Afval, groente- fruit- en tuin (gft)
Op deze pagina
- In de container met groene deksel
- 1 keer per 2 weken geleegd: zie afvalkalender
- Op de ophaaldag container tussen 05.30 en 07.30 uur buiten
- Grote hoeveelheden naar Milieustraat brengen
- Bij flat of bovenwoning in de verzamelcontainer
- Wat wel/niet in container: zie Voorwaarden
De container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt één keer per twee weken geleegd. U kunt uw persoonlijke afvalkalender raadplegen voor de ophaaldagen van de container. Zet op de ophaaldag de container tussen 05:30 en 07:30 uur buiten.
Heeft u grote hoeveelheden tuinafval (bijvoorbeeld takken), dan kunt u die naar de Milieustraat brengen. In de herfst staan er bladkorven in uw buurt.
Woont u in een flat of bovenwoning, dan heeft u in de meeste gevallen geen eigen container. U kunt uw afval kwijt in de verzamelcontainer van uw woongebouw.
Heeft u een buxus waar een rups in zit en wilt u die afvoeren? Dat mag bij het groenafval en het mag ook naar de milieustraat worden gebracht.
Hoe voorkomt u bevriezing van het GFT in uw GFT-container tijdens vorst?
Het winterseizoen komt er weer aan. In de winter kan het gft in uw container vastvriezen. De kans is groot dat uw container hierdoor niet helemaal geleegd wordt. Het gft bevriest, omdat er veel vocht zit in groente, fruit en etensresten.
Gebruik de volgende tips om bevriezing van het GFT in uw GFT-container te voorkomen:
- Leg een dunne krant of eierdoos op de bodem van de rolcontainer. Dit neemt vocht op en gaat vastvriezen tegen.
- Laat vochtig groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat u het in uw container gooit.
- Ook tuin- en bladafval bevat veel vocht. Gooi dit niet onderop, maar tenminste op een dunne krant of stuk karton.
- Stamp het afval niet aan en maak licht en vastzittend afval los van de wanden.
- Plaats een klein houtje, bijvoorbeeld een knijper, tussen het deksel van de container om vastvriezen van de deksel te voorkomen. Mocht de klep toch vastgevroren zitten, giet een klein beetje lauw/warm water over de deksel zodat de klep weer los komt (voorkom dat het water in de container komt).
- Zet uw gft-container binnen of op een beschutte plek en zet hem pas op de inzameldag voor 7.30 uur buiten.
- Maak de container nadat deze geleegd is goed schoon en droog.
- Laat de container bij langere afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.
- Is het gft in de container toch bevroren? Maak het gft dan voorzichtig los met bijvoorbeeld een schep of een stok. HEEL BELANGRIJK: gooi geen zout of antivriesmiddel in uw gft-container om vastgevroren afval te ontdooien. Hierdoor kunnen wij het GFT niet verwerken tot o,a. groengas en compost in onze Groene Energiefabriek.
Let op: Wanneer afval door bevriezing in de container achterblijft, kunnen wij daar niet voor terugkomen.
Veel mensen denken dat het gft op de grote hoop in de verbrandingsoven gaat samen met het restafval, maar dit is niet het geval. Het GFT-afval van Hillegom Lisse en Teylingen wordt naar Meerlanden in Rijssenhout gebracht om daar door middel van vergisting omgezet te worden naar compost.
Tijdens de compostdag kan iedere inwoner gratis een zak compost afhalen. Om de compost zuiver te houden kunt u op de website van de gemeente zien wat er in de gft gedaan mag worden. Plastic zakjes waarin het GFT vaak weggegooid wordt zorgt voor de grootste vervuiling van het compost. Jaarlijks wordt er een behoorlijke hoeveelheid gft afgekeurd en moet dit mee verbrand worden met het restafval. Dit zorgt ervoor dat de gemeentelijke heffingen moeten worden bijgesteld. Dit houdt in dat inwoners van de gemeente meer moeten gaan betalen.
Tips ongediertebestrijding containers
Gft- containers kunnen een aantrekkelijke plek voor ongedierte zijn. Denk bijvoorbeeld aan maden. Hieronder geven we u enkele tips om dit te voorkomen.
Voorkomen van maden
- Leg onderin de groene container een krant of stro. De afvalresten koeken nu niet aan, waardoor u geen last krijgt van maden. Maden houden van vochtige plekken. Door de krant of het stro zorgt u ervoor dat het droog blijft
- Wikkel vlees en vis in een krant of stop het in een biologisch afbreekbaar papieren zakje voordat u het weggooit in de container. Zo voorkomt u dat vliegen eitjes kunnen leggen
- Zet de gft-container af en toe op een kier. Maden houden van vochtige, donkere plekken en hebben een hekel aan licht, dus komen liever niet in uw kliko. Handig om deze tip te gebruiken met de lavendeltip in de volgende alinea
- Hang een pantykous met mottenballen in de container. Dit vinden ze zo stinken, dat de maden u bak niet eens in willen. Vergeet de kous niet weg te halen als de gft-bak geleegd moet worden
- Strooi zand onder de rand van de deksel. Zo kunnen er geen eitjes gelegd worden.
Afkomen van maden
- Knip een tak hedera (klimop) af, leg dit in de kliko en de maden gaan dood. Deze plant is namelijk giftig voor maden
- Maden houden niet van kokendheet water (met azijn of groene zeep). Zorg wel dat al het vuilnis eruit is en doe de deksel er weer op, zodat de hitte in de bak blijft
- Lavendel is een ‘natuurlijke’ vijand van maden, dus als u dit in de bak gooit, gaan ze dood. De kliko gaat er ook nog eens lekker van ruiken. Zowel verse lavendel, als een luchtverfrisser werken voor deze truc
- Strooi kiezelaarde over de maden. Dit kleeft aan hun buitenkant waardoor ze uiteindelijk uitdrogen en dood gaan.
Zo komt u van die stinklucht af
- Spuit de kliko regelmatig, na het legen, schoon met een hogedrukspuit of een tuinslang. Vergeet niet om oude kleding aan te trekken, want het is echt een vies klusje. Laat de container opdrogen
- Het gft-afval wordt verwerkt tot compost. Wilt u daarom uw container altijd naspoelen met water, zo worden zeepresten verwijderd.
- Gooi iedere keer als u iets weggooit in de container een handje van uw favoriete kruiden eroverheen. Als u de volgende keer de bak opendoet, ruikt het naar die kruiden
- Zet de deksel op een kier. Zo komt er zuurstof bij het gft-afval en gaat het niet stinken
Wat mag in de gft-container?
- groente- en fruitafval
- aardappelschillen
- gekookte etensresten
- vis- en vleesresten, ook graten, schelpen en botjes
- notendoppen en eierschalen
- gestold vet en jus
- theezakjes, filterzakjes met koffiedik
- brood- en kaaskorsten
- klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren
- onkruid
- bloemen en kamerplanten
- mest van kleine huisdieren (cavia's en konijnen) met stro
Wat mag NIET in de gft-container?
- kattenbakkorrels
- melk- en vruchtensappakken
- plastic en pedaalemmerzakken
- hout, dikke takken en boomstronken met wortels
- as uit de asbak, openhaard of barbecue
- vogelkooizand
- stofzuigerzakken en hun inhoud
- honden- en kattenharen
- luiers
- zand of grond
- bloempotten
- papieren containerzakken
- bagger uit goot of sloot
- vloeibare oliën
- slachtafval of kadavers
Lees meer informatie in de Q&A: Wat mag wel en niet in de gft-bak. Hij is verdeeld in 5 categorieën: keukenafval, tuinafval, dieren, hulpmiddelen bij afval scheiden en overig met uitgebreide uitleg daarbij.