Ga naar de inhoud

Cyber Agent worden in Lisse (Lies Spruit)

“Wie heeft er weleens zelf of in z’n familie iets vervelends meegemaakt op de telefoon of op de computer?” Met deze vraag begon mijn bezoek aan de groepen 7 op de Klarinet. Van de antwoorden schrok ik wel: zeker de helft van de kinderen kon hierover vertellen. Veel meer dan ik had verwacht! Van anonieme telefoontjes, rare mailtjes en foto´s tot bestellingen die niet geleverd werden. Dit was dus een goed moment om het te hebben over hoe je dit kunt voorkomen. Samen met de wijkagent mocht ik met de kinderen in de klas praten over de gevaren van social media.

HackShield

Kinderen komen vanaf jonge leeftijd al snel in aanraking met de online leefwereld. Zo maken ze bijvoorbeeld rond hun vierde jaar al gebruik van YouTube Kids, krijgen ze rond hun tiende jaar een mobiele telefoon, gaan vervolgens gamen en zijn vroeg vertegenwoordigd op sociale media. Tegelijkertijd zijn kinderen zich nauwelijks bewust van de online gevaren die kleven aan het gebruik van internet. HackShield is een spel voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud, dat hen bewust leert om te gaan met het internet. Met toestemming van hun ouders maken de kinderen een account aan waarna zij direct verschillende levels kunnen spelen die actuele onderwerpen behandelen. Ook kunnen leerkrachten in de klas dit programma aangrijpen om op een laagdrempelige manier les te geven over thema´s die in de klas leven. Een voorbeeld is cyberpesten.

Gevaren

Kinderen hebben vaak geen idee van de gevaren van internet. Ze overzien dat nog niet. Dat hoort ook bij hun leeftijd. Maar we kunnen ze wel op weg helpen. Door te vertellen dat het belangrijk is om niet in te gaan op verzoeken van mensen die je niet kent. En dat het onverstandig is om op onbekende linkjes te klikken. Het is al helemaal niet de bedoeling om je bankrekening te laten gebruiken door anderen, ook al houd je daar zelf geld of een cadeau aan over. Geen foto´s aan onbekenden sturen en zeker niet bij wijze van grap een afbeelding doorsturen aan anderen. Kwaadwillende mensen (soms zelf ook nog kinderen) maken vaak misbruik van deze foto´s. Het is moeilijk om kinderen te laten beseffen dat alles wat nu op internet staat er over 30 jaar ook nog zal staan. En of je er dan nog zo blij mee bent?

Speel het spel

Via HackShield valt er veel te leren over preventie, dus over wat je allemaal kunt doen om die vervelende situaties te vermijden. Het spel is te vinden in de appstore. Kinderen die het spelen, kunnen een digitale cyber agent in Lisse worden en er zit ook nog een wedstrijdelement in. Degene met de meeste punten wordt over drie maanden door de burgemeester gehuldigd. Ik ben benieuwd hoeveel kinderen (en hun ouders) mee gaan strijden om deze eer!

Lies Spruit
(burgemeester Lisse)

Ga naar het begin