Ga naar de inhoud

Dementievriendelijk zijn (Jolanda Langeveld)

Ja dat wil ik. En ik wil graag dat heel Lisse dat is voor onze inwoners met dementie. Daarom was ik onlangs bij een voorlichtingsavond, georganiseerd door de Werkgroep Dementievriendelijk Lisse. De behoefte om bij elkaar te komen is groot, want het aantal mensen met dementie neemt ook in Lisse toe. De belasting van de mantelzorgers is bovendien hoog en de werkdruk en onderbezetting in de zorg zijn zeer zorgelijk. Kortom, er is behoefte aan delen, aan steun en aan informatie.

 

Volle zaal

Ik kom aan in de Oude School. De zaal zit vol. Ik hoor later van de werkgroep dat ze veel nieuwe gezichten hebben gezien onder de aanwezigen. Dat is heel mooi, want hoe meer mensen bereikt worden hoe beter. We horen die avond dat dementie een verzamelnaam is voor aandoeningen waarbij de geestelijke vermogens afnemen. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie.

 

Signalen

Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Juist om ervoor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig kan functioneren. Maar al vroeg herkennen dat er iets mis is, is lastig. Mensen zijn vaak slim en omzeilen de problematiek. Of de ziekte verloopt geleidelijk en dan valt het pas later op. Wat kunnen signalen zijn? Het geheugen en niet meer op woorden kunnen komen. Maar ook dagelijkse handelingen die minder goed gaan, zoals aan- en uitkleden, eten koken of het betalen van rekeningen.

 

Hulpmiddelen

‘Waar kan ik heen als ik vragen heb?’, klinkt het uit de zaal. En: ‘Welke hulp is er te vinden en wat kan ik zo lang mogelijk zelf?’ Er is veel informatie beschikbaar en de werkgroep geeft goede tips. Ik ben verrast door de tips voor het bevorderen van het dag- en nachtritme via lampen. En over de manieren om je partner of naaste te volgen via een app en GPS-tracker. Het zijn allemaal hulpmiddelen om zo lang mogelijk thuis en zelfstandig te blijven.

 

Hulp vragen

In de zaal wordt aangegeven dat het spannend is om iemand zelf de boodschappen te laten doen. Dat is begrijpelijk, je kunt lang niet alle zorgen wegnemen. Maar zoiets als een tracker kan ze wel verlichten. Net als de wetenschap dat de supermarkt weet dat iemand dementie heeft. De oproep vanuit de werkgroep is dan ook: vraag hulp als dat nodig is. En schroom niet om familie of buren in te schakelen. Heel vaak blijken mensen graag te willen helpen. Ook als je zelf denkt dat ze geen tijd hebben.

 

Kom ook

Wilt u ook meer weten over dementievriendelijk zijn? Wilt u uw ervaringen delen of juist steun en tips van anderen krijgen? Kom dan ook een keer naar een bijeenkomst van de Werkgroep Dementievriendelijk Lisse. Houd de huis-aan-huisbladen in de gaten, of meld u alvast aan bij de werkgroep door een e-mail te sturen naar info@dementie-lisse.nl.

Jolanda Langeveld, wethouder

j.langeveld@lisse.nl

Ga naar het begin