Ga naar de inhoud

Moeite met lezen en schrijven? Volg gratis taalonderwijs!

8 september

8 t/m 14 september: Week van lezen en schrijven

10% van de volwassenen in Lisse

Inwoners die slecht kunnen lezen en schrijven kunnen gratis taalonderwijs volgen bij het Taalhuis en Toptaal. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met het omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Lisse gaat het om 10% van de volwassenen.

Wethouder Jolanda Langeveld: “Moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar. Ze kunnen zich minder goed redden, zijn sociaal minder actief en ook minder gezond dan mensen die het wel goed kunnen. Daarom hebben we in 2021 samen met de gemeenten Lisse, Teylingen, Noordwijk en Oegstgeest afgesproken hier iets aan te gaan doen. Onze aanpak staat in het Taalpact. We willen hiermee bereiken dat organisaties en ondernemers beseffen dat er veel mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Maar ook dat er gratis hulp is, inwoners kunnen bijvoorbeeld gratis taalonderwijs krijgen.”

Gratis taalonderwijs via Toptaal

Via Toptaal kunnen inwoners van de Duin- en Bollenstreek gratis taalonderwijs krijgen. Bellen kan ook: 088 - 37 42 000.

Elke week spreekuur in het Taalhuis

Het Taalhuis houdt elke week een Taalspreekuur. Hier kan iedereen die beter wil leren lezen en schrijven of een cursus wil volgen, langskomen. Het is elke maandag van 14.00 tot 15.30 uur in de bibliotheek, Koninginneweg 79A. Het is niet nodig om een afspraak te maken. Meer informatie: website van de bibliotheek onder het kopje Onderwijs.

Bijeenkomst voor organisaties op 8 september

In de Week van lezen en schrijven organiseren de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Oegstgeest ook een bijeenkomst. Die is bedoeld om maatschappelijke partners en ondernemers bewust te maken van het feit dat veel mensen moeite hebben met lezen en schrijven en wat we ze kunnen doen. Iemand die zelf niet goed kon lezen en schrijven komt hierover vertellen. Een spel gaat de deelnemers laten ervaren waar je allemaal tegenaan loopt in zo’n geval.

Aanmelden

Ga naar het begin