Ga naar de inhoud

Onverwachte ontmoetingen (Lies Spruit)

Afgelopen jaar vierden we 825 jaar Lisse. Sinds 1198 verrijken Lissers het dorp door samen te bouwen, delen, voeden, vieren, ondernemen, geloven en nog veel meer. Allemaal werkwoorden die bij de geschiedenis van Lisse passen. Ik vond het een mooie gelegenheid om elkaar na de moeilijke coronatijd weer te ontmoeten en er een feestje van te maken. We wilden bewust niet een vanuit de gemeente geregisseerd programma, maar hoopten vooral op initiatieven van Lissers en Lissese organisaties. Ik ben er heel trots op dat dat is gelukt. Lisse bleek zoals altijd zelfbewust en greep de gelegenheid aan om iedereen te laten weten dat we in 2023 825 jaar bestonden.

Briljantjes

Er kwam al snel een stortvloed van fantastische ideeën voor activiteiten. Er zaten een heleboel briljantjes bij. Ik noem er willekeurig een paar. Kinderen die via een initiatief van de bibliotheek op internet hun eigen 825-museum van Lisse maakten. Scholen die met de Stichting Lisse Marketing een geslaagde recordpoging deden voor het Guiness Book of World Records door de langste bloemenslinger in het dorp te maken. En in het najaar was er een klinkende verenigingsmarkt op het terrein bij het Fioretti College. Echte en juniorarcheologen hebben op het bouwterrein van Dever Geestwater onderzocht of Lisse misschien nog ouder was dan 825 jaar. Maar helaas, dat was niet zo.

Het getal 825

Er waren mooie variaties op en invullingen van het getal 825. Er zijn 825 kopjes koffie uitgedeeld. Heel goed vond ik het idee om ‘s avonds om 8.25 uur een wandeling van 8,25 km te maken. Ook de verspringpoging van 8,25 meter tijdens de Dever Open Dag was goed bedacht. Veel te ver natuurlijk, maar mooi geprobeerd. Een makelaar schonk op een warme dag 825 ijsjes aan de bevolking. Een jonge Lissese ontwerper maakte de 825-vlag, die in korte tijd door heel Lisse hing. Het grootste dahliamozaïek op ‘t Vierkant verbeeldde de 825-geschiedenis van Lisse en bleek een grote publiekstrekker.

Vrijwilligers

Dit kon allemaal niet zonder al onze vrijwilligers. Een kerngroep van 20 mensen was de motor van veel activiteiten gedurende het hele jaar. Ieder had vervolgens weer een grote achterban van vrijwilligers om een en ander mogelijk te maken. Een speciaal groepje heeft zich ingespannen om extra geld in te zamelen bij fondsen. Zo is het beschikbare bedrag vanuit de gemeente verdubbeld. De maandelijkse bijeenkomsten van de vrijwilligersgroep waren een inspiratie om alle activiteiten te bedenken. ‘Iedereen doet mee’ was het grote motto.

Ik hoop u allemaal te ontmoeten op onze nieuwjaarsreceptie op 6 januari van 14 tot 16 uur op ‘t Vierkant. Dan sluiten we ons jubileumjaar af. Het was een prachtig jaar vol onverwachte ontmoetingen. Grote dank aan iedereen!

Lies Spruit, burgemeester

lspruit@lisse.nl

 

Ga naar het begin