Ga naar de inhoud

Duurzame feestdagen met tweedehands schatten (Riet Austie)

De pepernoten liggen alweer in de supermarkten en het is voor het eerst sinds lange tijd weer kouder. Ik krijg alweer zin in Sinterklaas en kerst! Alleen is december wel een erg dure maand. En het leven is al zo duur geworden. Wat mij betreft betekent dat: tijd om onze creativiteit en koopdrang te bundelen om de leukste en meest unieke cadeaus te vinden voor onze dierbaren. Niet door meteen naar de overvolle winkelstraten te rennen of online van alles in het mandje te gooien, maar door nu al op zoek te gaan naar tweedehands schatten!

Scheelt geld

Als je ooit in een tweedehandswinkel bent geweest, weet je dat ze schatten hebben die wachten om ontdekt te worden. Goede boeken die al eerder liefdevol gelezen zijn maar eruit zien als nieuw, sieraden met geschiedenis, retrogames die jeugdherinneringen oproepen en nog veel meer. Tweedehands cadeaus kosten vaak een fractie van de prijs van nieuwe. Op deze manier kun je veel geld besparen en wie wil dat tegenwoordig niet?

Creatief denken

Bang dat tweedehands vondsten er versleten uitzien? Denk opnieuw! Een beetje creativiteit en aandacht kunnen gebruikte voorwerpen omtoveren tot glanzende juweeltjes. Versier die vintage vaas met witte kalkverf en het wordt een uniek kunstwerk. Ook glazen vaasjes kun je schilderen. Of plak met twee-componenten-lijm vaasjes en borden aan elkaar en je hebt een unieke etagère. Op Pinterest staan legio leuke voorbeelden.

Ruilen is relevant

Misschien denk je nu: "Maar Sinterklaas heeft altijd nieuwe cadeaus gegeven!" Dat is waarschijnlijk waar. Maar bedenk dan dit: Sinterklaas is een man van traditie en niets is traditioneler dan zuinig omgaan met wat we hebben. Jonge kinderen vinden het krijgen van tweedehands speelgoed helemaal niet erg. Organiseer in je vriendenkring een speelgoedbeurs of een ruilavond op de sportvereniging. Veel kinderen hebben spullen gekregen op verjaardagen die niet in de smaak vielen en nooit zijn gebruikt. Of ze hadden gewoon van alles teveel. Het ruilen van spullen is een gewoonte die in deze moderne tijd relevanter is dan ooit.

Geen plastic prullaria

Dus, waar wachten we nog op? Het is tijd om Sinterklaas, de kerstman en de planeet een handje te helpen. Laten we de schoenen en jutezakken niet vullen met plastic prullaria, maar met tweedehands schatten die met liefde en zorg zijn gekozen en eventueel opgeknapt. Daar knapt de aarde van op en dat is hard nodig.

Genieten zonder schuldgevoel

Laat de jacht op tweedehands vondsten maar beginnen, want dan heb je genoeg tijd. Ik kijk uit naar de magische én duurzame feestdagen die in het verschiet liggen. Lekker genieten zonder schuldgevoel. Ik verklaar het seizoen van vrijgevigheid en plezier hierbij geopend!

Riet Austie, wethouder
r.austie@lisse.nl

Ga naar het begin