Ga naar de inhoud

NK tegelwippen in volle gang

3 oktober

Dit NK is vanwege een landelijke problematiek; het veranderende klimaat

NK tegelwippen in volle gang

De gemeente Lisse neemt voor het tweede jaar deel aan het ‘NK tegelwippen’. Ook dit jaar strijdt de gemeente weer tegen de andere Duin- en Bollenstreek gemeenten. Het doel van dit NK is simpel: tegels ‘wippen’ en ze vervangen voor groen.
 

Veranderende klimaat 

Dit NK is vanwege een landelijke problematiek; het veranderende klimaat milieu. Door klimaatsverandering wordt het warmer, ontstaan er meer stortbuien en daardoor wateroverlast. Een omgeving met veel steen versterkt dit. Bomen en planten zorgen namelijk voor verkoeling. Ook neemt een bodem met daarop beplanting het regenwater beter op.
 

Bewoners en ondernemers

Tijdens dit NK hopen we vooral op een fanatieke bijdrage van de bewoners en ondernemers. De grond in de gemeente is namelijk voor het grootste gedeelte (83%) eigendom van deze twee groepen. En van het aanwezige tuinoppervlak in de gemeente is maar liefst de helft versteend. Kortom, bewoners kunnen in de gemeente een groot verschil maken door een tegel in hun tuin te vervangen voor groen.

 

Gemeente

Ook de gemeente werkt aan het ontstenen van de buitenruimte. Zo worden de speeltuinen sinds enige jaren vergroend. Hierdoor spelen de kinderen in een meer natuurlijke omgeving. Dit versterkt de fantasie tijdens het spelen en zorgt voor een koelere speelplaats in de zomer.

 

Groen(st)e gemeente

Op dit moment staat Lisse op nummer 1 in het huidige Duin- en Bollenstreek klassement. Helpt u mee om Lisse op deze plek te houden? Het NK tegelwippen loopt nog tot 31 oktober. Uw gewipte tegels kunt u doorgeven op www.nk-tegelwippen.nl. Op de pagina www.degroeneuitdaging.nl vind u meer informatie over het vergroenen van tuinen.

Ga naar het begin