Ramp

Als u de sirene hoort, dan is er iets aan de hand. Dat kan van alles zijn, zoals gevaarlijke stoffen die zijn vrijgekomen bij een brand, een zwaar ongeval of een dreigende overstroming. Ga meteen naar binnen, zet de radio of tv op Radio West of TV West en wacht verdere instructies af.

 

Informatiekanalen

  • Radio West Etherfrequentie, FM 89.3 
  • TV West Digitaal
  • TV West: kanaal 30
  • Radio West: kanaal 798
  • Teletekstpagina 112

 

Andere kanalen

Afhankelijk van wat er aan de hand is, communiceren wij ook via deze website of de website crisis.nl en via een publieksinformatienummer dat dan bekend wordt gemaakt. Daarnaast kunnen we Twitter inzetten. U kunt ons daar volgen via @GemLisse.

 

Informatieve websites

Hieronder vindt u links naar websites met nuttige informatie over wat u kunt doen bij een ramp.

 

Hoe bereidt u zich voor

Op de website denkvooruit.nl krijgt u bijvoorbeeld tips over hoe u zich kunt voorbereiden op noodsituaties. Verder leest u wat er bij een evacuatie van u wordt verwacht. Daarnaast krijgt u meer informatie over de sirene (waarschuwings- en alarmeringssysteem) en NL alert.

 

Risico's bij u in de buurt

Via risicokaart.nl kunt u eenvoudig de risico's bij u in de buurt nagaan door uw postcode of woonplaats in te voeren. U kunt zien of er in uw omgeving een verhoogd risico is op bijvoorbeeld een luchtvaartongeval, natuurbrand of overstroming. U krijgt ook meteen advies over wat u in zo'n geval moet doen.

 

Uitval gas, water of stroom

Op de website van de veiligheidsregio leest u wat u moet doen als de stroom of het water of gas uitvalt. En hoe u zich op dit soort situaties kunt voorbereiden.

 

Maandelijkse test

Elk eerste maandag van de maand test de overheid de sirenes. De test begint om 12.00 uur en duurt ongeveer anderhalve minuut. Dit is nodig om na te gaan of de apparatuur goed werkt. Het is dan dus loos alarm.

 

Bij u in de buurt

De sirene bij u in de buurt gaat alleen als er iets in uw omgeving gebeurd is waarvoor u gewaarschuwd moet worden. Bij een ramp kan ook een radiowagen door de straat rijden of de politie bij u aan de deur komen. Volg de instructies van de autoriteiten op voor uw veiligheid en die van anderen.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de rampenbestrijding van de gemeente Lisse? Neem dan contact op met de adviseur crisisbeheersing, telefoon 14 0252 of via gemeente@lisse.nl.

Ga naar het begin