Ga naar de inhoud

Pluimen uitgereikt aan jonge mantelzorgers

1 oktober

Jonge mantelzorgers ontvangen cadeaubon als blijk van waardering

Pluim voor jonge mantelzorgers

Dit jaar zijn er voor het eerst Pluimen, cadeaubonnen als blijk van waardering, uitgereikt aan jonge mantelzorgers in de gemeente Hillegom en Lisse. Er zijn 51 Pluimen toegekend aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot en met 17 jaar. De verdeling Lisse en Hillegom is bijna gelijk: 26 om 25 pluimen.

Wethouder bedankt de jonge mantelzorgers voor wat zij doen

Wethouder Jan van Rijn van gemeente Hillegom sprak de jonge mantelzorgers toe bij jongerencentrum De Greef, mede namens wethouder Jolanda Langeveld (Lisse) die er niet bij kon zijn. Hij zei dat de jongeren zelf daar niet zo bij stil staan, maar dat ze in een bijzondere situatie zitten. Het is mooi en bijzonder dat zij zorgen voor een broer, zus of ouder. Hij bedankte de jonge mantelzorgers hiervoor namens beide gemeenten.

Pluim is een nieuw initiatief

In juni van dit jaar - de week van de jonge mantelzorger - startte WelzijnsKompas een nieuw initiatief. Vanaf dat moment kon er een bedankje, namens de gemeenten Hillegom en Lisse, voor jonge mantelzorgers aangevraagd worden. De pluim is een cadeaubon ter waarde van € 30,00 die bij een aantal lokale en regionale winkels, maar ook de bioscoop in Lisse, kan worden gebruikt.

Jonge mantelzorgers, wie zijn dat eigenlijk?

Het zijn gewone kinderen, in een bijzondere thuissituatie. Het zijn kinderen met bijvoorbeeld een gehandicapt broertje of zusje, een vader met psychische problemen, een moeder die chronisch ziek is. Kinderen die opgroeien met zorg, door ziekte binnen het gezin. Door de aandacht voor de zieke of gehandicapte binnen het gezin blijven ze vaker op de achtergrond. En maken ze zich zorgen over hun gezinslid, soms meer dan goed voor hen is.

Middag met leuke activiteiten

Bij de uitreiking kwamen meerdere jonge mantelzorgers bij elkaar. Ze zijn even weg uit de thuissituatie en krijgen de ruimte om plezier te hebben samen. Alle aandacht gaat uit naar de jonge mantelzorger. Ze konden hun pluim ophalen en meedoen aan diverse activiteiten. Denk hierbij aan lasergamen, bubbelvoetbal en Mario karten. Voor de uitreiking van de Pluim werkte WelzijnsKompas samen met het jongerenwerk Lisse.

Nu meer aandacht voor jonge mantelzorgers

Voor jonge mantelzorgers is er de laatste jaren meer aandacht gekomen. Veel jonge mantelzorgers weten van zichzelf niet dat ze een jonge mantelzorger zijn. De pluim is een van de manieren om jonge mantelzorgers in zicht te krijgen, te bereiken, te waarderen en te kunnen informeren over ondersteuning die is voor hen en het gehele gezin. WelzijnsKompas en WelzijnsKwartier organiseren maandelijks de activiteit ‘Get Together’ voor jonge mantelzorgers van 10 t/m 14 jaar. Ze ontmoeten elkaar en doen leuke dingen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met WelzijnsKompas via info@welzijnskompas.nl of 0252 757 100. 

Ga naar het begin