Ga naar de inhoud

12 maart: Lopend door Lisse (Jolanda Langeveld)

Als ik door Lisse loop, denk ik wel eens: hoe zou het zijn om door het Lisse van 75 jaar geleden te lopen? Er is sinds die tijd veel veranderd. Met de oudere generatie Lissers worden die beelden nog wel eens opgehaald. Er zijn in die tijd zeker ontwikkelingen geweest waarbij menig Lisser zich achter de oren zal hebben gekrabd. Ik denk aan het doortrekken van de Ruishornlaan of het bouwen van Poelpolder Zuid. En de sloop van de Hobaho-hallen, die hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe woonwijk. Vast niet iedereen heeft staan juichen bij deze ontwikkelingen, maar ze zijn nu niet meer weg te denken.
 

Hoe zal het zijn?

Ik vraag me ook wel eens af hoe het over 75 jaar is. Er zullen ongetwijfeld veranderingen zijn, maar hoe rigoureus en welke zijn dat dan? We hebben natuurlijk onze omgevingsvisie Lisse 2030 waarin we een doorkijk naar de toekomst hebben gemaakt. Maar ondertussen gaan de ontwikkelingen door en onze opgaven worden ook steeds groter op alle gebieden. Dat vraagt om veranderingen. In mijn omgeving hoor ik eerlijk gezegd weinig behoeften aan grote veranderingen. In de gesprekken die ik voer, merk ik dat Lissers eigenlijk best wel tevreden zijn over hun dorp.

 

Veel verschillende meningen

Ik hoor wel vaak dat er meer behoefte is aan woningen. Gelukkig wordt er ondertussen her en der in Lisse gebouwd en komen er nog wel wat projecten aan. Sommige daarvan in een bestaande wijk en dat levert verschillende meningen en gevoelens op. Sommigen worden blij van het vooruitzicht ergens te kunnen gaan wonen en anderen zien hun vertrouwde omgeving en uitzicht veranderen. De sloop van een karakteristiek pand als De Gewoonste Zaak, dat plaatsmaakt voor woningen, roept ook gemengde gevoelens op. Kortom, het is lastig om het iedereen naar de zin te maken. Wat vooruitgang betekent voor de een, betekent iets achterlaten voor de ander.

 

Wat ziet u?

Als ik hoor hoe Lisse vroeger was, denk ik dat we de herinneringen zeker moeten koesteren. Maar voor mezelf sprekend, ben ik ook wel blij met de ontwikkelingen die het dorp heeft doorgemaakt in de loop der jaren. Hoe beleeft u dat? Wat hoopt u in Lisse te zien in 2075? Wat absoluut niet? Ik denk niet alleen aan woningen of wijken maar ook aan onze voorzieningen. Hoe ziet ons dorpscentrum er in de toekomst uit? Nog altijd dezelfde contouren en omringd met parkeerterreinen of hebben we een compacter geheel met meer groen en minder auto’s? Zijn we het epicentrum van de Bollenstreek, zowel qua winkels als horeca? En hoe ziet dat er dan uit? Kortom, als u door het Lisse van de toekomst zou lopen, wat ziet u dan? Ik vind het leuk om dat van u te horen!

 

Ga naar het begin