Ga naar de inhoud

Lisse gaat voor groener

23 november 2017

Lisse deed dit jaar mee aan de groencompetitie van Entente Florale. Lisse won ‘goud’ en mag zich een jaar lang groenste dorp noemen. Maar Lisse gaat door en wil nog groener worden! Op woensdag 22 november plantten burgemeester Lies Spruit en bestuursleden van Entente Florale een boom aan de Nassaustraat. Ook tekende Lies Spruit het contract met het landelijk initiatief Operatie Steenbreek. Een initiatief dat zich inzet voor minder stenen en meer planten in tuinen.

Burgemeester Lies Spruit: ‘We zijn er erg trots op dat we Lisse een jaar lang groenste dorp mogen noemen. We zijn op de goede weg en het is een stimulans om Lisse nog groener te maken. Samen met inwoners gaan we hiermee aan de slag!’ 

Moeraseik

Het bestuur van Entente Florale Nederland geeft Lisse een moeraseik en een vaste plantenborder als cadeau voor de winst van het groenste dorp van Nederland. De boom is geplant aan de Nassaustraat. Deze moeraseik kent een mooie rode herfstkleur. Daarnaast is de boom een waardboom voor vlinders en een voedselboom voor vogels.

Steen eruit, plant erin

Lisse wil inwoners uitnodigen om hun tuinen ook groener te maken en heeft zich daarom aangesloten bij Operatie Steenbreek met als motto: steen eruit, plant erin. Nu het aantal hevige hoosbuien meer en meer toeneemt, kampen we steeds vaker met wateroverlast. Door de vele verhardingen komen riolen onder druk te staan en lopen straten over. Daarnaast betekent meer groen in de tuin dat er meer vogels, vlinders, bijen en andere dieren zijn. Dus meer groene tuinen in de gemeente leveren een goede bijdrage aan de natuur.

Groene duin- en bollenstreek

Naast Lisse zijn eerder ook de gemeenten Hillegom, Noordwijk, Katwijk en Teylingen aangesloten bij de Operatie Steenbreek, Noordwijkerhout volgt binnenkort. De gemeenten willen samen optrekken in deze campagne om zo heel de duin- en bollenstreek nog groener te maken. Landelijk nemen nog ruim 60 andere Nederlandse gemeenten deel aan Operatie Steenbreek.

Lisse groenste dorp

In januari 2018 ontvangt Lisse de nieuwe deelnemers aan de groencompetitie van Entente Florale voor een startbijeenkomst.

De jury van Entente Florale was enthousiast over Lisse en werd daarom uitgekozen tot groenste dorp. In het rapport werd vermeld dat Lisse een fraai voorbeeld is van een dorp, waarbij de landschappelijke opbouw van strandwallen, bollengronden, veengebied en hogere stroomruggen zeer goed afleesbaar is. Het behoud van het open landschap, de keuzes die in het verleden zijn gemaakt tussen glastuinbouw, woningbouw en bollenteelt zijn kwalitatief sterk. Met de Keukenhof heeft Lisse een internationale trekpleister van allure in huis. Ook buiten het bollenseizoen heeft Lisse veel te bieden. Veel kleur in de bloeiende zomerbermen en het bijzonder fraaie openbaar groen en bomen staan vooraan in de planvorming, zowel bij inbreiding en reconstructies als bij nieuwbouw.

LinkedIn

Delen via e-mail

https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/archive/2017/11/article/lisse-gaat-voor-groener-945.html