Afgelopen zaterdag (2 september) organiseerden we een ervaringswandeling in het Dorpshart van Lisse. Een wandeling met burgemeester, wethouders, raadsleden, handhaving, beleidsmakers en ondernemers. Met elkaar ervaren hoe het is om blind of in een rolstoel door Lisse te gaan. Een echte uitdaging, want een schuine stoep betekent dat je rolstoel steeds de weg op rijdt. En versperringen op de stoep zorgen onbedoeld voor een onveilige situatie.
Wat kan jij doen om Lisse toegankelijk te houden voor iedereen?
De stoep vrijhouden! Dat betekent bijvoorbeeld je fiets parkeren op een plek die daarvoor bedoeld is. We snappen dat je ‘even snel de winkel in gaat’, maar voor iemand die blind is of in een rolstoel maakt dat de stoep ontoegankelijk. “Ik zat tijdens de wandeling in een rolstoel en ik realiseerde me nooit dat dat zo’n obstakel is voor iemand in een rolstoel. Eerlijk gezegd dacht ik daar niet over na", zegt één van de deelnemers.
En kom je een losse tegel op straat tegen? Maak een melding in Fixi! De buitendienst zorgt dan dat de tegels weer recht komen te liggen. Zo houden we met elkaar de stoepen ook toegankelijker. Soms kunnen we het probleem niet direct oplossen (bijvoorbeeld door wortels van bomen) en nemen we dit later mee in de ontwikkeling van het gebied.
Wat doen wij als gemeente?
Na de wandelingen zijn een aantal knelpunten duidelijk geworden. We weten nu beter waar we over na moeten denken en waar we met elkaar mee aan de slag moeten! Bij plannen die wij nu (gaan) maken, gaan we beter letten op hoe je de omgeving beleeft vanuit een rolstoel of met een taststok.
Persoonlijk verhaal Pauline van Heuven
Pauline ziet nog slechts 3%; dat is alsof je door een samengeknepen wc-rolletje naar de wereld kijkt. Samen met haar hulphond Irsa begeleidde zij zaterdag het bonte gezelschap door het Dorpshart. ‘Je merkt altijd dat in het openbaar gebied veel belangen samenkomen,’ zegt Pauline. ‘Maar de belangrijkste afweging moet altijd de veiligheid zijn. Als we dat centraal zetten, komt de gemeente er vast wel uit wat opgeknapt of aangepakt moet worden.”
Eerste stap in een toegankelijker Lisse 2030
De ervaringsdag is georganiseerd als begin van een stappenplan om Lisse een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt. Stichting Drempelloos legt de ervaringen vast en maakt een plan van aanpak. Koninklijke Visio en Vegro Lisse hebben ons geholpen met materiaal om de ervaring op te doen.