Ga naar de inhoud

Nieuwe traditie? (Jolanda Langeveld)

De feestmaand december en nieuwjaarsdag zijn voorbij. Een periode van tradities en gewoonten. Zo zijn Sinterklaas en Kerstmis voor mij echte familieaangelegenheden. Gezellig bij elkaar zijn onder het genot van een hapje en drankje. Oud en Nieuw vier ik graag met vrienden, met een glas bubbels en vuurwerk om middernacht. Eerlijk is eerlijk: naarmate de jaren verstrijken, versterkt bij mij het gevoel om tradities in ere te houden. Ik opper wel eens om iets anders te doen, maar uiteindelijk blijft het recept bij ons elk jaar hetzelfde.

Oliebollen

Om me heen blijft echter niet alles bij het oude. Ik hoor dat de kerstman tegenwoordig vaker langskomt dan de Sint. Kerstwensen vallen niet meer massaal in kaartvorm in de bus, maar zijn nu vaak digitaal met foto’s of filmpjes. En dat is natuurlijk prima, tradities mogen best een beetje veranderen. Een ander voorbeeld is de Lissese nieuwjaarsreceptie. Na jaren in het raadhuis en twee coronajaren zonder receptie, was er dit jaar op zaterdag 7 januari een samenkomen op ’t Vierkant. Met warme chocolademelk en een heerlijke oliebol, verzorgd door een aantal ondernemers uit Lisse. De Pretnoten gaven het geheel een Lisses muzieksausje en voor de kinderen waren er schminck en ballonnen.

Veel inwoners

Een keer heel wat anders, precies wat de bedoeling was. We hebben veel meer inwoners verwelkomd en gesproken dan bij de traditionele nieuwjaarsreceptie. Precies wat we wilden! Wat mij betreft was deze opzet dan ook een geslaagde verandering van traditie. Maar ik ben vooral benieuwd naar uw ervaring: vindt u de nieuwjaarsreceptie op ’t Vierkant ook een geslaagde verandering van traditie?

Voornemens

Nog zo’n traditie is het jaarlijks uitspreken van onze goede voornemens. Voor mij is dat elk jaar weer een moment om te bedenken wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo heb ik bedacht dat ik meer moet gaan bewegen. Het hardlopen is bij mij ernstig weggezakt, dus ik ga weer starten. Om me heen hoor ik ook veel goede voornemens. Van afvallen, gezonder eten, meer tijd vrijmaken voor leuke dingen en studie afmaken tot huis opruimen, meer sparen, klussen in huis en minder schermtijd. Ik denk dat het altijd goed is om ergens naar te streven, dus wat mij betreft houden we deze traditie erin.

Een jaar de tijd

Ik ben benieuwd of mijn nieuwe voornemen gaat lukken. Hoewel we aan het begin van een nieuw jaar staan, vliegt de tijd voorbij. Ik begin dus maar snel met het opstellen van een hardloopschema. Mocht de nieuwjaarsreceptie op ’t Vierkant een nieuwe traditie worden, dan hoort u daar volgend jaar van mij of ik het schema heb volbracht.

Jolanda Langeveld, wethouder
j.langeveld@lisse.nl

 

Ga naar het begin