Ga naar de inhoud

Tegels eruit, planten erin! (Kees van der Zwet)

Stenen

Ik zie het steeds vaker; trotse bewoners die de voortuin onder handen nemen. De beplanting wordt verwijderd en de tuin wordt vrijwel geheel bestraat. Vermoedelijk omdat de tuin dan geen onderhoud meer vraagt. Het ziet er heel strak en netjes uit, dat moet ik toegeven. Maar het is ook goed om te weten dat deze verstening een keerzijde heeft. Daarover zo meer.

Gemeentelijk beleid

Als overheid stimuleren we duurzaamheid en milieubewustzijn. Daarnaast spelen we op allerlei manieren in op de gevolgen van klimaatverandering, zoals periodes van langdurige warmte en droogte, afgewisseld met periodes dat de regen met bakken uit de hemel komt. Dat doet iets met onze omgeving en daar moeten we rekening mee houden.

Groen tegen warmte

Een groene woon- en leefomgeving is niet alleen mooi en gezond, het helpt ook hitte terug te dringen. Wist je dat de temperatuur in een versteende (bebouwde) omgeving enkele graden hoger is dan in een groene en schaduwrijke omgeving? Alle reden dus om groen een belangrijk onderdeel te laten zijn van onze buurt.

Grondwaterstanden

Vanwege de toegenomen kans op droge periodes is het van belang dat er voldoende water in de grond zit. Hiervoor is het van belang dat we regenwater op een slimme manier toevoegen aan het grondwater, in plaats van dat we het naar zee transporteren. Goede grondwaterstanden zijn trouwens ook belangrijk om funderingsschade te voorkomen aan woningen die zijn gebouwd op houten palen.

Regenval

We krijgen daarnaast meer te maken met extreme regenval. Ook in onze gemeente kunnen inwoners in sommige gebieden last krijgen van natte voeten. Om dat tegen te gaan, hebben we jaren terug al bij Blokhuis een waterberging gebouwd. Die is bedoeld om water op te vangen dat niet via de normale weg tijdig afgevoerd kan worden. Dat is het geval als er in korte tijd heel veel regen valt. Ook in Haarlemmermeer wordt momenteel zo’n berging gebouwd. Ik hoop dat onze waterberging in Blokhuis nog steeds toereikend is. Zo niet, dan moeten we kijken hoe we dat kunnen oplossen.

Tegelwippen

Veel tuinen verstenen. Dat is al een tijd lang gaande. Geen groen, geen grond waarin het water weg kan lopen. Dat betekent dat er een grotere druk komt op de openbare ruimte. Daar moet dan meer groen komen om hitte tegen te gaan. Daar moet de waterafvoer plaatsvinden als het extreem regent. En daar moet ook het opslaan van water plaatsvinden. Terwijl de openbare ruimte al beperkt is en ook voor andere dingen beschikbaar moet zijn. Daarom doen we een oproep aan onze inwoners: ‘Tegels eruit, planten erin’. Tegenwoordig ook wel ludiek tegelwippen genoemd. Er is zelfs een wedstrijd aan de gang en wij zitten in de race tegen Noordwijk.

Oproep

Dus, ik roep u allen op: wip nog wat tegels! Zo kunnen we met elkaar meer genieten van koelte, droge voeten en een mooie omgeving.

Kees van der Zwet, wethouder
k.vanderzwet@lisse.nl

Ga naar het begin