Dat maak ik zelf wel uit (Lies Spruit)

Kattenkwaad

Op een zonnige lentedag kwam ik buiten bij een supermarkt twee kinderen tegen. Ze waren in een verkeersbord en op een dak geklommen. Het zag er niet erg veilig uit. Het verkeersbord zwaaide heen en weer. Ik vroeg waar hun ouders waren. Die waren binnen boodschappen aan het doen, kreeg is als antwoord. ‘Dit ziet er gevaarlijk uit, zouden jullie er niet eens uit komen?’, vroeg ik. Dat waren ze niet van plan. ‘Waarom?’, vroegen ze mij. En meteen erachteraan: ‘Je bent mijn moeder niet’.

Ik stelde mezelf voor als de burgemeester en toen klommen ze verbouwereerd toch naar beneden. Dat jongens kattenkwaad uithalen en overal in klimmen begrijp ik, maar de toon waarmee ze spraken niet. Die is mij nog lang bijgebleven. Ze waren nog geen tien jaar! 

‘t Vierkant

Op ‘t Vierkant hebben we de horeca vorig jaar vanwege corona ruim baan gegeven om hun terrassen tot aan de weg vol te zetten met tafels en stoelen. Dat betekende dat er geen auto’s mochten rijden en dat voetgangers, fietsers en brommers de smalle tussenweg moesten delen. Dat ging niet altijd goed. Het restaurantpersoneel moest soms rennen voor zijn leven en voetgangers werden van hun sokken gereden.

Daarom hebben we toen besloten om de weg ook af te sluiten voor fietsers en brommers. Voor komend seizoen hebben we dit besluit weer genomen. Uit een uitgebreide online enquête bleek namelijk dat er een grote enthousiaste meerderheid in het dorp vóór deze afsluiting is. Inwoners konden zoals gebruikelijk bezwaar maken tegen het besluit, maar er kwam geen enkel bezwaar binnen. 

Wat moeite doen

Tot mijn verbazing zie ik nog steeds mensen tussen de hekken door fietsen. Soms gaan er ook brommers op volle snelheid langs. Terwijl een groot bord aangeeft dat je moet afstappen. Ik heb fietsers hier weleens op aan gesproken. ‘Mens, waar maak je je druk om!’ en ‘Dat maak ik zelf wel uit!’ kreeg ik te horen.

Dat is meerdere keren gebeurd. Uiteraard kunnen we boa’s inzetten en bekeuringen uitdelen. Maar veel liever heb ik dat iedereen gewoon rekening met elkaar houdt, ook als dat betekent dat je misschien wat moeite moet doen. We hebben deze maatregelen genomen voor de horeca, zodat zij hopelijk het hoofd boven water kunnen houden. En zodat het personeel veilig zijn werk kan doen. Het verbod is er niet om fietsers en mensen op brommers te pesten.

Meer dan alleen ‘ik’

Autonomie en goed voor jezelf opkomen zijn moderne deugden. We voeden onze kinderen daarmee op. Daar is zeker niets mis mee! Maar ik hoop dat we ze ook leren dat er belangrijkere dingen zijn dan alleen maar ‘ik’. Rekening met elkaar houden, is een essentiële waarde in onze maatschappij. Daar plukken we allemaal de vruchten van, ook kinderen. Ik maak me dan ook druk over de houding van sommige mensen en hopelijk u met mij. Misschien moeten we elkaar er vaker op aanspreken.

Lies Spruit, burgemeester
lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin