Ga naar de inhoud

Waar een feestweek goed voor is (Jolanda Langeveld)

Eindelijk is het weer zover: het is feestweek! Heel veel inwoners kijken er lang naar uit, want overal is het dan een gezellige drukte. Zelf vind ik de jaarmarkt leuk om overheen te slenteren en om iets leuks te scoren. En met mij vele anderen uit Lisse en omstreken. Onze jaarmarkt staat namelijk bekend om de hoeveelheid kramen. Inmiddels is onze eigen weekmarkt, die op maandag achter de Hema staat, trouwens ook wat uitgebreid. Ik hoor daar positieve geluiden over. Maar ook hoor ik dat er nog wel wat bij kan. Dat maakt mij nieuwsgierig. Wat mist u eventueel en wat maakt dat u naar onze weekmarkt zou komen?

Saamhorigheid

De feestweek is van oudsher een feest van activiteiten; het draait om doen en elkaar ontmoeten. De kermis midden in het dorp is niet te missen en bovendien een echte beleving. Veel mensen lopen er voor de gezelligheid overheen. Groepjes ouders kletsen met elkaar terwijl de kinderen in een attractie zitten. Oude bekenden komen elkaar tegen en praten bij. De horeca is die week ook ruim geopend en biedt voor ieder wat wils. De gezelligheid en saamhorigheid overal, met lekker eten en drinken, daar leent ons centrum zich uitstekend voor!

Bruisend centrum

Over ons centrum gesproken. We willen graag dat het zowel qua winkels als horeca aantrekkelijk blijft en toekomstbestendig is. Daarom slaan we als gemeente de handen ineen met de Lissese ondernemers. Het Lissese centrum heeft veel pluspunten en zeker tijdens de feestweek bruist het uitbundig. Maar ook in Lisse hebben we te maken met thuisbezorgen, shoppen via internet en publiek dat minder geld kan uitgeven dan voorheen. Bovendien ontwikkelen de winkelcentra om ons heen ook door. Het is verstandig om te kijken wat we moeten behouden en wat er ontbreekt of beter kan. En naar wat ervoor zorgt dat consumenten naar ons centrum komen. Is dat voor de producten of voor de beleving of gezelligheid? Dat gaan we onderzoeken.

Veerkracht

Terug naar de feestweek. Om mij heen hoor ik dat jongeren vooral veel zin hebben in de kermis. Daar kunnen ze elkaar ontmoeten. Een ritje in een attractie hier, een beetje hangen daar. Dat hebben ze nodig. Dat ze dat in de coronatijd moesten missen, heeft veel impact gehad. Gelukkig zoeken ze elkaar inmiddels weer meer op. Ze gaan vaker sporten bij een vereniging of sportschool en onze jongerenwerkers en sportcoaches bereiken steeds meer jongeren met hun activiteiten. Dat is heel goed nieuws, want sociale contacten en plezier maken doen iemand echt goed. Het geeft veerkracht, zodat je er weer even tegenaan kunt. Dat wens ik iedereen toe en hoe fijn is het als onze eigen feestweek daar een mooie bijdrage aan levert. Kom dus ook naar de activiteiten of de jaarmarkt en maak een rondje over de kermis. Geniet ervan!

Jolanda Langeveld, wethouder

j.langeveld@lisse.nl

Ga naar het begin