Ga naar de inhoud

Oproep om protestvlaggen te verwijderen

6 september

Op verschillende plekken in Lisse gaan we de omgekeerde vlaggen verwijderen. We volgen het voorbeeld van de Provincie.

Gemeentehuis Lisse

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de omgekeerde vlaggen op verschillende plekken in Lisse te verwijderen. We volgen het voorbeeld van de Provincie. We vragen aan iedereen die protestvlaggen of spandoeken heeft bevestigd op een plek die niet van hem of haar is, om deze vóór 20 september 2022 te verwijderen. Als gemeente vinden we dat we de afgelopen periode ruimte hebben geboden aan de boeren om met de omgekeerde vlaggen hun standpunt duidelijk te maken. Nu is het moment gekomen dat de vlaggen weer verwijderd moeten worden. Het gaat hierbij om protestuitingen op openbare plekken. Ook willen wij vragen aan inwoners en ondernemers die het symbool van protest gebruiken op eigen terrein: denk bij het gebruik van de omgekeerde vlag ook aan de gevoelens van anderen. Samen houden wij onze gemeente een fijne plek om te wonen en te leven.

Vlaggen die op 20 september nog niet verwijderd zijn, worden in opdracht van de gemeente verwijderd.
 

Vraag en antwoorden:

  • Waarom is dat besluit genomen?

Als gemeentebestuur zijn wij er voor alle inwoners. Ook voor hen waarvan wij niets horen. Het recht op demonstratie is een groot goed in onze samenleving en daarom hebben wij de afgelopen weken ruimte gegeven aan dit protest. Het is in de ogen van het college van burgemeester en wethouders weer tijd om terug te keren naar een normale situatie. Daarom vragen wij iedereen die een vlag of sticker aan of op openbare gemeentelijke objecten heeft bevestigd die weg te halen voor 20 september aanstaande. Ook willen wij vragen aan inwoners en ondernemers die het symbool van protest gebruiken op eigen terrein: denk bij het gebruik van de omgekeerde vlag ook aan de gevoelens van anderen.
 

  • Is het niet verboden om een Nederlandse vlag omgekeerd op te hangen?

Het is niet verboden om de Nederlandse vlag omgekeerd op te hangen. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Men mag als inwoner, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.
 

  • Ziet de gemeente de omgekeerde vlaggen als vorm van protest?

Het ophangen van de omgekeerde vlag zien wij inderdaad als een vorm van protest/demonstratie.
 

  • Wat gebeurt er na 20 september met de vlaggen die niet verwijderd zijn?

Omgekeerde vlaggen en andere protestobjecten die na 20 september nog in de open ruimte hangen, zal de gemeente in de dagen daarna zelf verwijderen.

Ga naar het begin