ die het college samen met het college van Teylingen volgde.

In Lisse wonen naar schatting ruim 400 mensen met dementie. De komende jaren neemt dat aantal alleen maar toe. Het is dan ook belangrijk om hier als samenleving op voorbereid te zijn.

Jolanda Langeveld, wethouder welzijn en zorg zegt over de aanleiding om de training te volgen: “Wij willen graag dat iedereen in Lisse kan meedoen, ook mensen met dementie. Dat vraagt onder andere een gemeenschap waarin mensen met dementie geaccepteerd worden en een helpende hand krijgen als ze er even niet uitkomen. Maar hoe herken je dementie? En hoe ga je hier hiermee om? Daar helpt de training ‘GOED Omgaan met dementie’ bij.

Omdat wij als college graag willen weten waar inwoners, mantelzorgers en vrijwilligers in de praktijk tegenaan lopen wilden wij deze training ook graag volgen. Het heeft ons meer inzicht gegeven. Ik kan het iedereen aanraden!”

Werkgroep gestart

Sinds 2015 is op initiatief van de gemeente en Alzheimer Nederland een werkgroep Dementievriendelijk Lisse gestart. Dit is een groep enthousiaste vrijwilligers die onder andere activiteiten organiseert voor mensen met dementie en hun naasten.

Op hun website 'Dementie Lisse' geven zij informatie. Onder meer over de ondersteuningsmogelijkheden die er zijn.

Bent u geïnteresseerd in een training? Kijk dan op de website Samen Dementievriendelijk

 

]]>
news-312 Wed, 23 Jan 2019 14:28:28 +0100 Binnenkort volledige dekking van AED’s https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/binnenkort-volledige-dekking-van-aeds-312.html De gemeente werkt samen met Stan heel hard om een volledige dekking van AED’s te krijgen binnen de bebouwde kom van Lisse. Stan staat voor ikbenstandby.nl.

Inmiddels ontstaan er daarnaast ook burgerinitiatieven om met de buurt een AED aan te schaffen.

Bij een hartstilstand is er binnen zes minuten een AED nodig. Zo kan iemand worden gered. Om dat te kunnen bereiken, heeft de gemeente samen met Stan geïnventariseerd waar nog AED’s nodig zijn. Binnenkort hangt een installateur daar buitenkasten met een AED op. Er is straks dus een compleet netwerk binnen de bebouwde kom, waardoor er gegarandeerd binnen zes minuten iemand met een AED kan zijn.

Waar hangen deze AED’s?

Als u kunt reanimeren, mag u zich op www.hartslagnu.nl/ aanmelden als burgerhulpverlener. Daarna ziet u op die website of via de HartslagNu-app waar de AED’s hangen. Registratie betekent natuurlijk ook dat u kunt worden opgeroepen in het geval van een hartstilstand.

Een AED aanschaffen met uw buurt

Overweegt u met de buurt een AED aan te schaffen? Dan raden wij u aan om mensen uit de buurt een reanimatiecursus te laten volgen bij de lokale EHBO-vereniging en de AED te registreren via de Hartstichting of Hartslagnu.nl. Wij geven overigens geen subsidie omdat we zelf al investeren in het basisnetwerk. Hiermee is de benodigde dekking binnen de bebouwde kom gegarandeerd.

Meer informatie over AED's in Lisse. 

]]>
news-309 Wed, 23 Jan 2019 11:44:48 +0100 Gemeente en Keukenhof samen verder als strategische partners https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gemeente-en-keukenhof-samen-verder-als-strategische-partners-309.html De gemeente en Keukenhof hebben een convenant ondertekend over de intensievere samenwerking de komende jaren Het convenant beschrijft hoe beide partijen de komende jaren intensiever willen samenwerken. Burgemeester Lies Spruit en directeur Bart Siemerink van Keukenhof lichten de samenwerking toe. “We willen de ontwikkeling van Lisse, Keukenhof en waar mogelijk ook de Bollenstreek versterken. Dit convenant is hiervoor een basis. Ieder jaar leggen we afspraken vast die we samen gaan uitwerken.”

Ook praktische afspraken

In de samenwerking ligt de nadruk op thema’s als economie, toerisme en mobiliteit. Nieuw is dat ook duurzaamheid een gezamenlijk onderwerp is. Er staan ook praktische afspraken in. Zo wil Keukenhof de entrées van Lisse versterken, rotondes adopteren en bijdragen aan het groenonderhoud. Gemeente Lisse steunt de Keukenhof op haar beurt weer bij het verbeteren van de bereikbaarheid.

 

]]>
news-301 Tue, 15 Jan 2019 13:55:00 +0100 Doekjes? Niet in het riool! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/doekjes-niet-in-het-riool-301.html Alles wat u door het toilet spoelt, komt in het riool terecht. Vochtige doekjes verstoren en verstoppen het zuiveringsproces. Dit kost elk jaar miljoenen euro’s. Via het riool gaat dit afvalwater naar een zuiveringsinstallatie die het schone water in de rivier loost.

Het gaat mis als er bijvoorbeeld vochtige doekjes en vochtig toiletpapier in het riool komen. Zij veroorzaken verstopping en storing in het zuiveringsproces. Dit kost de waterschappen en daarmee de belastingbetaler elk jaar miljoenen euro’s. Een goed werkend riool en schoon water zijn zeer belangrijk zijn voor een gezonde leefomgeving.

Samen voor een gezonde waterketen

Het hoogheemraadschap van Rijnland, gemeenten en drinkwaterbedrijven werken samen aan een schoner milieu en een goede waterkwaliteit. Draag daarom jouw steentje bij en gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is en gooi doekjes en ander afval in de prullenbak.

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl

]]>
news-245 Wed, 05 Dec 2018 23:49:31 +0100 Hulp binnen 6 minuten bij hartstilstand https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hulp-binnen-6-minuten-bij-hartstilstand-245.html Meer AED's en burgerhulpverlening in Lisse De inzet is om overal in Nederland binnen de cruciale 6 minuten te kunnen reanimeren. Ambulancepersoneel lukt het niet altijd om zo snel ter plaatse te zijn.
Met voldoende beschikbare AED’s én voldoende burgerhulpverleners is een tijdige reanimatie mogelijk.

De gemeente Lisse is in samenwerking met STAN (voorheen Hartveilig Wonen) een project gestart om dit te kunnen realiseren. Met de goedkeuring van de aanschaf van 7 buitenkasten en 5 extra AED’s door de gemeente Lisse kan nu een dekkend netwerk gerealiseerd worden.

Daarnaast zijn inmiddels voldoende burgerhulpverleners getraind en is er in Lisse voldoende menskracht beschikbaar.

Hoe werkt het?

Na een melding van een hartstilstand bij de 112-alarmcentrale, worden burgerhulpverleners die op dat moment in de buurt van het slachtoffer zijn via hun mobiele telefoon op de hoogte gebracht. Vervolgens gaat een aantal vrijwilligers naar het slachtoffer en een aantal gaat naar de dichtstbijzijnde AED. Deze AED kunnen zij via een daarvoor speciaal ontwikkelde app vinden.

De burgerhulpverleners beginnen na een melding zo snel als mogelijk met de reanimatie van het slachtoffer, totdat de andere hulpdiensten arriveren.

Waarom?

Wanneer iemand onwel wordt en mogelijk een acute hartstilstand heeft, is snelle hulp van levensbelang. Uit onderzoek blijkt dat iedere week 300 mensen in Nederland buiten de muren van een ziekenhuis een hartstilstand krijgen. Reanimatie in de eerste 6 minuten is cruciaal om na een hartstilstand de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.

Twee factoren zijn van belang om AED burgerhulpverlening te laten slagen:

  • Er moeten voldoende AED’s, 7 dagen per week, 24 uur per dag toegankelijk zijn.
  • Er moeten voldoende burgerhulpverleners zijn om op meldingen van de alarmcentrale te kunnen reageren.

 

Ook u kunt zich aanmelden als burgerhulpverlener bij STAN.

]]>
news-198 Mon, 29 Oct 2018 15:43:24 +0100 Maak van je roze wolk geen rookwolk https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/maak-van-je-roze-wolk-geen-rookwolk-198.html In verwachting of een kind geboren? Gefeliciteerd! Bent u in verwachting of hebt u onlangs een kind gekregen? Of misschien bent u wel net oma of opa geworden. Daarmee bent u onderweg om een expert te worden in alle soorten tafelhoekjes, babyfoons, traphekjes en fleshygiëne om uw kindje zo veilig en gezond mogelijk op te laten groeien.

Brandveiligheid is misschien niet het eerste waar u aan denkt. Toch kan er ook bij u brand ontstaan met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig kunt u zelf veel doen om uw gezin hiertegen te beschermen.

Sluit binnendeuren, plaats rookmelders, maak een vluchtplan.

Landelijke Brandpreventieweken

De Nederlandse Brandwondenstichting en Brandweer Nederland kennen ieder jaar de landelijke Brandpreventieweken. Daarin besteden zij aandacht aan het voorkomen van brand en brandwonden. Iedere regio in Nederland geeft een eigen invulling aan de Brandpreventieweken. Kijk op de website van de Brandweer voor meer informatie over deze campagne.

]]>
news-162 Fri, 05 Oct 2018 15:30:00 +0200 Gemeente Lisse presenteert begroting voor 2019 https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gemeente-lisse-presenteert-begroting-voor-2019-162.html In de begroting heeft de gemeente haar ambities uit het coalitieprogramma financieel vertaald. Gemeente Lisse presenteert haar begroting voor het jaar 2019. Hierin heeft zij haar ambities uit het coalitieprogramma financieel vertaald. Mede door een korting vanuit het Rijk komt het begrotingsresultaat over 2019 eenmalig uit op een tekort. De drie jaren erna laten een sluitende en positieve begroting zien. Het college heeft besloten het tekort op te lossen door minder uit te geven en de reserves binnen de eigen begroting aan te spreken. De lasten voor inwoners (OZB) gaan komend jaar dan ook niet omhoog.

“We hebben een intensief gesprek gevoerd over ambities, prioriteiten en verplichtingen,” vertelt wethouder financiën Kees van der Zwet. “Intensief, omdat we dit jaar te maken hebben met een korting vanuit het Rijk. We willen veel doen en we móeten vanuit wetgeving ook veel doen. Tegelijkertijd hebben we minder geld beschikbaar. Daardoor kunnen wij als college komend jaar nog niet alle ambities uit het coalitieakkoord de aandacht geven die zij verdienen. Wij hebben keuzes moeten maken en sommige ambities voor komend jaar moeten bevriezen. Wel gebruiken we 2019 om plannen te maken die we in 2020 gaan uitvoeren.”

Doorkijk komende drie jaren

Het tekort dat de gemeente op de begroting presenteert, is incidenteel. Een doorkijk naar de komende drie jaren laat zien dat de begroting dan sluitend en positief is. “Wij vinden die doorkijk belangrijk,” zegt Van der Zwet, “want in die jaren moeten we naast de korting van het Rijk ook het wegvallen van inkomsten uit de precariobelasting opvangen. Dat zijn de inkomsten die we eerder ontvingen van de energie- en drinkwatermaatschappijen voor het gebruik van gemeentelijke gronden. Die inkomsten vervallen vanaf 2022. De komende drie jaar bereiden wij ons hierop voor. Dit jaar houden we de tarieven van de Onroerende Zaak belasting (OZB) – behalve voor de
inflatie – gemiddeld genomen gelijk.” 

 

Anders en efficiënter

De bezuiniging voor komend jaar heeft gevolgen voor onder meer nieuwe investeringen in de buitenruimte en activiteiten binnen het sociaal domein. We hebben met tijdelijke maatregelen sommige activiteiten moeten uitstellen tot volgende jaren”, legt Van der Zwet uit. “Daarbij zijn steeds onze uitgangspunten geweest dat we het huidige hoge voorzieningenniveau in Lisse willen behouden én dat iedere inwoner zorg moet kunnen ontvangen als dat noodzakelijk is. Vanuit die uitgangspunten hebben we de begroting dan ook opgesteld. Onze prioriteiten liggen bij het efficiënt werken binnen het sociaal domein, voortdurende aandacht voor duurzaamheid en het neerzetten van participatie. Met dat laatste bedoelen we dat we bij ontwikkeling van het beleid veel meer ruimte geven aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.” 

 

Efficiënt werken binnen het sociaal domein

Het college ziet dat de kosten voor het sociaal domein een belangrijke component van de uitgaven zijn. “We hebben veel taken van de landelijke overheid overgeheveld gekregen,” zegt Van der Zwet. “Daarbij heeft het Rijk direct een bezuinigingsmaatregel doorgevoerd. Deze situatie kan financieel – zeker in de jeugdzorg - niet meer uit. Terwijl wij het belangrijk vinden dat inwoners wel de zorg kunnen blijven ontvangen als dat noodzakelijk is.”

 

Het college wil daarom in het sociaal domein anders en efficiënter gaan werken. De oplossing schuilt volgens de bestuurders in nadruk op preventie en effectieve behandeling. Van der Zwet: “Ons doel is inwoners helpen waar mogelijk vitaal te blijven. Dat is niet alleen plezierig voor henzelf, maar ook voor de gelden die we met elkaar aan zorg en welzijn besteden. Komend jaar willen we grip krijgen op de kosten. We willen bekijken hoe we doelen en gelden op de goede manier samenbrengen. Dat vereist een nieuwe manier van denken en samenwerken. We moeten anders kijken naar doelgroepen en de activiteiten die er nu al zijn. Wellicht kunnen we meer combineren.”

 

Duurzaamheid

Het vraagstuk voor een duurzame samenleving is iets dat het college in samenwerking met partners wil oppakken. Voorbeelden hiervan zijn samenwerkingsverband Holland Rijnland, het lokale duurzaamheidsplatform, experts van binnen en buiten de streek en regionale en landelijke overheden. Het college wil kleine initiatieven laten groeien tot grootschalige Green Deals (met ondersteuning van het Rijk).

 

Participatie

Aan participatie geeft het college uitdrukking door goed beleid hierop te ontwikkelen en daadwerkelijk van start te gaan. “Vanuit de gemeenteraad zijn hiervoor al diverse trajecten opgestart”, vertelt Van der Zwet. “Wij zien ook het ontwikkelen van de Omgevingsvisie als kans om participatie goed neer te zetten. Wij nodigen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties dan ook van harte uit om hierin met ons mee te denken.”

Lees de programmabegroting 2019-2022 (pdf)

De begroting in een oogopslag (pdf)

]]>