Ga naar de inhoud

13 februari: Danst u al? (Riet Austie)

Sport en beweging hebben voor iedereen een andere betekenis. Voor sommigen draait het om een gezonde levensstijl, terwijl het voor anderen gewoon een gezellig moment is. Er wordt tegenwoordig veel geschreven over de beweegrichtlijnen. U weet wel, die voorschrijven dat je minstens 150 minuten per week flink moet bewegen. Zitten schijnt zelfs 'het nieuwe roken' te zijn en dat klinkt niet best. Ik ben dan ook benieuwd, hoe actief bent u?

Beweegrichtlijnen

Haalt u die beweegrichtlijnen? Als dat zo is, super! Dan behoort u tot de groep van iets meer dan 60% van de Nederlanders. Maar bent u ouder dan 65, dan is het goed om te weten dat nog maar 40% van die leeftijdsgroep de richtlijnen haalt. Ook in Lisse gelden deze cijfers en ik zou daar graag verandering in brengen.

Golfbaan

Deze week ben ik zelf in beweging gekomen, onder leiding van het bestuur van Golfbaan Ter Specke. Deze leuke baan ligt tussen de velden van FC Lisse en heeft een geweldig clubhuis. Er is zelfs een gratis kennismakingscursus voor iedereen die het eens wil proberen. En aan de overkant, op Ter Specke, kun je terecht bij de Spartaan. Ja, óók als je gewoon overdag een leuke training in de gymzaal wilt volgen.

Aanbod

Maar naast de verenigingen is er natuurlijk nog veel meer sport- en beweegaanbod. Welzijnskompas organiseert gratis elke dinsdag en donderdag de activiteit ‘Wandel je fit’. ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ vindt plaats in het Poelhuys en in de Beukenhof. Hier kun je op een ontspannen manier bewegen en actief zijn. Je traint niet alleen je reactievermogen en evenwicht, maar ook je hersenen met leuke bewegingsoefeningen op muziek.

Dans

Bewegen is niet alleen goed voor je spieren, hart, longen en bloedvaten, het maakt je ook gewoon blijer en fitter. Dus hop, op de fiets naar de winkel, zelf die ramen wassen of gewoon lekker dansen op je favoriete muziek. Op de voorpagina van de krant stond onlangs dat dansen ervoor zorgt dat je lekkerder in je vel zit. Je zou het iedere dag even moeten doen. Daarom probeer ik dat nu zelf, doet u mee?

Regen

Bij buiten bewegen zit het weer niet altijd mee, maar wist u dat het eigenlijk maar 8% van de tijd regent? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat buiten bewegen als het regent toch ook veel voldoening geeft. Na afloop een warme douche en droge kleren aan, ik geniet daarvan. Dat weet ik sinds ik de afgelopen acht jaar buiten train met een groepje. Ik kan het iedereen aanraden.

Team Lisse Actief

Weet u nog niet zo goed wat u moet kiezen of wat bij u past? Neem dan eens contact op met de buurtsportcoaches van Team Lisse Actief. Die staan te trappelen om te helpen bij uw beweegavontuur! Neem die eerste stap en maak gebruik van dat duwtje in de juiste richting. Op naar een vitaler leven!

Riet Austie, wethouder

r.austie@lisse.nl

Ga naar het begin