Ga naar de inhoud

Monumenten

Lisse kent twee soorten gebouwd erfgoed: rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Het zijn gebouwen of andere bouwwerken met een bijzondere cultuurhistorische waarde, herinnering en belangrijk voor de identiteit van Lisse en haar inwoners.

Rijksmonumenten zijn door het Rijk aangewezen. De gemeente Lisse heeft de gemeentelijke monumenten aangewezen. Het zijn niet alleen oude woonhuizen, maar ook kerken of schuren. Bekijk de lijst met de gemeentelijke monumenten in Lisse.
 

Immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed zijn sociale gewoonten, verhalen, rituelen, podiumkunsten, uitdrukkingen, bijzondere kennis van natuur en ambachten. Het gaat om een levende en dynamische vorm van erfgoed. Het immateriƫle erfgoed van Lisse kunt u hier vinden door op Lisse te zoeken.
 

Beleid

De gemeente Lisse zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te benutten en te behouden voor de toekomst. Er zijn regels voor monumenten en erfgoed in de gemeente. Ook worden er plannen gemaakt om monumenten een nieuwe bestemming te geven. Lees de erfgoedverordening door.
 

Vrijwilligers

In Lisse is ook een cultuur historische vereniging actief genaamd Oud Lisse. Deze vereniging richt zich op het beschikbaar maken en behouden van cultureel erfgoed in Lisse. Wilt u meer weten over de Vereniging Oud Lisse? Klik dan hier.

 

Ga naar het begin