Ga naar de inhoud

Warm welkom in Lisse voor Oekraïense vluchtelingen

22 april

De Oekraïners kregen in hotel Lowietje uitleg over gezondheid, zorg en veiligheid

Vluchtelingen Oekraine welkom in Lisse

En een inkijkje in de cultuurverschillen tussen Nederland en Oekraïne.

Burgemeester Spruit heeft op donderdag 21 april, de eerste vluchtelingen uit Oekraïne welkom geheten in Lisse. Dat gebeurde in hotel Lowietje aan de Heereweg waar onze gemeente voor zo’n vijftig vluchtelingen opvang heeft geregeld. De Oekraïners kregen naast een warm welkom, uitleg over gezondheid, zorg en veiligheid. En een inkijkje in de cultuurverschillen tussen Nederland en Oekraïne.

Van Hillegom naar Lisse

Lisse heeft sinds 12 maart samen met de gemeenten Teylingen en Hillegom 120 vluchtelingen opgevangen in de noodopvang aan de Noorderlaan in Hillegom. Nu de ruimten in Lowietje gereed zijn om te verblijven, kan een deel van de vluchtelingen uit Hillegom naar Lisse verhuizen. De locatie is beschikbaar voor een jaar.

Kennismaken huisartsen

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst kregen de vluchtelingen informatie over taallessen, gezondheidszorg en activiteiten. Vertegenwoordigers van Welzijnskompas en Welzijnskwartier en beveiligingsbedrijf Trigion verzorgen de voorlichting. De vluchtelingen konden ook kennismaken met de huisartsen. Er was een tolk aanwezig om het allemaal goed begrijpelijk te maken. Naast de vluchtelingen die in Lowietje worden opgevangen, waren ook vluchtelingen aanwezig die bij gastgezinnen in Lisse verblijven.

Van huis en haard

Burgemeester Lies Spruit zei te begrijpen hoe moeilijk het voor de vluchtelingen moet zijn om hun vaderland te verlaten: “Ik realiseer me dat u geen eenvoudige tijd achter de rug hebt. En ongetwijfeld nog steeds veel zorgen heeft. Ik wil u laten weten dat veel mensen uit Lisse en omgeving met u meeleven. Dat geldt uiteraard ook voor mijzelf. Ik hoop dat wij met het bieden van een woonplek voor langere tijd, enkele van uw zorgen kunnen wegnemen. Samen met partners, enthousiaste vrijwilligers en kundige tolken willen wij ervoor zorgen dat u zich snel op uw gemak voelt in ons dorp.” De burgemeester vertelde de vluchtelingen ook over het Bloemencorso Bollenstreek dat aanstaande zaterdag langs hun woonlocatie trekt.

Veelgestelde vragen

We ontvangen regelmatig vragen over de opvang van mensen uit Oekraïne. Vragen die vaak terugkomen, beantwoorden we op onze Informatiepagina Vluchtelingen Oekraïne en onze Veelgestelde Vragen pagina.

Ga naar het begin