Gemeente Lisse: Nieuwsberichten https://www.lisse.nl/ Het laatste nieuws van de gemeente Lisse nl Gemeente Lisse Fri, 15 Feb 2019 15:12:25 +0100 Fri, 15 Feb 2019 15:12:25 +0100 news-345 Fri, 01 Mar 2019 20:34:00 +0100 Geef iemand op voor de lintjesregen 2020! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/geef-iemand-op-voor-de-lintjesregen-2020-345.html Misschien kent u iemand binnen uw vereniging die wel een lintje verdient. Gewoon nomineren! Op 26 april a.s. vindt weer de jaarlijkse Lintjesregen plaats, op de dag voor Koningsdag. Misschien denkt u wel: ‘Binnen mijn vereniging verdient iemand ook wel een lintje.’ Dit is het moment om daar eens goed over na te denken voor 2020!

Onze dorpen worden gedragen door verenigingen, stichtingen, organisaties en alle andere manieren waarop inwoners zich verenigen. Daar zijn we trots op. Al die verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers. Het werk dat sommige mensen doen, is zo bijzonder dat u ze misschien op een speciale manier wilt belonen. Een schouderklopje? Een bloemetje? Of, voor de meest bijzondere vrijwilliger: hebt u wel eens aan een Koninklijke Onderscheiding gedacht? Uw vrijwilliger verdient het!

Wie komt in aanmerking voor een lintje?

Iemand die in aanmerking kan komen voor zo'n Koninklijke Onderscheiding, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de samenleving profiteren van het werk van die persoon, is hij/zij een voorbeeld die anderen motiveert en stimuleert én doet hij/zij al gedurende een langere periode intensief bijzonder werk.

Geef iemand op voor de lintjesregen 2020

De jaarlijkse toekenning van de Koninklijke Onderscheidingen rondom Koningsdag wordt de lintjesregen genoemd. U kunt iemand ook voordragen voor uitreiking op een andere dag. Bijvoorbeeld bij een afscheid of jubileum, of een andere bijzondere gebeurtenis die te maken heeft met de activiteiten van diegene.

Gewoon nomineren!

Vindt u dat het hoog tijd wordt dat iemand een lintje krijgt? Neem dan zo spoedig mogelijk telefonisch contact op met de medewerkster Kabinetszaken van de gemeente. Zij kan in grote lijnen aangeven of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een lintje. Voor de lintjesregen 2020 moet uw aanvraag vóór 1 juli 2019 bij ons binnen zijn.

Wij zien uw aanvragen graag tegemoet!

]]>
news-333 Fri, 01 Mar 2019 14:21:00 +0100 Volg de gratis training tot energiecoach https://www.lisse.nl/energiecoach/ De gemeente wil graag inwoners stimuleren om hun woningen te verduurzamen. Volg ook een training om als energiecoach kennis hierover te delen in uw wijk. news-310 Mon, 18 Feb 2019 14:18:00 +0100 Wat maakt ons dorp tot jóuw Lisse? Laat het weten tijdens de Jongerentop! https://www.lisse.nl/jongerentop.html Ben je tussen de 13 en 23 jaar en heb je goede ideeën? Kom dan op 18 februari om 19.00 uur naar Floralis. Geef je snel op! news-348 Fri, 15 Feb 2019 11:30:29 +0100 Zes werkgevers erkend voor mantelzorgbeleid https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/zes-werkgevers-erkend-voor-mantelzorgbeleid-348.html Donderdag 14 februari kregen Welzijn Teylingen, ISD Bollenstreek, Bibliotheek Bollenstreek, stichting Fioretti Teylingen, Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de Mantelzorgmonologen, een bijeenkomst voor professionals en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in Bernardus in Sassenheim. Het project Mantelzorg werkt

De organisaties zijn in het kader van het project ‘Mantelzorg werkt’ in het afgelopen jaar door stichting Werk & Mantelzorg begeleid in mantelzorgvriendelijk werken. Gisteren kregen zij daarom de erkenning uitgereikt. Wethouder Langeveld van Lisse reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en Fioretti. Ze licht toe:

 

“Maar liefst 83% van alle mantelzorgers combineert het mantelzorgen met werk, blijkt uit onderzoek. Er bestaat dus een reëel risico dat zo iemand overbelast raakt. Het project Mantelzorg werkt is bedoeld om werkgevers te informeren over de ondersteuningsmogelijkheden, zodat ze eraan kunnen bijdragen dat mantelzorgers in balans blijven.”

 

Bewustwording is preventie

Wethouder Arno van Kempen van Teylingen reikte een erkenning uit aan Welzijn Teylingen en de ISD Bollenstreek. Hij legt uit waarom hij het zo belangrijk vindt dat organisaties bewuster worden.

 

“Werknemers die ook mantelzorger zijn, trekken vaak pas aan de bel als ze al overbelast zijn. Dat is te laat en daar heeft niemand baat bij. Daarom is het goed als werknemers in een vroeg stadium op de hoogte zijn van de mogelijkheden om werk en mantelzorg te combineren.”

 

Veel werkgevers zijn bereid tot meedenken

Wethouder Fred van Trigt tot slot reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen. 

 

“Deze werkgevers, maar gelukkig ook veel andere, vinden het vanzelfsprekend om mee te denken over oplossingen. Als zij goed op de hoogte zijn, kunnen ze het verschil maken voor hun medewerkers. Ik zie het als wethouder als mijn taak om me hier hard voor te blijven maken.”

 

Ook HLTsamen geeft het goede voorbeeld

Burgemeester Carla Breuer van Teylingen heeft de erkenning namens het HLT-bestuur in ontvangst genomen. Ze reageert: “Ook bij onze werkorganisatie HLTsamen werken mensen die naast hun baan voor iemand zorgen. Dat kan heel zwaar zijn en daar moet je als werkgever begrip voor hebben. Samen tot een oplossing komen om werken en zorg te combineren is bij ons altijd mogelijk. Ik ben er trots op dat wij nu ook officieel een mantelzorgvriendelijke organisatie zijn!”

 

Effectieve mantelzorgondersteuning

Het project Mantelzorg werkt is een van de dingen die de HLT-gemeenten doen om mantelzorgondersteuning zo effectief mogelijk te maken. In dat kader zijn onlangs ook regelingen van Lisse en Teylingen aangepast, waardoor mantelzorgers niet alleen ondersteuning kunnen krijgen voor huishoudelijke hulp, maar ook voor bijvoorbeeld respijtzorg of klussen in en om het huis. In Hillegom was deze regeling al zo breed. Het verbeteren van de ondersteuning aan mantelzorgers stond ook centraal tijdens de Mantelzorgmonologen. Professionals en vrijwilligers wisselden hierover van gedachten en formuleerden verbeterpunten, geïnspireerd door een boeiende theatervoorstelling.

]]>
news-295 Wed, 13 Feb 2019 16:04:00 +0100 Informatieavond vrijwilligersverzekering groot succes https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/informatieavond-vrijwilligersverzekering-groot-succes-295.html [update] Schade tijdens vrijwilligerswerk of mantelzorg… wat nu? [Update]

Op maandag 11 februari vond de 2e drukbezochte informatieavond over de vrijwilligersverzekering plaats. Zo'n 70 vrijwilligers en mantelzorgers uit Hillegom, Lisse en Teylingen lieten zich in het gemeentehuis in Lisse bijpraten over de vrijwilligersverzekering die de gemeente heeft afgesloten. Het was een groot succes met tevreden reacties van de aanwezigen.

Heeft u naar aanleiding van deze avond nog nadere vragen over de vrijwilligersverzekering? U kunt deze mailen naar verzekeringen@hltsamen.nl.


[Oorspronkelijk bericht]

Bent u vrijwilliger bij bijvoorbeeld een vereniging, mantelzorger of maatschappelijk stagiair binnen de gemeente Hillegom, Lisse of Teylingen?
Weet u dan ook dat de gemeente de Basis-Plus vrijwilligersverzekering heeft afgesloten bij Centraal Beheer? 
Graag nodigen wij u uit om naar onze informatiebijeenkomst te komen, u weet dan precies waar u aan toe bent en komt niet voor verrassingen te staan.

Informatieavond 
Caroline Koekenbier van Centraal Beheer vertelt u meer over de verzekering, natuurlijk beantwoordt zij ook al uw vragen. 

 • Datum: Maandag 11 februari 2019
 • Tijdstip: Inloop vanaf 19.30 uur, programma van 20.00 tot 21.30 uur 
 • Plaats: Raadzaal gemeentehuis Lisse, Heereweg 254
 • Parkeren: Gelegenheid tot (gratis) parkeren is er tegenover het gemeentehuis en langs de Heereweg, op sommige plaatsen heeft u een parkeerschijf nodig


Aanmelden 
Wij hopen dat u komt! Wilt u zich uiterlijk 4 februari 2019 aanmelden via www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl? Graag daarbij ook vermelden bij welke organisatie u als vrijwilliger bent aangesloten (dit geldt niet voor mantelzorgers). 


Vragen? 
Tot slot, op de website van de gemeente kunt u zich alvast inlezen over dit onderwerp en wellicht hierop uw vragen baseren voor die avond. Heeft u nog vragen over de informatieavond? Mail ze dan gerust naar verzekeringen@hltsamen.nl

]]>
news-80 Tue, 12 Feb 2019 15:04:00 +0100 Repair Café 23 februari https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/repair-cafe-23-februari-80.html De vrijwilligers van het Repair Café openen zaterdag 23 februari van 13.00 - 16.00 uur weer de deuren. Heeft u nog handgereedschap liggen wat u niet meer gebruikt? Het Repair Café kan dit goed gebruiken! U kunt ook terecht met kapotte computers, meubels, elektrische apparaten, speelgoed en fietsen. news-341 Fri, 08 Feb 2019 16:33:20 +0100 Lisse feliciteert CNB met het predicaat Koninklijk! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/lisse-feliciteert-cnb-met-het-predicaat-koninklijk/?tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&cHash=601111f4bad54985f2f28c3889ffde79 Het 100-jarige bedrijf ontving het predicaat Koninklijk uit handen van de commissaris van de koning Hiermee heeft Lisse het eerste bedrijf met deze onderscheiding binnen haar gemeentegrenzen.

Het Predicaat Koninklijk symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover het bedrijf. 

Tijdens de feestelijke bijeenkomst van haar 100-jarig bestaan in januari maakte loco-burgemeester Kees van der Zwet bekend dat CNB het predicaat Koninklijk zou krijgen. De officiële uitreiking vond op 7 februari plaats.

 

]]>
news-339 Fri, 08 Feb 2019 16:09:33 +0100 Steeds meer producten online beschikbaar bij gemeente Lisse https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/steeds-meer-producten-online-beschikbaar-bij-gemeente-lisse/?tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&cHash=b2c8b7ece6e9f10906d322c4726dd7d8 Inwoners van Lisse kunnen steeds meer gemeentelijke producten digitaal aanvragen. Denk aan een uittreksel uit de burgerlijke stand of een vergunning voor een straatfeest. Slimme formulieren

Aanvragen gaat eenvoudig met een zogenoemd slim formulier. Als bezoeker van onze website kunt u dit formulier online invullen, digitaal terugsturen naar de gemeente en via iDeal betalen. U ontvangt vervolgens via e-mail een afschrift van het ingevulde formulier.

De gemeente heeft in 2018 veel aanvragen digitaal gemaakt. Zo kunt u vanuit huis makkelijk een product of dienst aanvragen.

Meegroeien met de digitale samenleving

'Onze samenleving wordt steeds digitaler en als gemeente gaan we hier vanzelfsprekend in mee', aldus wethouder Dienstverlening Jolanda Langeveld. 'Uitgangspunt hierbij is om regelzaken zo gemakkelijk mogelijk te maken voor inwoners.'

De gemeente Lisse scoort met het beschikbaar stellen van meer slimme formulieren boven het landelijk gemiddelde.

 

 

]]>
news-337 Fri, 08 Feb 2019 15:36:47 +0100 Bredere ondersteuning voor Lissese mantelzorgers https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/bredere-ondersteuning-voor-lissese-mantelzorgers/?tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&cHash=1176a4ec69f7536295037a0ef0295726 Mantelzorgers kunnen met de (tijdelijke) regeling nu ook een aanvraag doen voor vervangende zorg aan huis, klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning. Sinds 1 februari kunnen mantelzorgers gebruikmaken van een vernieuwde (tijdelijke) regeling voor ondersteuning. De gemeenteraad van Lisse heeft op 31 januari namelijk besloten dat de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) breder kan worden ingezet. Mantelzorgers kunnen nu ook een aanvraag doen voor respijtzorg ofwel vervangende zorg aan huis, klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning.

Ondersteuning is maatwerk

De regeling HHT, een tijdelijke regeling die eind 2017 in werking trad, bood mantelzorgers tot 31 januari de mogelijkheid om gebruik te maken van hulp bij het huishouden. Zij konden hierdoor worden ontlast en overbelasting kon zo worden voorkomen, was de gedachte. De mantelzorgadviseurs van Welzijnskompas signaleerden echter dat mantelzorgers in veel gevallen behoefte hebben aan andere vormen van ondersteuning. Het gaat veel meer om maatwerk. Bovendien werd deze regeling in Hillegom al breder toegepast en daar zijn de ervaringen positief.

Wethouder Jolanda Langeveld is enthousiast over de uitbreiding: ‘We vinden het als gemeente belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen en dat deze aansluit op wat mantelzorgers nodig hebben. We willen echt luisteren naar mantelzorgers. Ik ga ervan uit dat we met deze vernieuwde regeling daarin een belangrijke stap zetten’.

Mantelzorgers kunnen contact opnemen met WelzijnsKompas als zij een beroep willen doen op deze regeling.

 

]]>
news-326 Mon, 04 Feb 2019 17:08:18 +0100 Lisse vervangt bomen https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/lisse-vervangt-bomen-326.html Elk jaar worden de bomen in Lisse gecontroleerd om te zorgen voor gezond groen en een mooi en veilig straatbeeld. Uit deze controles blijkt dat er 242 bomen gekapt moeten worden. Een groot deel van de bomen lijdt aan essentaksterfte. Alle gekapte bomen worden vervangen, maar komen niet altijd op exact dezelfde plek terug.

De komende weken zal het bedrijf de Bomenbank door heel Lisse bomen kappen. Op de pagina over boomonderhoud vindt u een lijst met bomen die gekapt gaan worden.

Essentaksterfte

Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig dat hij kwetsbaar wordt voor andere aantastingen en uiteindelijk zal sterven. De schimmel verspreidt zich over grote afstanden via sporen door de lucht. Via het blad dringt het schimmelweefsel de takken binnen en van daar uit verder de boom in.


Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0252 en vraagt u naar de heer Nico Sluijmer of de heer Michel Suiding, Toezichthouders Groen. 

]]>
news-323 Fri, 01 Feb 2019 13:24:16 +0100 Oud-burgemeester van Lisse Gerard van der Kroft overleden https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/oud-burgemeester-van-lisse-gerard-van-der-kroft-overleden-323.html Donderdag bereikte ons het verdrietige bericht dat Gerard van der Kroft, oud-burgemeester van Lisse, is overleden Donderdag bereikte ons het verdrietige bericht dat Gerard van der Kroft, oud-burgemeester van Lisse, is overleden. De heer Van der Kroft is geboren in Warmond en was daar raadslid en wethouder van 1958 tot 1976. In september 1976 werd Van der Kroft burgemeester van de gemeenten Leimuiden, Nieuwveen en Rijnsaterwoude.

In februari 1985 is hij benoemd tot burgemeester van Lisse. Hij heeft deze functie vervuld tot zijn pensionering in 1998. Burgemeester Spruit: “Wij herinneren ons de heer Van der Kroft als een krachtige en betrokken bestuurder die de belangen van Lisse altijd hoog in het vaandel had staan. Hij heeft zich in hoge mate ingespannen voor de ontwikkeling van ons dorp. Als gemeentebestuur zijn wij hem dankbaar voor zijn tomeloze inzet. Wij wensen zijn kinderen en dierbaren veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.”

 

]]>
news-315 Wed, 30 Jan 2019 08:38:00 +0100 Gladheidsbestrijding door de gemeente https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gladheidsbestrijding-door-de-gemeente-315.html Als gemeente krijgen we van verschillende bewoners het verzoek om bepaalde wegen sneeuw- en ijsvrij te maken. We begrijpen dat het heel vervelend is dat er op een aantal punten gladde stukken ontstaan en dat bewoners daar veel last van hebben. 

Tijdens de uitvoering van de gladheidbestrijding krijgen alle ontsluitings- en hoofdwegen/ fietspaden op doorgaande routes de hoogste prioriteit. Een misverstand is dat de gemeente verplicht is om alle straten en trottoirs schoon te houden. Strooien op niet-doorgaande wegen en stoepen is ook niet effectief, omdat zout veel verkeer nodig heeft.

Als bewoner kunt u ook zelf veel doen om uw wijk schoon te houden en hebben we uw hulp ook hard nodig. Gebruik een harde bezem of schep om de sneeuw weg te halen, of strooi zand in plaats van zout. Uw medewerking is van groot belang en daarnaast werken onze diensten hard om ervoor te zorgen dat elke bewoner binnen 350 meter van zijn of haar huis een gestrooide route kan bereiken, zoals voorgeschreven in de landelijke richtlijnen.

Het is voor ons echter onmogelijk alle binnenwegen sneeuw- en ijsvrij te maken.

We hopen hiervoor op uw begrip. 

]]>
news-319 Mon, 28 Jan 2019 14:58:00 +0100 College Lisse ontvangt certificaat Dementievriendelijk https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/college-lisse-ontvangt-certificaat-dementievriendelijk-319.html Op 23 januari ontving het college van Lisse het certificaat Samen dementievriendelijk uit handen van Irma Alfrink van Alzheimer Nederland. Dit vanwege de training ‘GOED Omgaan met dementie’ die het college samen met het college van Teylingen volgde.

In Lisse wonen naar schatting ruim 400 mensen met dementie. De komende jaren neemt dat aantal alleen maar toe.

Het is dan ook belangrijk om hier als samenleving op voorbereid te zijn.

Jolanda Langeveld, wethouder welzijn en zorg, over de aanleiding om de training te volgen: “Wij willen graag dat iedereen in Lisse kan meedoen, ook mensen met dementie.

Dat vraagt onder andere een gemeenschap waarin mensen met dementie geaccepteerd worden en een helpende hand krijgen als ze er even niet uitkomen.

Maar hoe herken je dementie? En hoe ga je hier hiermee om? Daar helpt de training ‘GOED Omgaan met dementie’ bij.

Omdat wij als college graag willen weten waar inwoners, mantelzorgers en vrijwilligers in de praktijk tegenaan lopen wilden wij deze training ook graag volgen.

Het heeft ons meer inzicht gegeven. Ik kan het iedereen aanraden!”

Sinds 2015 is op initiatief van de gemeente en Alzheimer Nederland een werkgroep Dementievriendelijk Lisse gestart.

Dit is een groep enthousiaste vrijwilligers die onder andere activiteiten organiseert voor mensen met dementie en hun naasten.

Op hun website www.dementie-lisse.nl geven zij informatie, onder meer over de ondersteuningsmogelijkheden die er zijn.

Mensen die geïnteresseerd zijn in een training kunnen kijken op www.samendementievriendelijk.nl.

 

]]>
news-312 Wed, 23 Jan 2019 14:28:28 +0100 Binnenkort volledige dekking van AED’s https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/binnenkort-volledige-dekking-van-aeds-312.html De gemeente werkt samen met Stan heel hard om een volledige dekking van AED’s te krijgen binnen de bebouwde kom van Lisse. Stan staat voor ikbenstandby.nl.

Inmiddels ontstaan er daarnaast ook burgerinitiatieven om met de buurt een AED aan te schaffen.

Bij een hartstilstand is er binnen zes minuten een AED nodig. Zo kan iemand worden gered. Om dat te kunnen bereiken, heeft de gemeente samen met Stan geïnventariseerd waar nog AED’s nodig zijn. Binnenkort hangt een installateur daar buitenkasten met een AED op. Er is straks dus een compleet netwerk binnen de bebouwde kom, waardoor er gegarandeerd binnen zes minuten iemand met een AED kan zijn.

Waar hangen deze AED’s?

Als u kunt reanimeren, mag u zich op www.hartslagnu.nl/ aanmelden als burgerhulpverlener. Daarna ziet u op die website of via de HartslagNu-app waar de AED’s hangen. Registratie betekent natuurlijk ook dat u kunt worden opgeroepen in het geval van een hartstilstand.

Een AED aanschaffen met uw buurt

Overweegt u met de buurt een AED aan te schaffen? Dan raden wij u aan om mensen uit de buurt een reanimatiecursus te laten volgen bij de lokale EHBO-vereniging en de AED te registreren via de Hartstichting of Hartslagnu.nl. Wij geven overigens geen subsidie omdat we zelf al investeren in het basisnetwerk. Hiermee is de benodigde dekking binnen de bebouwde kom gegarandeerd.

Meer informatie over AED's in Lisse. 

]]>
news-309 Wed, 23 Jan 2019 11:44:48 +0100 Gemeente en Keukenhof samen verder als strategische partners https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gemeente-en-keukenhof-samen-verder-als-strategische-partners-309.html De gemeente en Keukenhof hebben een convenant ondertekend over de intensievere samenwerking de komende jaren Ontwikkeling versterken
Gemeente Lisse en Keukenhof hebben een convenant ondertekend. Hierin staat beschreven hoe beide partijen de komende jaren intensiever willen samenwerken. Gistermiddag lichtten burgemeester Lies Spruit en directeur Bart Siemerink van Keukenhof de samenwerking toe. “We willen de ontwikkeling van Lisse, Keukenhof en waar mogelijk ook de Bollenstreek versterken. Dit convenant is hiervoor een basis. Ieder jaar leggen we afspraken vast die we samen gaan uitwerken.”

Ook praktische afspraken
In de samenwerking ligt de nadruk op thema’s als economie, toerisme en mobiliteit. Nieuw is dat ook duurzaamheid een gezamenlijk onderwerp is. Er staan ook praktische afspraken in. Zo wil Keukenhof de entrées van Lisse versterken, rotondes adopteren en bijdragen aan het groenonderhoud. Gemeente Lisse steunt de Keukenhof op haar beurt weer bij het verbeteren van de bereikbaarheid.

]]>
news-301 Tue, 15 Jan 2019 13:55:00 +0100 Doekjes? Niet in het riool! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/doekjes-niet-in-het-riool-301.html Alles wat u door het toilet spoelt, komt in het riool terecht. Vochtige doekjes verstoren en verstoppen het zuiveringsproces. Dit kost elk jaar miljoenen euro’s. Via het riool gaat dit afvalwater naar een zuiveringsinstallatie die het schone water in de rivier loost.

Het gaat mis als er bijvoorbeeld vochtige doekjes en vochtig toiletpapier in het riool komen. Zij veroorzaken verstopping en storing in het zuiveringsproces. Dit kost de waterschappen en daarmee de belastingbetaler elk jaar miljoenen euro’s. Een goed werkend riool en schoon water zijn zeer belangrijk zijn voor een gezonde leefomgeving.

Samen voor een gezonde waterketen

Het hoogheemraadschap van Rijnland, gemeenten en drinkwaterbedrijven werken samen aan een schoner milieu en een goede waterkwaliteit. Draag daarom jouw steentje bij en gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is en gooi doekjes en ander afval in de prullenbak.

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl

]]>
news-299 Fri, 11 Jan 2019 10:58:06 +0100 Winnaars vrijwilligersprijzen en Jeugdprijs 2019 https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/winnaars-vrijwilligersprijzen-en-jeugdprijs-2019-299.html Op maandag 7 januari rond 20.40 uur reikten de wethouders Jolanda Langeveld, Jeanet van der Laan en Kees van der Zwet de jaarlijkse vrijwilligersprijzen uit De Vrijwilligersprijs Individueel ging naar Simon van Dijk, de Vrijwilligersprijs Groep is voor de Stichting Gluren bij de Buren.
De uitreiking van de prijzen vond plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie die gehouden werd in het gemeentehuis in Lisse.

 

Vrijwilligersprijs Individueel

De Vrijwilligersprijs Individueel ging naar Simon van Dijk. Mijnheer van Dijk zet zich al jaren in voor het behoud van de historie van Lisse. De door hem gemaakte filmpresentaties in zowel Floralis als bij de Cultuur-Historische Vereniging ‘Oud Lisse’ zijn daarvan het resultaat en worden alom gewaardeerd. 

De onderscheiding bestaat uit een bronzen penning, een oorkonde en cheque twv € 50,-.

 

Vrijwilligersprijs Groep

De Vrijwilligersprijs Groep is voor Stichting Gluren bij de Buren. De afgelopen 3 jaar heeft Stichting Gluren bij de Buren heel Lisse in beweging gekregen met het ‘Huiskamerfestival Gluren bij de Buren’. Dit culturele festival is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol evenement dat door de Lissese bevolking wordt omarmd. 

De prijs bestaat uit een bronzen penning, een oorkonde en cheque twv € 200,-.

 

Vrijwilligersprijzen en Jeugdprijs

De vrijwilligersprijzen worden jaarlijks toegekend aan een persoon en groep personen die zich langdurig belangeloos en op zeer uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Lissese gemeenschap. Inwoners van Lisse konden tot en met half november mensen nomineren voor de prijzen. Voor de individuele prijs werden 3 personen genomineerd, voor de groepsprijs kreeg de gemeente 2 aanmeldingen. Voor de Jeugdprijs kreeg de gemeente geen nominaties, waardoor deze prijs dit jaar niet is uitgereikt.

De Adviescommissie, die bestaat uit vrijwilligers uit de Lissese gemeenschap, heeft de nominaties besproken. Bij de keuze heeft de Adviescommissie zich laten leiden door de opvallende prestatie van de vrijwilligers, de duur van de inzet in jaren en de inzet gedurende het jaar 2018.

Politicus van het jaar

Ook werd de Ine Elzinga-prijs uitgereikt aan Wim Slootbeek. Deze prijs is voor de politicus van Lisse die zich in de ogen van de plaatselijke politieke verslaggevers in positieve zin heeft onderscheiden. 

]]>
news-292 Tue, 08 Jan 2019 10:24:03 +0100 Prijswinnaars bekend inleveren vuurwerkafval https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/prijswinnaars-bekend-inleveren-vuurwerkafval-292.html De Meerlanden trok dinsdag 8 januari de winnaars. Hier leest u welke lotnummers in de prijzen zijn gevallen. Op 2, 3 en 4 januari kon tussen 08.00 en 12.00 uur vuurwerkafval worden ingeleverd bij de milieustraat aan de Vennestraat. Voor elke volle vuilniszak kreeg u een lot waarmee u een prijs kon winnen.

10 rittenkaart bioscoop Floralis

Deze prijs is gewonnen door nummer 600

 

10 x 1 vrijkaartje bioscoop

Gewonnen nummers

1.         1

2.         33

3.         47

4.         62

5.         258

6.         318

7.         364

8.         432

9.         453

10        505

 

10 rittenkaart zwembad

Deze prijs is gewonnen door nummer 119

 

10 x 2 vrijkaartjes zwembad

Gewonnen nummers

1.         52

2.         88

3.         33

4.         161     

5.         177

6.         251

7.         325

8.         376

9.         465

10.       557

 

Heeft u een van de winnende lotnummers?

Van harte gefeliciteerd! U kunt uw prijs komen ophalen bij de receptie in het gemeentehuis.

Neemt u wel uw lot mee?

]]>
news-279 Mon, 07 Jan 2019 13:06:00 +0100 Gezocht: Leden campagneteam voor eerste Jongerentop Lisse https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/gezocht-leden-campagneteam-voor-eerste-jongerentop-lisse-279.html Als het aan de gemeenteraad ligt, bepalen juist ook jongeren de agenda van Lisse. Start hiervan is een Jongerentop op 18 februari 2019 in Floralis.

Ben jij tussen de 13 en 23 jaar oud en wil je graag je ideeën voor Lisse delen? Kom dan naar deze bijeenkomst!

Om de Jongerentop te promoten is een campagneteam van jongeren gestart. Dit team wil zoveel mogelijk jongeren bereiken. Binnenkort gaan ze aan de slag met de werving van jongeren en de organisatie van de Jongerentop.

Wil jij bij het campagneteam?

Vind jij het leuk om bij het campagneteam aan te haken? Dan ben je van harte welkom. Enthousiaste jongeren kunnen zich hiervoor aanmelden bij de gemeenteraad, via griffie@lisse.nl. Dit kan tot 7 januari 2019.

]]>
news-289 Thu, 03 Jan 2019 14:37:11 +0100 Begroting in één oogopslag https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/begroting-in-een-oogopslag-289.html Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad van Lisse de begroting voor 2019 goedgekeurd. Wat de gemeente precies ontvangt en uitgeeft, is in bijgaand overzicht gezet.

Zo is in één oogopslag duidelijk waar het geld vandaan komt en waar het naar toe gaat.

 

Lees de hele begroting op www.lisse.nl/begroting.

 

]]>
news-282 Wed, 26 Dec 2018 15:21:00 +0100 Burgemeester Stichtse Vecht Marc Witteman overleden https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/burgemeester-stichtse-vecht-marc-witteman-overleden-282.html Dinsdag bereikte de gemeente het verdrietige bericht dat de burgemeester van Stichtse Vecht Marc Witteman is overleden. Lisse werkt ambtelijk samen met Hillegom en Teylingen. In die gemeenten vervulde Marc een belangrijke rol in het gemeentebestuur.

Marc is geboren in Hillegom en was daar raadslid en wethouder voordat hij van januari 2005 tot de fusie van Teylingen waarnemend burgemeester van Warmond was. Sinds 1990 was hij actief in het openbaar bestuur.

]]>
news-276 Fri, 21 Dec 2018 10:30:43 +0100 Nieuwjaarsreceptie op maandag 7 januari 2019 https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/nieuwjaarsreceptie-op-maandag-7-januari-2019-276.html Traditiegetrouw organiseert de gemeente een nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners van Lisse. Deze receptie vindt plaats op maandag 7 januari in het gemeentehuis, Heereweg 254 in Lisse.

U bent vanaf 20.00 uur van harte welkom!

Uitreiking vrijwilligersprijzen

Na het uitwisselen van de nieuwjaarswensen houdt burgemeester Lies Spruit om 20.30 uur een nieuwjaarstoespraak. Hierna worden de vrijwilligersprijzen uitgereikt aan een persoon én een organisatie die zich als vrijwilliger langere tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor de Lissese gemeenschap.

Tot slot maakt een onafhankelijke commissie bekend wie in Lisse de politicus van het jaar is geworden.

We hopen dat u erbij bent op 7 januari.

]]>
news-266 Fri, 14 Dec 2018 15:54:13 +0100 Giet oliebollenvet niet in gootsteen of toilet https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/giet-oliebollenvet-niet-in-gootsteen-of-toilet-266.html Vet gaat stollen in het riool en veroorzaakt verstoppingen. Breng het naar de vetrecyclecontainer in de Milieustraat. Gaat u ook de keuken, schuur of tuin in om oliebollen te bakken dit jaar? Wat te doen met het overgebleven frituurvet? Frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Spoel het overgebleven vet na het bakken niet door het toilet of gootsteen, maar breng het naar de vetrecyclecontainer in de Milieustraat.

Zowel vast als vloeibaar vet gaat namelijk klonteren en stollen als het in het rioolwater terecht komt. Daarnaast raakt de waterzuiveringsinstallatie in uw woongebied overbelast. Dat kan worden voorkomen door het gebruikte vet in een melkpak of fles te gieten en weg te brengen naar de vetrecyclecontainer in de Milieustraat.

Samen voor een gezonde waterketen
Het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeenten en drinkwaterbedrijven werken met elkaar aan een schoner milieu en een gezonde leefomgeving. Ook u kunt een bijdrage leveren door vetresten niet door de gootsteen of het toilet te spoelen, maar ze in te leveren.

Meer informatie over wat nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl 

 

]]>
news-264 Fri, 14 Dec 2018 12:12:13 +0100 Inspirerende gesprekken over eenzaamheid in Lisse https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/inspirerende-gesprekken-over-eenzaamheid-in-lisse-264.html ‘Echt contact’, luisteren naar elkaar, verbinding maken, op waarde schatten wat al goed gaat. En dat bekend maken en uitbreiden. 

Op donderdagochtend 13 december gingen inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in gesprek over het tegengaan van eenzaamheid. Het thema was ‘Hoe zet je je voelsprieten uit om eenzaamheid te signaleren?’

Na het openingswoord door wethouder Jolanda Langeveld deelden twee deelnemers hun persoonlijke ervaring met eenzaamheid. Hierdoor geraakt en geïnspireerd verkenden de aanwezigen vervolgens het thema en wisselden ervaringen, dromen en mogelijkheden uit.

Eenzaamheid komt veel voor. Onder ouderen, maar ook onder jongeren. Je eenzaam voelen, heeft veel impact op je leven. De gemeente Lisse wil iets doen aan eenzaamheid en organiseerde daarom samen met Welzijnskompas deze ‘dialoogtafels’ om met geïnteresseerden over dit onderwerp te praten. Bedoeld om te inspireren, handvatten te bieden en om de vraag naar en het aanbod van (sociale) activiteiten beter op elkaar af te stemmen.

De dialoogtafels zijn onderdeel van de gezamenlijke aanpak van Hillegom en Lisse tegen eenzaamheid. 4 oktober was hiervoor de aftrap. De gemeente Lisse en WelzijnsKompas nodigen inwoners en organisaties van harte uit om ook een dialoogtafel te organiseren.

Interesse hiervoor? Neem dan contact op met Welzijnskompas:

]]>
news-259 Tue, 11 Dec 2018 14:00:44 +0100 Drukbezochte inloop Elka https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/drukbezochte-inloop-elka-259.html Op maandag 10 december 2018 organiseerde de gemeente samen met ontwikkelaar Adriaan van Erk een informatiebijeenkomst het bouwplan Elka. Er kwamen ongeveer 150 bezoekers, waaronder veel geïnteresseerde kopers en direct omwonenden.

Op de bijeenkomst kregen geïnteresseerden informatie over het bouwplan en de inrichting van de openbare ruimte. Inwoners stelden vragen over onder andere schaduwwerking, parkeren en verkeer. Daarbij waren onafhankelijke deskundigen aanwezig om antwoord te geven.

Grevelingstraat

Daarnaast konden bewoners aangegeven welke wensen zij hebben bij de herinrichting van de Grevelingstraat. Belangrijk voor bewoners is een veilige oversteek van Bloembinderspark naar de speelplaats ter hoogte van de Scheepmakerskade en verkeersremmende maatregelen.

Kiezen

Bewoners konden kiezen tussen twee inrichtingsvoorstellen voor de recreatieve verblijfplaats. Op maandag 17 december 2018 wordt de keuze via deze website bekend gemaakt.

]]>
news-257 Tue, 11 Dec 2018 13:08:46 +0100 Afsluiting containers en afvalbakken https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/afsluiting-containers-en-afvalbakken-257.html De glas-, papier-, PMD- en kledingcontainers zijn van 28 december tot en met 2 januari afgesloten om vuurwerkschade te voorkomen.  Wij begrijpen dat het vervelend is als een container is afgesloten en u uw afval niet kwijt kunt. Is een container afgesloten of vol? Neem uw afval mee terug naar huis of breng het naar de milieustraat. Afval naast de container vergroot de kans op brand en geeft vervuiling.

Bekijk de openingstijden van de milieustraat rondom de feestdagen. 

Afvalbakken afgesloten

Rondom de feestdagen zijn veel afvalbakken in Lisse afgesloten om schade door vuurwerk te voorkomen. Wij begrijpen dat dit vervelend is, maar het vervangen van afvalbakken is erg kostbaar. Plaats geen afval naast de container om brand of zwerfvuil te voorkomen.

]]>
news-250 Fri, 07 Dec 2018 18:15:29 +0100 ‘Vroeg Eropaf’: schulden tijdig in beeld door samenwerking https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/vroeg-eropaf-schulden-tijdig-in-beeld-door-samenwerking-250.html Huurders van sociale woningen in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen krijgen binnenkort hulp aangeboden als zij twee maanden achterlopen met het betalen van huur. De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, de ISD Bollenstreek en woonstichtingen Stek en Vooruitgang hebben hiervoor op donderdag 6 december een convenant ondertekend. Het gaat om een pilot van een jaar.

Het is belangrijk om inwoners met schulden eerder in beeld te krijgen en daar samen over in gesprek te gaan. Zo kan worden voorkomen dat de schulden nog hoger worden. De ervaring is namelijk dat inwoners de ISD of het lokaal loket pas om hulp vragen als hun schuld fors is opgelopen. Bij een grote schuld en gemiddeld acht verschillende schuldeisers is het ingewikkeld om een schuldregeling te treffen. Daarom geldt: hoe eerder er hulp is, hoe beter.

Werkwijze Vroeg Eropaf
Woonstichtingen Stek en Vooruitgang melden huurders met een huurachterstand van twee maanden aan bij de ISD. Vanuit de ISD/het projectteam Vroeg Eropaf gaat een medewerker bij deze huurders op huisbezoek. De huurder krijgt vervolgens hulp bij het aanvragen van financiële regelingen en het op orde krijgen van het papierwerk. Daarnaast wordt de huurder ondersteund bij het aanpakken van eventuele andere problemen, die mogelijk de huurachterstand veroorzaken.

Evaluatie
Als na een jaar blijkt dat het project succesvol is, wordt het uitgebreid met andere schuldeisers, zoals energieleveranciers en zorgverzekeraars.

]]>
news-247 Fri, 07 Dec 2018 14:56:01 +0100 Openingstijden rondom de feestdagen https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/openingstijden-rondom-de-feestdagen-247.html Tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag zijn wij gesloten. Op 18, 24 en 31 december sluiten wij om 16 uur. Het gemeentehuis is gesloten op:

 • Dinsdag 18 december 2018 om 16.00 uur (kerstviering medewerkers)
 • Maandag 24 december 2018 om 16.00 uur (kerstavond)
 • Dinsdag 25 en woensdag 26 december 2018 (1e en 2e Kerstdag)
 • Maandag 31 december 2018 om 16.00 uur (oudejaarsavond)
 • Dinsdag 1 januari 2019 (nieuwjaarsdag)


De milieustraat is gesloten op:

 • Dinsdag 25 en woensdag 26 december 2018 (1e en 2e Kerstdag)
 • Dinsdag 1 januari (Nieuwjaarsdag)


Glas-, papier- en kledingcontainers afgesloten

De glas-, papier- en kledingcontainers worden vanaf 28 december afgesloten tot en met 2 januari om vuurwerkschade te voorkomen. Is een container afgesloten of vol? Neem uw afval mee terug naar huis of breng het naar de milieustraat. Afval naast de container vergroot de kans op brand en geeft vervuiling.

Afvalbakken afgesloten

Rondom de feestdagen zijn veel afvalbakken in Lisse afgesloten om schade door vuurwerk te voorkomen. Wij begrijpen dat dit vervelend is, maar het vervangen van afvalbakken is erg kostbaar. Plaats geen afval naast de container om brand of zwerfvuil te voorkomen.

 

]]>
news-245 Wed, 05 Dec 2018 23:49:31 +0100 Hulp binnen 6 minuten bij hartstilstand https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/hulp-binnen-6-minuten-bij-hartstilstand-245.html Meer AED's en burgerhulpverlening in Lisse De inzet is om overal in Nederland binnen de cruciale 6 minuten te kunnen reanimeren. Ambulancepersoneel lukt het niet altijd om zo snel ter plaatse te zijn.
Met voldoende beschikbare AED’s én voldoende burgerhulpverleners is een tijdige reanimatie mogelijk.

De gemeente Lisse is in samenwerking met STAN (voorheen Hartveilig Wonen) een project gestart om dit te kunnen realiseren. Met de goedkeuring van de aanschaf van 7 buitenkasten en 5 extra AED’s door de gemeente Lisse kan nu een dekkend netwerk gerealiseerd worden.

Daarnaast zijn inmiddels voldoende burgerhulpverleners getraind en is er in Lisse voldoende menskracht beschikbaar.

 

Hoe werkt het?

Na een melding van een hartstilstand bij de 112-alarmcentrale, worden burgerhulpverleners die op dat moment in de buurt van het slachtoffer zijn via hun mobiele telefoon op de hoogte gebracht. Vervolgens gaat een aantal vrijwilligers naar het slachtoffer en een aantal gaat naar de dichtstbijzijnde AED. Deze AED kunnen zij via een daarvoor speciaal ontwikkelde app vinden.

De burgerhulpverleners beginnen na een melding zo snel als mogelijk met de reanimatie van het slachtoffer, totdat de andere hulpdiensten arriveren.

 

Waarom?

Wanneer iemand onwel wordt en mogelijk een acute hartstilstand heeft, is snelle hulp van levensbelang. Uit onderzoek blijkt dat iedere week 300 mensen in Nederland buiten de muren van een ziekenhuis een hartstilstand krijgen. Reanimatie in de eerste 6 minuten is cruciaal om na een hartstilstand de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.

 

Twee factoren zijn van belang om AED burgerhulpverlening te laten slagen:

 

 • Er moeten voldoende AED’s, 7 dagen per week, 24 uur per dag toegankelijk zijn.
 • Er moeten voldoende burgerhulpverleners zijn om op meldingen van de alarmcentrale te kunnen reageren.

 

Doet u ook mee?

Ook u kunt zich aanmelden als burgerhulpverlener bij STAN op https://ikbenstandby.nl/burgerhulpverleners/

 

]]>
news-244 Wed, 05 Dec 2018 12:05:26 +0100 Winnend ontwerp vlag inclusieve samenleving bekend! https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/winnend-ontwerp-vlag-inclusieve-samenleving-bekend-244.html Winnaars zijn Ruud Huijts en Stefan IJzerman met hun ontwerp Kruisende levenspaden. Dinsdagmiddag hesen wethouders Jolanda Langeveld, Kees van der Zwet en Jeanet van der Laan samen met de winnaars de vlag. 

Ontwerpers Huijts en IJzerman wilden met hun ontwerp een meer abstracte representatie van de inclusieve samenleving neerzetten. Zij lichtten hun ontwerp als volgt toe.

 

 • Elke rechte lijn kan gezien worden als het levenspad van een persoon, groep, identiteit, etc.
 • De lijnen symboliseren enerzijds maatschappelijk verschil (verschillende kleuren en richtingen) en anderzijds gelijkwaardigheid (gelijkvormige rechte lijnen).
 • De lijnen kruisen elkaar om aan te geven dat zij op dat punt met elkaar te maken hebben.
 • De lijnen lopen door na het kruispunt, wat toont dat er geen ‘botsing’ met een einde is.
 • De blauwe spiraal staat ingaand voor aandacht aan de inclusieve samenleving als mensen elkaar treffen op een kruispunt.
 • De spiraal uitgaand symboliseert dat een knooppunt van diversiteit juist nieuwe perspectieven kan opleveren.
 • Een witte achtergrond is gekozen om onschuld en zuiverheid te benadrukken.
 • De kleuren en stijl van het logo van de gemeente komen volledig terug in het ontwerp.
   
  Als prijs ontvingen de ontwerpers ieder de vlag zelf en samen een geldbedrag van 500 euro. De vlag gaat wapperen op dagen die voor de inclusieve samenleving belangrijk zijn.
   
]]>