Ga naar de inhoud

De Rijksoverheid start campagne voor uitdelen jodiumtabletten

02 oktober 2017

De Rijksoverheid verspreidt tussen 10 en 24 oktober aanstaande jodiumtabletten in een gebied van 100 km rond een kerncentrale.

Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout vallen buiten dit gebied en ontvangen daarom geen jodiumtabletten.

De Rijksoverheid verspreidt jodiumtabletten aan jongeren tot 18 jaar. Zwangere vrouwen vallen ook in de doelgroep, zij krijgen vanaf deze datum informatie van hun verloskundige of gynaecoloog.

De Rijksoverheid houdt hierbij rekening met 2 zones: 20 km rond een kerncentrale en 100 km rond een kerncentrale. De andere gemeenten in de Duin- en Bollenstreek liggen in het gebied 100 km rond de kerncentrales in Borssele (Zeeland) en/of Doel (Belgiƫ). Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl/jodiumtabletten.

Waarom verspreidt de Rijksoverheid jodiumtabletten?

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan lands- en regiogrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Kijk dan op: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Daar vindt u ook antwoord op veelgestelde vragen.

Heeft u andere vragen, dan kunt u deze stellen aan het ministerie van VWS op telefoonnummer: 1400.
Meer informatie over straling vindt u op de website van Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)

LinkedIn

Delen via e-mail

https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/archive/2017/10/article/de-rijksoverheid-start-campagne-voor-uitdelen-jodiumtabletten-923.html