Ga naar de inhoud

Het boek moet blijven! (Jolanda Langeveld)

Voorlezen, dat is een tijd geleden. Vroeger las ik mijn dochter voor uit ‘Jip en Janneke’ en ‘365 verhaaltjes voor het slapengaan’. Lekker even een momentje samen met een leuk, kort verhaal. Later werden het andere boeken en lazen we telkens een stukje. Mijn dochter en ik gingen dan samen naar de bibliotheek om een mooi boek uit te kiezen. Heerlijk, dat samen door alle boeken struinen. Die tijd is nu helaas voorbij. Hoe ouder ze wordt, hoe minder interesse ze in boeken heeft. Dit schijnt tegenwoordig bij veel jongeren het geval te zijn. Na de basisschool komt de klad erin.

Voorleeswedstrijd

Toch -of misschien juist daarom- wordt er veel gedaan om het lezen en het voorlezen te promoten. Een mooi voorbeeld is de voorleeswedstrijd voor brugklassers Read2me! Ik was een paar weken geleden jurylid bij deze wedstrijd. Het Fioretti College Lisse deed eraan mee. Ik heb samen met twee andere juryleden naar zes fantastische voorleestalenten mogen luisteren. De fragmenten uit de boeken waren goed en leuk gekozen. De leerlingen deden stuk voor stuk hun uiterste best. Ze straalden plezier uit in het lezen en voorlezen. Erg mooi om te zien!

Taalvaardigheid

Het deed mij denken aan mezelf vroeger. Het voorlezen in de klas, luisteren naar elkaars verhalen en daarbij wegdromen. Maar ook zelf lezen en leren van wat erin een boek staat of gewoon lekker ontspannen. Ik heb dat altijd heerlijk gevonden. Lezen is volgens mij heel belangrijk. Het verbetert de taalbeheersing, wat een belangrijke vaardigheid is. Juist door te lezen, vergroot je je woordenschat en verbeter je je taalgebruik. En het overbrengen van een verhaal door het enthousiast voor te lezen is echt een ding apart! Het lijkt eenvoudig, maar het vraagt inlevingsvermogen en durf. Petje af voor deze leerlingen in een volle zaal met een spotlight op hen gericht. Ik hoop dat ze nog lang plezier blijven hebben in het lezen.

Leesplezier

Bij mij is het plezier in lezen nooit weggegaan. Ik kom nog altijd regelmatig in de boekwinkel en bibliotheek. Daar zie ik dan gelukkig ook veel andere inwoners, waaronder ouders en kinderen, rondlopen. Eigenlijk ben ik op zo’n moment heel nieuwsgierig naar of, wat en hoe inwoners van Lisse lezen. Bent u lid van de bibliotheek? Koopt u boeken in de boekhandel? Of leest u digitaal? Zelf neem ik met name tijdens vakanties een flinke hoeveelheid boeken mee. Het liefst van papier en een combinatie van boekwinkel en bibliotheek. Wat mij betreft blijft het boek in de mode! Wat vindt u?

Jolanda Langeveld, wethouder
j.langeveld@lisse.nl

 

Ga naar het begin