Ga naar de inhoud

Veel energie en enthousiasme bij bijeenkomst eenzaamheid

15 februari

Bijna 50 deelnemers deden mee aan de digitale bijeenkomst ‘Samen tegen eenzaamheid in Hillegom en Lisse’ op 8 februari 2022

Onder de aanwezigen waren ervaringsdeskundigen, zorg- en welzijnsorganisaties, culturele organisaties, ondernemers, raadsleden, huisartsen en sportorganisaties. Het was een energieke en interactieve avond, waarbij deelnemers inspiratie opdeden om samen aan de slag te gaan in de aanpak van eenzaamheid.

Inspiratie door wat al gebeurt

Wethouder Jan van Rijn van de gemeente Hillegom opende de bijeenkomst. Hij onderstreepte het belang van het thema en zei dat er al veel gebeurt. Ter inspiratie waren er concrete voorbeelden van organisaties die al samenwerken op dit onderwerp. Denk aan de Week van de ontmoeting, de summerschool, de jongerengroep Get Active van Welzijnskwartier in Nexus en lunchgroep ‘Het alternatiefje’ in Berkhout in Lisse. 

Snelkookpan van ideeën

De deelnemers wisselden ideeën uit voor de aanpak van eenzaamheid in de gemeenten Hillegom en Lisse. Ook maakten ze een start met de uitwerking van de ideeën. Het gaat onder andere om verbinding tussen jong en oud, een wandeling in het dorp voor nieuwe inwoners en een bloemengroet voor mensen die een hart onder de riem kunnen gebruiken. Enkele reacties van deelnemers waren: ‘heerlijk interactief’ en ‘erg tof! Veel energie en daadkracht’. 

Vervolg

Wethouder Jolanda Langeveld van Lisse sloot af met de oproep vooral verder te gaan met de ingebrachte ideeën. De deelnemers willen dit ook graag. Verder komt er binnenkort een training om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ook is er in de eerste week van oktober weer een Week van de Ontmoeting.

Achtergrond

Eenzaamheid staat meer dan ooit in de belangstelling. Juist in Coronatijd zijn er mensen die zich eenzaam voelen. In Lisse en Hillegom voelt bijna 40% van de inwoners zich weleens eenzaam. Eenzaamheid heeft veel negatieve gevolgen, zoals gezondheidsproblemen. De gemeenten en verschillende organisaties zetten daarom gezamenlijk in op het herkennen, voorkomen en tegengaan van eenzaamheid. 

Ook meedoen?

Meer dan 50 organisaties en inwoners doen al mee. Wilt u zich ook inzetten voor de aanpak eenzaamheid in Hillegom en Lisse? Kijk op www.herken-eenzaamheid.nl/meedoen of neem contact op met WelzijnsKompas via 0252 757 100.

Ga naar het begin