Ga naar de inhoud

De gemeente lost het alléén niet op

De gemeente heeft een heleboel taken om ervoor te zorgen dat de omgeving leefbaar, bereikbaar en veilig is. We steken bijvoorbeeld energie en geld in de aanleg van wegen en fiets- en wandelpaden. En we zijn druk bezig met plannen voor de aanleg van een hoogwaardige busverbinding (HOV-corridor) naar Schiphol, via Lisserbroek en Nieuw-Vennep. Deze verbinding gaat over de Ringvaart lopen via een nieuwe brug, waar ook fietsers en voetgangers gebruik van kunnen maken. Zo’n nieuwe verbinding vraagt om onderzoek naar de diverse verkeersstromen. Het grote plaatje moet kloppen. Er is al veel inspraak geweest en nu ligt er een zogenoemde voorkeursvariant voor. Ik ben heel benieuwd naar de reacties.

Ons eigen gedrag

Maar er is een ander belangrijk aspect als we het hebben over bereikbaarheid en veiligheid: ons eigen gedrag. Dat probeert de rijksoverheid te beïnvloeden met campagnes. Denk aan de succesvolle landelijke BOB-campagne: het is nu echt niet meer normaal om met een drankje op aan het verkeer deel te nemen. Verder zijn de campagnes ‘Aan in het donker’, ‘MONO: ongestoord onderweg’ en ‘De scholen zijn weer begonnen’ ook weer gestart. Deze campagnes blijken effect te hebben, al kost het tijd. Ik zie helaas nog regelmatig fietsers zonder licht en automobilisten appen of bellen of asociaal rijgedrag vertonen.

Supersnelle e-bikes

Zodra we onze deur uit gaan, nemen we deel aan het verkeer. Daarmee dragen we óf ons steentje bij aan verkeersveiligheid óf aan de onveiligheid. Wat kiest u? De drukte in het verkeer, alle verschillende verkeersdeelnemers en ook nieuwe vervoersmiddelen zoals e-bikes maken dat we daarbij stil moeten staan. Het perspectief van elke verkeersdeelnemer is anders en het is wennen aan de nieuwe mobiliteiten. Dat merk ik zelf als er zo’n supersnelle e-bike voorbijraast zonder te bellen. De campagne ‘Meedoen is makkelijk’ van Veilig Verkeer Nederland geeft tips over hoe we veilig kunnen blijven deelnemen aan het verkeer.  

Ideeën

In onze mobiliteitsvisie wordt verkeersveiligheid zeker een belangrijk speerpunt. Wat kan de gemeente verder doen? Misschien een lokale bewustwordingscampagne met kinderen uit de eigen wijk? Dit voorbeeld ken ik van een andere gemeente. Ik ben heel benieuwd naar ideeën. Wat moeten we eens proberen? Wat juist niet? Ik nodig u uit om dat met mij te delen.

Het goede voorbeeld

Daarnaast druk ik u op het hart om het goede voorbeeld te geven. En om uw kinderen bewust te maken van het belang van fietsverlichting. Lichte(re) kleding dragen maakt het vervolgens nóg wat veiliger. Laat uw verantwoordelijkheidsgevoel spreken, want alléén lost de overheid het probleem van verkeersonveiligheid niet op.   

Jolanda Langeveld, wethouder
j.langeveld@lisse.nl

Ga naar het begin