Ga naar de inhoud

‘Zoom, meet, eat and sleep’

Op de kop af hebben we een jaar te maken met de coronapandemie en met lockdowns. Een jaar met beperkingen waarin je weer je draai moet vinden, want het duurt maar voort en je moet toch je werk doen. En dat gaat echt wel, alleen begint er bij mij wel een ‘digitale afkeer’ te ontstaan. 

College en gemeenteraad 

Het is heel gek om mijn medecollegeleden Lies Spruit, Jolanda Langeveld en Kees van der Zwet en secretaris Boudewijn Marinussen al maanden niet live te hebben gezien. En alle raadsleden, die ik anders bijna iedere week zag. Na iedere raadsvergadering dronken we nog even wat, praatten we na en werd zo nodig de kou uit de lucht gehaald. Niets van dit alles, al een jaar niet. Het vergaderen gaat nog steeds via Google meet of Microsoft Teams. 

Een andere wereld

Via een scherm is het moeilijk debatteren en lastig om je in moeilijke onderwerpen vast te bijten. De vergaderingen zijn zeer zakelijk geworden. Laatst hadden we zelfs een conferentie met alle wethouders en burgemeesters uit de Duin- en Bollenstreek. Die allemaal, want zo werkt digitaal overleg, keurig op hun beurt moesten wachten om wat te mogen zeggen. Dat was een uitdaging! 

Minder contact 

Het is ook heel gek om geen echt contact te hebben met inwoners. De college- en raadsleden hadden die contacten voorheen veel. Individueel of via werkbezoeken. Dit kan natuurlijk ook wel digitaal, maar mijn ervaring is toch dat dit ten koste gaat van écht contact. Dat is wel gek en ook wel een dilemma, want al onze beslissingen hebben impact op onze inwoners. Je kunt beter aanvoelen wat de gevoelens zijn of wat de sfeer is als je op locatie bent geweest. 

Netwerkstrategie 

Vanaf het begin van de pandemie heeft burgemeester Spruit gehamerd op een netwerkstrategie. Voor het college is dat een plan om in contact te blijven met georganiseerde netwerken in onze gemeenschap. Dus de kerken, de horeca, de scholen, de verenigingen, welzijnspartners en nog meer. Dat lukt en is waardevol. Onlangs hadden we een digitaal werkbezoek met het Fioretticollege. Daarin vertelden de directie, enkele leerlingen en docenten wat de impact van corona op hun schoolse leven is. 

Ander contact

Heeft deze periode ook iets waardevols gebracht? Ja natuurlijk, we kunnen allemaal wel wat dingen bedenken. Maar één ding springt er voor mij echt uit. Dat is dat we door die netwerkstrategie een ander contact hebben gekregen met de partners. Het contact is directer geworden en dat moet behouden blijven, ook na de crisis. Liefst zo snel mogelijk weer fysiek, maar tot die tijd is het nog even ‘Zoom, meet, eat and sleep’. 

Jeanet van der Laan, wethouder
j.vanderlaan@lisse.nl 

Ga naar het begin