Ga naar de inhoud

Zullen we stoppen met klagen? (Riet Austie)

Nederland scoort altijd hoog in de jaarlijkse lijsten van rijkste en gelukkigste landen. We staan steevast in de top 10. Toch hoor ik om me heen dagelijks veel negatieve geluiden. Volgens veel mensen is er een heleboel niet goed geregeld in Nederland.

Achter de schermen

Sinds mijn aantreden als wethouder in de zomer van 2022 valt mij nog meer dan voorheen op dat er in ons land heel veel, héél goed geregeld is. Vooral op het gebied van onze veiligheid. Ik had er voor die tijd werkelijk geen idee van dat er achter de schermen zoveel gebeurt om onveilige situaties te voorkomen.  

Alles is geregeld

Nederland is opgedeeld in 25 veiligheidsregio’s. In al deze regio’s is enorm veel aandacht voor goede samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, overheid en inwoners in het geval van een ramp. Alle mogelijke risico’s zijn in kaart gebracht en de protocollen liggen klaar om alles in goede banen te leiden, mocht er onverhoopt een ramp plaatsvinden.

Leren en verbeteren

Als er iets aan de hand is, trekken brandweer, geneeskundige hulpverlening, politie en gemeenten samen op. De burgemeester is dan verantwoordelijk voor een goede aanpak in de gemeente.  Gebeurtenissen in het hele land worden geëvalueerd en geleerde lessen worden als verbetering in de lokale scenario’s verwerkt.

Gelukkig

Ik prijs me gelukkig dat ik in Nederland woon. Daar ben ik me na een training crisisbestrijding nog meer van bewust. Ik weet nu hoe de crisisbestrijding in ons land is georganiseerd en ik was erg onder de indruk van hoe het eraan toegaat in de meldkamer. Nederland is echt een van de veiligste landen ter wereld. Juist daarom vind ik het zo jammer dat we met elkaar zulke klagers zijn. Ja, natuurlijk gaan hier ook dingen mis en is niet alles perfect, maar het kan zoveel slechter!

Vanzelf

Wat er ook gebeurt of aan de hand is, voor alles wordt gezorgd. Dat besef had ik al toen ik bijna 30 jaar geleden moeder werd. De verpleegkundige kwam vanzelf langs om een hielprik te zetten. De huisarts kwam langs en je werd verwacht bij het consultatiebureau. De trein ging als het ware vanzelf rijden. Dat gevoel heb ik daarna nog veel vaker gehad. Neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg. De kwaliteit van onze gezondheidszorg staat op een hoog niveau en zorg is 24 uur per dag beschikbaar. Het duurt wel iets langer vandaag de dag omdat we personeelstekorten hebben, maar het wordt uiteindelijk wél geregeld.

Pleidooi

Mijn pleidooi is duidelijk. Laten we wat positiever zijn en onszelf gelukkig prijzen dat we in een veilig, rijk en gelukkig land wonen. Er wordt enorm goed voor ons gezorgd. Het is belangrijk dat we dat blijven zien, ondanks dat we er zo aan gewend zijn.

Riet Austie, wethouder
r.austie@lisse.nl

Ga naar het begin