Ga naar de inhoud

Bomenbeleidsplan

Lisse is er trots op het groene hart van de Bollenstreek te zijn. In Lisse staan er ruim 10.000 bomen langs straten, lanen, op pleinen, plantsoenen en parken. Ook zijn er veel bomen in particulier bezit.

De gemeente wil bomen behouden en waar mogelijk nieuwe bomen aanplanten. Wanneer bomen verdwijnen, moeten er op dezelfde plaats of elders weer nieuwe worden aangeplant. Zo blijft Lisse ook in de toekomst het prachtige groene hart, middenin de kleurrijke Bollenstreek.
 

Bomenbeleidsplan

Binnen onze gemeentegrenzen wordt er ontwikkeld, gebouwd, afgebroken en opnieuw ingericht. Vaak zijn hier jonge, oude en soms waardevolle bomen bij betrokken. Inwoners melden bij de gemeente zaken over bomen die een goede afhandeling vereisen, zoals de wens om te kappen of te snoeien.

In 2014 stelde de gemeenteraad het ‘Bomenbeleidsplan Lisse’ vast:

  • Dit bundelt alle eerdere gemeentelijke stukken over bomen
  • Het geeft een beschrijving van de kwaliteit van het huidige bomenbestand
  • Het vermeldt de bomenwensen van de gemeente nu en in de toekomst
  • Er staat informatie over monumentale bomen in
  • Het geeft richtlijnen over het omgaan met bomen door gemeente en burgers

Wilt u weten wat er wettelijk is vastgesteld in de bomenverordening? Klik dan hier.

 

Kwaliteit

Niet het aantal bomen maar de kwaliteit ervan is leidend. In geval van vervanging wordt eerst bekeken of de locatie geschikt is voor een boom en zo ja, welke boomsoort daar het meest geschikt is. De juiste boom op de juiste plaats. Veel bomen zijn namelijk geplant in een tijd dat er minder aandacht werd besteed aan ondergrondse groeiruimte.
 

Diversiteit

Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke diversiteit, hier wordt bij aanplant op geselecteerd. Inheemse bomen waar mogelijk, maar ook uitheemse die geschikt zijn in het nieuwe klimaat. Er worden geen monoculturen geplant (veel bomen van eenzelfde soort). Ieder jaar wordt een klein deel van het bestand vervangen, zo blijven de kosten beperkt maar wordt wel diversiteit bereikt.
 

Bescherming

Lisse wil de belangrijkste bomen extra goed beschermen. Voor de juiste bescherming van de juiste bomen zijn de bomen onderverdeeld in verschillende categorieën, ieder met een eigen status en beschermingsniveau. De meest beschermenswaardige bomen staan op de lijst waardevolle bomen.
 

Inwoners

Bij het vervangen van bomen worden de direct omwonenden betrokken. Zij mogen meedenken en meebeslissen welke bomen er waar komen.
 

Onderhoud en zorgplicht

De gemeente heeft als eigenaar/beheerder een zorgplicht. Het onderhoud aan bomen mag geen of zo min mogelijk schade aan derde toebrengen. De gemeente krijgt verzoeken van inwoners om gemeentelijke bomen 'eens flink te toppen', of 'terug te snoeien'. De reden hiervoor is meestal een gebrek aan lichtinval in huis of tuin. Wij bekijken per situatie of snoei noodzakelijk is. 'Snoeien' betekent voor de gemeente het verwijderen van takken, met behoud van de boomvorm. Het drastisch snoeien wat bewoners willen, verstoort de ontwikkeling van de boom. Deze vraag wordt meestal niet gehonoreerd.
 

Brochure 'Bomen in Lisse'

Om inwoners van Lisse meer te betrekken bij het bomenbeleid is er een brochure gemaakt. De brochure kwam tot stand door een samenwerking tussen de klankbordwerkgroep bomen, Bomenwacht en de gemeente. U kunt de brochure gratis afhalen in het gemeentehuis of hier downloaden. Hiernaast vindt u ook een lijst met waardevolle (monumentale) bomen en kunt u bekijken via de interactieve kaart

 

Boomonderhoud in uw wijk?

Bekijk de pagina boomonderhoud voor informatie waar in uw wijk gekapt of gesnoeid wordt. U vindt daar ook een lijst met de te kappen bomen.

Ga naar het begin