Ga naar de inhoud

Ontwerpbestemmingsplan “Crisis- en herstelwet bestemmingsplan aanvullende bouw- en gebruiksregels Lisse” ter inzage

Publicatiedatum:
dinsdag 19 december 2023
Originele publicatie downloaden:
Download het PDF bestand
Type bekendmaking:
ruimtelijk plan of omgevingsdocument



Ontwerpbestemmingsplan “Crisis- en herstelwet bestemmingsplan aanvullende bouw- en gebruiksregels Lisse” ter inzage

Burgemeester en wethouders van de gemeente Lisse maken in overeenstemming met artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat zij op 12 december 2023 hebben besloten het ontwerpbestemmingsplan “Crisis- en herstelwet bestemmingsplan aanvullende bouw- en gebruiksregels Lisse” (hierna: Chw-plan) in procedure te brengen en voor een ieder ter inzage te leggen.

Plangebied

Het Chw-plan is van toepassing op het gehele grondgebied van de gemeente Lisse.

Inhoud Crisis- en herstelwetplan

Binnen de gemeente bestaan er twee documenten met beleidsregels die een relatie hebben met het toepassen van een kruimelafwijking. Het gaat hier om het “Kruimelbeleid' 1e herziening, 2011” en de beleidsregel “Ruimtelijke randvoorwaarden logiesgewijze huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten Duin- en Bollenstreek”. Deze beleidsregels worden in het Chw-plan beleidsneutraal omgezet.

De regels in dit Chw-plan gelden aanvullend op de huidige ruimtelijke regels. De huidige ruimtelijke regels worden dus niet vervangen. De regeling in dit Chw-plan is pas van toepassing als een activiteit niet voldoet aan het geldende bestemmingsplan of wanneer er geen regels over de betreffende activiteit zijn gesteld in het geldende bestemmingsplan.

Ook wordt met dit Chw-plan een verdere stap gezet op weg naar de implementatie van de

Omgevingswet. Op dit moment worden veel initiatieven die niet passen in het geldende

bestemmingsplan toegestaan met toepassing van het zogeheten kruimelgevallenbeleid. Dit beleid maakt kleine afwijkingen van het bestemmingsplan mogelijk voor bouw- en gebruiksactiviteiten. Dit beleid is onder de Omgevingswet niet meer bruikbaar, omdat de wet het instrument van kruimelafwijking niet kent. Dit betekent dat een initiatief dat onder het huidige recht een kruimelafwijking was onder de Omgevingswet een vergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) wordt. De wet stelt meer eisen aan een BOPA dan het huidige recht aan een kruimelafwijking. Deze verandering is niet wenselijk. De aanvraag BOPA vraagt namelijk meer (informatie en mogelijk onderzoeksrapporten) van initiatiefnemer dan het huidige recht aan een kruimelafwijking. Daarom is ervoor gekozen om het kruimelgevallenbeleid om te zetten naar een juridische regeling in een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte onder de Crisis- en herstelwet (Chw-plan).

Een Chw-plan is niet hetzelfde als een omgevingsplan, maar hierbij kan al wel gebruik worden gemaakt van de ruimte die de Omgevingswet biedt om bepaalde regelgeving flexibeler in te vullen.

Om dit Chw-plan in procedure te brengen, is toestemming gevraagd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij hebben het besluit genomen dat het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (BuChw) van toepassing is op het hele grondgebied van Lisse.

In het Chw-plan wordt gewerkt met een vergunningplicht. In het beoordelingskader van deze vergunningplicht komen zowel de regels uit de beleidsnota, als de regels waaraan het initiatief daadwerkelijk kan worden getoetst voor de te maken afweging, dit betreft de welstandstoets.

Voor de begrippen is zoveel mogelijk aangesloten op de Omgevingswet.

Ook wordt in dit Chw-plan een verwijzing opgenomen naar het geldende arbeidsmigrantenbeleid.

Het wettelijk overleg conform artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening met de ketenpartners wordt gelijktijdig met de zienswijzeperiode uitgevoerd. Het ontwerpbestemmingsplan is nu gereed voor het zienswijzetraject.

Chw-status

Het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (BuChw) voorziet - voor zover hier van belang - in de mogelijkheid om het bij wijze van experiment afwijken van bestaande regelgeving (hoofdstuk 2 BuChw). Op deze manier kan er als voorbereiding op de Omgevingswet alvast gebruik gemaakt worden van de regelgeving van de Omgevingswet. Uitsluitend voor een aantal aanvullende bouw- en gebruiksregels.

Het bestemmingsplan wordt vastgesteld krachtens artikel 3.1, eerste lid, van de Wro. Het bestemmingsplan wordt opgesteld op een wijze dat het aan de regels van de Omgevingswet voldoet.

Ter inzage

Het Chw-plan, bestaande uit een verbeelding, planregels en een toelichting, ligt vanaf woensdag 20 december 2023 tot en met dinsdag 30 januari 2024 ter inzage.

Inzien

U kunt het ontwerpbestemmingsplan plan inzien:

  • 1.

    in het gemeentehuis van Lisse;

  • 2.

    de digitale versie van dit ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening (ruimtelijkeplannen.nl)door op de volgende link te klikken: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0553.Chwplankruimel-onx1 en op www.lisse.nl onder ‘Inwoners en ondernemers’ – ‘Bouwen en Wonen’ - ‘Bestemmingsplannen’ – ‘Ter inzage’ – ontwerpbestemmingsplan “Crisis- en herstelwet bestemmingsplan aanvullende bouw- en gebruiksregels Lisse” en

  • 3.

    vanaf 1 januari 2024 op: omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/document zoeken/ identificatienummer: NL.IMRO.0553.Chwplankruimel-onx1.

Wilt u langskomen om het ontwerpbestemmingsplan in te zien, dan kunt u telefonisch een afspraak maken met J. den Braber of met C. Spolders van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling via telefoonnummer: 14 0252.

Zienswijzen

Binnen de termijn, dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kan een ieder zijn of haar zienswijze op het plan kenbaar maken. U heeft de keuze om dat (bij voorkeur) schriftelijk of mondeling te doen. Schriftelijke zienswijzen kunt u indienen bij de gemeenteraad van Lisse, Postbus 200, 2160 AE Lisse. Als u uw zienswijze mondeling kenbaar wilt maken, kunt u contact opnemen met de medewerkers J. den Braber of met C. Spolders van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling via telefoonnummer 14 0252. Wij verzoeken u vriendelijk om bij het indienen van uw zienswijze het volgende zaaknummer te vermelden: Z-23-335755.

Informatie

Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met J. den Braber of met C. Spolders van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, team Planvorming via 14 0252.

Ga naar het begin