Energietransitie
Vóór 2050 gaat Nederland over op duurzame energie, zodat de aarde ook voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft. Dat staat in het Klimaatakkoord. Iedereen heeft hierin een rol: inwoners, bedrijven, organisaties, de gemeente, provincie en de rijksoverheid. Samen maken we het verschil.
Wat gaat er veranderen?
Ook de gemeente Lisse werkt mee en wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat we alle energie die verbruikt wordt ook duurzaam opwekken, binnen de eigen gemeentegrenzen. Zonder dat er fossiele brandstoffen voor worden gebruikt zoals aardgas, olie en kolen.
Dit betekent dat we in 2050 onze huizen niet meer met aardgas verwarmen en in 2030 zelf een flink deel van onze stroom duurzaam opwekken. Ook moeten we voortvarend aan de slag met energiebesparing en isolatie van onze huizen. Want wat we niet verbruiken hoeven we ook niet op te wekken.
- Bekijk onderaan deze pagina het Energiecollege van Hillegom, Lisse en Teylingen op Youtube.
Wat zijn de plannen?
Hoe we willen zorgen dat Lisse in 2050 energieneutraal is hebben we opgeschreven in de
- Lokale Energiestrategie (LES)
- Transitievisie Warmte (TVW)
- Uitvoeringsprogramma Energietransitie 2022-2026.
Deze plannen zijn gebaseerd op de Regionale Energiestrategie Holland Rijnland.
Hoe kunt u meedenken en meedoen?
De energietransitie brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. Inwoners en ondernemers hebben een grote rol. Alleen samen kunnen we ons doel halen. Daarom vinden we het belangrijk om met de betrokken mensen gesprekken te voeren over keuzes en dilemma’s en over hoe wij hen het beste kunnen ondersteunen. Lees hier alles over meedenken en meedoen. En wat de resultaten zijn van meedenksessies en enquêtes in 2020 en 2021.
Hoe kunt u zelf overgaan op duurzame energie?
Iedereen heeft een rol in de energietransitie, ook u. U kunt nu al beginnen met isoleren van uw huis of bedrijfspand, door bijvoorbeeld de spouwmuren of dak te isoleren. Ook kunt zelf energie opwekken, door zonnepanelen op uw dak te leggen. Alle beetjes helpen, dus ook kleine aanpassingen van uw huis zijn waardevol, zoals tochtstrips en radiatorfolie. En als u verhuist of verbouwt kunt u misschien wel grotere ingrepen doen.
Er zijn subsidieregelingen en veel websites met goede informatie over wat u kunt doen. Lees meer over uw huis duurzaam verwarmen.