Ga naar de inhoud

Gemeenteraad bezoekt NME De Groene Bol

14 november 2017
Werkbezoek gemeenteraad NME

Foto gemaakt door Martijn Tibboel

Op een donkere novemberavond werd een delegatie van de gemeenteraad verwelkomd in Natuur Milieu Educatiecentrum (NME) De Groene Bol, midden op landgoed Keukenhof.

Directeur Rob Clemens vertelde alles over het centrum samen met Jaime Kortekaas, imker en onlangs aangesteld tot coördinator, en vrijwilliger Fia Hendriks. Het centrum is in 2014 gestart nadat een onderzoek van SME Advies de behoefte hieraan aantoonde.

Educatie

Het centrum focust nadrukkelijk op de E van educatie in haar naam. Scholen uit de Bollenstreek worden nauw betrokken en gretig uitgenodigd om een bezoek te komen brengen of een leskist te lenen. Het NME behandelt thema's als landgoed Keukenhof, water, bijen, energie en klimaat.

Een grote trots, maar wat nog niet iedereen weet, is dat het centrum zeven dagen per week geopend is, van 10.00-17.00 uur. In het voorjaar en de zomer zijn er extra’s, zoals een volk bijen, maar er is altijd wel wat te doen. De NME'ers zijn blij dat het pasje niet meer nodig is om toegang te krijgen tot het landgoed. Er is nu al meer aanloop dan voorheen. 

Wensen voor de toekomst

Wensen voor de toekomst heeft het centrum genoeg: álle scholen van Lisse minstens jaarlijks op bezoek; een apart programma voor bezoek van BSO's; meer kennis onder de vrijwiligers; méér vrijwilligers; aansluiten bij het bijenlint. Tot oktober 2018 is het doel in elk geval dat iedereen in Lisse het NME kent.

Nog tot en met oktober 2018 is de jaarlijkse subsidie verzekerd en daarna verkeert de organisatie nog in ongewis. Want hoewel er aan fondsenwerving gedaan wordt, draagt de eigen bijdrage maar tot ongeveer een tiende bij aan het totale budget.

Na de presentatie mochten de raadsleden zelf rondkijken in het centrum en nog even napraten met de enthousiaste vrijwilligers. Aan de gemeente werd een bijen-observatiekast cadeau gedaan om in de tuin neer te zetten. Als bedankje en als aanmoediging voor de aandacht voor bijen.

LinkedIn

Delen via e-mail

https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/archive/2017/11/article/gemeenteraad-bezoekt-nme-de-groene-bol-941.html