Ga naar de inhoud

Op een zonnig dakterras (Jolanda Langeveld)

Ik kijk naar buiten en zie de regen kletteren tegen de ramen. Met heimwee denk ik terug aan Sevilla. Een paar weken geleden ging ik met vriendinnen naar deze prachtige stad. Het was genieten met elkaar. Mooi weer, zelfs in oktober, en van alles te zien en te beleven. Het tripje was meer dan geslaagd. Ik heb inspiratie opgedaan en heb heerlijk kunnen ontspannen, dus ik kan er voorlopig weer even tegenaan.

Spaanse mentaliteit

Wat mij opviel was de Spaanse mentaliteit. Saamhorig, veel buiten en met familie op stap en samen eten op een van de vele terrassen in het autoluwe centrum. Maar ook hard werken, lange dagen, siësta en na het werk nog wat drinken met elkaar bij een Cerveceria. Goed voor het teamgevoel. Ik weet dat ons klimaat niet echt meewerkt, maar elkaar wat meer ontmoeten buiten, zoals in ons dorpscentrum, juich ik toe. Het buitenleven dat ze daar hebben en het saamhorigheidsgevoel helpen ongetwijfeld ook om eenzaamheid tegen te gaan. Dat zou ik ons ook wel toewensen. 

In Lisse

De inrichting van ons dorp staat op de agenda. Lisse is mooi, maar de ruimte is beperkt en die moeten we zo optimaal mogelijk benutten. We gaan met elkaar kijken naar toegankelijke wandelroutes met bankjes en beweegtoestellen, maar ook wat we hiermee in ons centrum kunnen doen. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig waarom u naar ons centrum gaat. Om te winkelen, een kopje koffie te drinken of om mensen te ontmoeten? Mist u iets? Wat zou maken dat u wat vaker eropuit gaat in Lisse of heeft u daar helemaal geen behoefte aan? En hoe denkt u over een autoluw centrum, met volop ruimte voor meerdere terrassen?

Gezellige dakterrassen

Over ontmoeten gesproken. Hoog op de kathedraal zag ik veel dakterrassen met restaurants, maar ook tuinen met zitjes voor inwoners van het appartementencomplex. Het langste de zon, mooi uitzicht en rustig, hoog boven de stadse drukte. Ik weet best dat Lisse niet te vergelijken is met een stad als Sevilla maar ik dacht wel, ‘goh hoe leuk zou dat zijn!’. Een restaurant op een dak of groene dakterrassen op een aantal appartementencomplexen. Is dat een utopie voor een dorp als Lisse of zou het hier op bepaalde plekken ook passen? We moeten immers creatief zijn met de ruimte die we hebben.

Dromen

Een beetje dromen en inspiratie opdoen, is mooi. Nu was het in Sevilla maar eerlijk gezegd was het even weg zijn uit de dagelijkse dingen al heerlijk. Gewoon met vriendinnen op stap en het hebben over alles en niks. Dat doet mij sowieso goed. Verhalen met elkaar delen onder het genot van een hapje en drankje. Wie weet kan dat in de toekomst ook gewoon hier in Lisse op een mooi dakterras!

Jolanda Langeveld, wethouder

j.langeveld@lisse.nl

Ga naar het begin