Sint- en kerstcadeaus koop je lokaal

9 november

Een colummn van wethouder Kees van der Zwet.

Foto wethouder Kees van der Zwet

Het is dinsdagavond 3 november. Zojuist heb ik het kabinet horen vertellen dat de coronamaatregelen vanaf morgenavond voor twee weken aangescherpt worden. Daarnaast is het dringende advies afgegeven om tot medio januari niet op vakantie te gaan. Niet naar de wintersport en niet naar de zon. Ook niet tijdens de feestdagen.

Niet op vakantie

Dit is sneu voor de mensen die zich er al een tijd op verheugen om te gaan skiën of om van de zon te genieten. We hebben echter gezien dat het afgelopen jaar de wintersport, maar ook de zonvakanties bronnen van besmettingen zijn geweest. Het is niet leuk, maar onvermijdelijk als we de pandemie eronder willen krijgen. Trekken we een ander plan, dan moeten we accepteren dat de gezondheidszorg het ondanks alle voorbereidingen niet meer aan kan. Met alle gevolgen van dien. Zelf vind ik dat geen fijne gedachte.

Het thuis leuk maken

Nog meer dan anders zullen mensen dus thuis zijn en het gezellig willen maken. Hopelijk kunnen we wel bij elkaar op familiebezoek. De kerstdagen zijn immers voor velen dé familiefeestdagen van het jaar. Zeker in dit coronajaar kan ik me voorstellen dat het extra belangrijk en waardevol is om het thuis leuk te hebben met elkaar. Zeker als je eigenlijk een vakantie had gepland.

Een kans

Ik zie hier meteen een mooie kans voor ons allemaal om de lokale ondernemers te steunen. Om  gezellige feestdagen en een kerstdiner te hebben, moeten we immers de nodige aankopen doen. Zo kunnen we van de nood voor anderen een deugd maken. Gewoon, door onze aankopen in Lisse bij onze eigen winkeliers te doen in plaats van te shoppen op internet.

Begin nu alvast

Zaak is natuurlijk wel dat we niet allemaal tegelijk en op het laatste moment naar de winkels gaan. Daarom roep ik u op om nu alvast te beginnen met het kopen van de cadeaus. Zoveel mogelijk gespreid boodschappen doen is voorlopig het beste. Zelf heb ik dat ook ervaren, toen ik voor een vergeten boodschap op stap moest. Het was ’s avonds na 19.00 uur lekker rustig in de supermarkt.

Kies het goede moment

Naast de avond zijn er meer tijden waarop het relatief rustig is in de winkels. Maar ook het moment van de week speelt mee. Het is in het begin van de week vaak rustiger dan aan het einde van de week. Maak daar gebruik van. Door spreiding over de dag en in de week kunnen we allemaal veilig lokaal onze aankopen doen.

Een compleet kerstdiner

Bijzondere aandacht wil ik vragen voor de lokale horeca. Mochten de restaurants gesloten zijn tijdens de feestdagen, overweeg dan eens om daar een nagenoeg complete kerstdis te bestellen. Met liefde en vakmanschap voor u (voor)bereid. In uw eigen huis zal het eten ook heerlijk smaken. En uw lokale favoriete restaurant is u zeker weten dankbaar!

Kees van der Zwet, wethouder 

Ga naar het begin