Ga naar de inhoud

Ontspan, het komt goed (Jolanda Langeveld)

Nu al stress veroorzaken, helpt de leerlingen in de toekomst niet

‘Wie wist op 14-jarige leeftijd al wat hij of zij wilde worden later? En wie is dat ook echt geworden?’ Ik zit in de schoolbanken van de school van mijn dochter met allemaal andere ouders. Er gaan weinig vingers de lucht in bij de eerste vraag en bij de tweede vraag blijven er maar twee over. In die tijd maakten we een keuze voor een vakkenpakket na een gesprek met de mentor en het lezen van een beroepengids. Ik weet nog wel dat ik het heel moeilijk vond om een keuze te maken. Terugkijkend kan ik gelukkig zeggen dat ik mijn weg vanzelf heb gevonden.
 

Geen stress

Dat is ook de boodschap van de mentoren op de middelbare school van mijn dochter aan alle leerlingen. Het komt vast goed, ook als je uiteindelijk toch een andere keuze wilt maken. Natuurlijk is het belangrijk om serieus na te denken over de toekomst, maar laten we de druk niet te hoog opvoeren. Het gaat nu nog maar om een vakkenpakket en er leiden meerdere wegen naar een mooie baan. Nu al stress veroorzaken, helpt de leerlingen in de toekomst niet.
 

Hoge lat

Er ligt al genoeg druk op de prestaties en het maken van keuzes in deze tijd. We leggen de lat hoog voor onszelf, voor elkaar en soms ook voor onze kinderen. De lat ligt bovendien hoog binnen het onderwijsstelsel, op de arbeidsmarkt en in ons dagelijks leven. Dat geven we door aan onze kinderen en de vraag is, waarom eigenlijk? We hebben allerlei beroepen nodig. Ieder met specialisten op het eigen vakgebied. Er is een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten binnen vrijwel elke sector. In elk vakgebied zijn er genoeg uitdagende banen. De boodschap zou moeten zijn dat het goed komt zolang je je serieus inzet. De hoeveelheid banen die nu voor het oprapen ligt, is ook geruststellend.
 

Stap voor stap

Natuurlijk, de ene baan lijkt leuker en makkelijker dan de andere. Maar niet iedereen kan z’n brood verdienen door vlogger of YouTuber te worden en niemand is meteen directeur van een multinational. Bovendien zijn bepaalde sectoren nu eenmaal meer in trek dan andere. Toch zul je ergens moeten beginnen om vanaf daar verder stappen te kunnen maken. Dat is hoe het werkt.
 

Trots

Gelukkig zijn er stages en projecten om leerlingen te enthousiast te krijgen voor allerlei beroepen. Werkgevers kunnen hun best doen om zich goed te profileren. Maar wat kunnen we nog meer doen om de mogelijkheden die er zijn te laten zien en om kinderen hun eigen keuzes te laten maken? Ik begin bij mezelf. Ik wijs mijn dochter op mogelijkheden en kansen. Op de talenten die ik in haar zie. Maar wat ze ook gaat doen, ik ben trots op haar en dat vertel ik ook. En mijn belangrijkste boodschap aan haar is, kies voor iets leuks en vertrouw erop dat het goed komt. Ontspan!

Jolanda Langeveld, wethouder

j.langeveld@lisse.nl

Ga naar het begin