Ga naar de inhoud

6 mei: Wie geeft het goede voorbeeld? (Jolanda Langeveld)

Vrijdag 26 april was de jaarlijkse Lintjesregen. Dit jaar werden zes inwoners van Lisse onderscheiden. Allemaal hadden zij een enorme lijst van vrijwilligerswerk en verdiensten, die zij met veel liefde en passie uitvoeren of uitvoerden. Voor hun familie en vrienden is het altijd een heel karwei om deze eregasten om de tuin te leiden, zodat zij nietsvermoedend naar het raadhuis komen en ook echt verrast worden. Dat is dit jaar uitstekend gelukt, mag ik wel zeggen. Volgens mij kwamen ze allemaal binnen zonder enig vermoeden en werden ze compleet verrast. 

Steeds minder vrijwilligers

Geheel terecht zijn deze mensen in het zonnetje gezet en ontvingen zij hun koninklijke onderscheiding. De inzet die zij hebben getoond voor de samenleving is enorm. Zonder vrijwilligers is er geen verenigingsleven, zijn er geen najaarsfeesten, zijn er geen speeltuinverenigingen et cetera. Er gebeurt veel in Lisse en dat kan alleen dankzij alle vrijwilligers. Realiseren we ons dat wel genoeg, vraag ik mij af. Vandaar dat tijdens de Lintjesregen ook de zorg werd uitgesproken dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden, met name onder de jeugd.

Wat staat ons in de weg?

Hoe kunnen we er nou met elkaar voor zorgen dat alle mooie activiteiten die er in Lisse zijn ook blijven? Dat er vrijwilligers zijn die ze organiseren en dat er dus ook nieuwe vrijwilligers bijkomen door de jaren heen? We hebben het allemaal druk met ons gezin, sociale leven, school, werk, bijbaan, huishouden en sport.  Kortom, we gebruiken onze tijd efficiënt. Is het ons drukke leven dat het lastig maakt om vrijwilligerswerk op te pakken? De tijdsinvestering? Wat haalt ons over de streep om mee te doen? Alle beetjes helpen! Af en toe haal- en brengdienst, een keertje de bar draaien op de club, een dagje helpen met het onderhoud. Als genoeg mensen meedoen, kost het ons allemaal minder tijd.

Goed voorbeeld

‘Het is niet alleen tijd investeren, maar je krijgt er ook echt iets voor terug!’, zei onze nieuwe voorzitter van het Oranjecomité, terwijl hij de onderscheiden inwoners uitnodigde voor de aubade op Koningsdag. Dat is absoluut zo. Met het doen van vrijwilligerswerk doe je sociale contacten op, soms zelfs een complete vriendenkring. Je leert nieuwe dingen, je hebt een actief leven en daarnaast heb je ook gewoon veel plezier met elkaar. Er wordt vaak gezegd dat er niet zoveel te doen is in Lisse voor onze jeugd, maar bij verenigingen doen ze van alles voor de jeugd. Hoe kunnen we hen stimuleren om daaraan deel te nemen en om als vrijwilliger nog meer leuke dingen te organiseren?

Het begint met het goede voorbeeld geven. Wat zou u/jij als vrijwilliger willen oppakken? Ga ervoor!

Jolanda Langeveld, wethouder

j.langeveld@lisse.nl

Ga naar het begin