Ga naar de inhoud

27-05-2025: College legt programmarekening voor aan gemeenteraad

Het college van Lisse heeft de Programmarekening 2024 aan de raad voorgelegd. In deze Programmarekening staat waaraan het geld van de gemeente is uitgegeven en hoeveel daarvoor was begroot. Onderaan de streep is er een positief resultaat van afgerond 1,5 miljoen euro.

Terugblik 2024: grote mijlpalen behaald   

De gemeente heeft te maken met een toenemend aantal complexe maatschappelijke opgaven. Denk aan de energietransitie, de woningbouwopgave en de inzet van jeugdzorg. Dit vraagt om samenwerking met onze inwoners, ondernemers, partners en verenigingen waarbij elkaars kwaliteiten zo goed mogelijk worden benut. Samen met hen heeft de gemeente Lisse in 2024 veel resultaten behaald.  

Zo is er een vitaliteitsmanager aangesteld om een open club te realiseren op sportpark Ter Specke, die naast verenigingsleden ook andere doelgroepen aantrekt. Hierdoor wordt de accommodatie ook overdag gebruikt voor ontmoeten, sporten en bewegen.

Ontmoeten en verbinden is ook de gezamenlijke ambitie bij de pilot ‘Zorgzame Wijken’ die in 2024 is gestart in de Componistenbuurt. In deze gezamenlijke aanpak, met woon-, zorg- en welzijnsorganisaties, staan sociale verbinding, eigenaarschap en het benutten van talenten in de buurt centraal.  

Daarnaast zijn veel bouwplannen een stap verder gekomen: Viersteeg en Nieuw Trompenburg zijn in de verkoop gegaan en het bestemmingsplan van de nieuwe wijk Geestwater is vastgesteld. Bij de Frans Halsstraat is gestart met de bouw van 49 sociale huurwoningen. Door al deze verschillende projecten zorgen we voor een gevarieerd aanbod in woningen, voor zowel starters als doorstromers, jong en oud.

De samenwerking met inwoners in projecten als de Grachtbrug laat zien dat we niet alleen plannen maken, maar die ook sámen met de samenleving invullen. De keuze voor een gelijkvloerse kruising markeert een mooi voorbeeld van co-creatie in de praktijk.

In 2024 is ook de centrumaanpak vastgesteld. Een aanpak die samen met ondernemers en vastgoedeigenaren is opgesteld met concrete projecten die het centrum van Lisse aantrekkelijk houdt en toekomstbestendig maakt.

Samen met de regio is gewerkt aan de regiodeal, het programma landelijk gebied en de ontsluiting van de noordelijke duin- en bollenstreek.

Om energieneutraal te worden is het nodig dat alle huizen en gebouwen in Lisse overgaan op duurzame warmte zonder fossiele brandstof. In de regio wordt door diverse gemeenten en andere partners samengewerkt om een betrouwbaar, betaalbaar, realistisch en duurzaam alternatief te vinden. In 2024 heeft de gemeente Lisse een intentieovereenkomst ondertekend om te onderzoeken of we een aardwarmtenet kunnen aanleggen in de Bollenstreek.  

Ook op andere thema’s zijn stappen gezet en resultaten behaald. De Programmarekening 2024 doet daarvan verslag.  

Vooruitblik: keuzes maken voor financieel evenwicht   

De gemeente sluit 2024 af met een positief exploitatiesaldo van 1,5 miljoen euro. Een resultaat waar we trots op mogen zijn, al weten we dat dit geen garantie biedt voor de komende jaren. Ook voor Lisse zijn de vooruitzichten niet vanzelfsprekend rooskleurig. De inkomsten die de gemeente vanuit het Rijk krijgt voor het uitvoeren van taken zijn op de langere termijn nog steeds niet structureel in evenwicht.

We hebben daarom het afgelopen jaar financiële heroverwegingen in gang gezet. Op basis van actuele informatie zoals de Kadernota en de Meicirculaire gaan we het gesprek aan met de raad. Doel is om tot goed onderbouwde keuzes te komen die in 2029 moeten leiden tot een structureel sluitend meerjarenperspectief. Dat is geen eenvoudige en soms pijnlijke, maar wel een noodzakelijke opgave.

Ondanks het financiële gesternte blijft Lisse een dorp met een hoog voorzieningenniveau. We bouwen door, ook in fysiek opzicht, met aandacht voor de kwaliteit van onze weginfrastructuur, sport- en cultuurvoorzieningen. Maar we bouwen ook aan verbinding. In Lisse kijken we naar elkaar om. Ons sterke sociale en culturele verenigingsleven onderstreept dat.

Ga naar het begin