Ga naar de inhoud

Behoefte aan contact

In deze tijd vind ik het soms lastig om te bepalen waar ik het in mijn column over zal hebben. Uiteraard zijn er inhoudelijk onderwerpen genoeg. Maar door het thuiswerken mis ik de uitstapjes naar mooie initiatieven, projecten en overleggen. Daar komt altijd wel inspiratie uit voort. De laatste loodjes wegen het zwaarst zeggen ze altijd. Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd weer wat meer erop uit en fysieke afspraken hebben. Ik heb daar echt behoefte aan.   

Digitaal maar weer

Tot die tijd heb ik en hebben we als college veel digitale ontmoetingen. We plannen digitale werkbezoeken in, voeren digitaal netwerkgesprekken en sinds kort praten we ook digitaal met meerdere inwoners tegelijk. Dat levert evengoed mooie gesprekken op en ook nieuwe inspiratie. 

Inwoners over corona

Ik mocht samen met de burgemeester het eerste gesprek met inwoners voeren over hoe zij de afgelopen 14 maanden hebben beleefd. Gelukkig zijn de meesten van ons inmiddels aardig gewend aan digitale contacten en het verliep dan ook prima. Alle aanwezigen vertelden hoe zij tot nu toe zijn omgegaan met de maatregelen en wat het voor hen heeft betekend. Wat ik opvallend vond, is dat zij er vrij nuchter onder zijn gebleven en er het beste van hebben gemaakt. 

Veerkracht

Deze inwoners hebben vooral steeds gekeken naar wat er allemaal nog wel kan in plaats van naar de beperkingen. Wat een veerkracht! Een mooi voorbeeld van wat er wel kan, vind ik het kunstmomentje in Lisse. Er konden geen fysieke lessen worden gegeven, dus werden er digitale lessen aangeboden. Dat is met plezier gedaan en de lessen zijn met plezier gevolgd. Kent u meer van dit soort mooie voorbeelden? Ik hoor ze graag!

Fysiek contact gemist

Natuurlijk hebben we ook gepraat over wat er werd en wordt gemist. Contact met naasten staat uiteraard op 1. Jongeren hebben met name het contact met vrienden en vriendinnen gemist. Mantelzorgers hebben de hulp van hun naasten erg gemist. Gelukkig is er wel veel digitaal contact met anderen geweest en verenigingen hebben belcirkels in het leven geroepen. Ook goed om te weten: de informatie over de maatregelen was goed te vinden. Aan het einde van het gesprek concludeerde ik: deze inwoners kunnen zich ondanks de omstandigheden goed redden. 

Tips welkom

Maar dat lukt niet iedereen en die zorg werd ook geuit. Bovendien vraagt niet iedereen even gemakkelijk hulp. Wat kunnen we daaraan doen? Hoe bereiken we deze mensen? Natuurlijk blijven we contact zoeken via netwerken, proactief mensen benaderen met de vraag wat zij nodig hebben en communiceren waar mensen hulp kunnen vragen. Ik stel ook graag de vraag aan u. Hoe laat u het weten als u hulp nodig heeft? Wat heeft u nodig om hulp te vragen? Hoe kunnen wij daarbij helpen? Alle tips zijn welkom. Ik wens u sterkte met de, hopelijk, laatste loodjes!

Jolanda Langeveld, wethouder
j.langeveld@lisse.nl
 

Ga naar het begin