Gemeente plant online gesprekken met inwoners

19 mei

Ook jij kunt in coronatijd aan burgemeester en wethouders laten weten wat je bezighoudt!

Burgemeester en wethouders willen ook in coronatijd graag in gesprek blijven met de inwoners. Daarom organiseert we online bewonersbijeenkomsten. De eerste editie verliep goed, binnenkort komen er meer aan. Ook jíj kunt meepraten!

Digitaal contact

Gewoonlijk ontmoeten collegeleden regelmatig inwoners, ondernemers of mensen uit het verenigingsleven. Soms op formele bijeenkomsten, maar ook gewoon in de winkel of langs het voetbalveld. In coronatijd komt dat veel minder voor, daarom zijn er nu online bijeenkomsten waarop inwoners en collegeleden van gedachten kunnen wisselen. “Live is beter, maar digitaal kunnen we ook contact leggen”, stelt burgemeester Lies Spruit. “Als we weten wat er speelt, helpt dat ons bij ons werk.”

Ervaringen uitwisselen

Tijdens de eerste bijeenkomst, in april, gingen 8 inwoners in gesprek met de burgemeester en wethouder Jolanda Langeveld. Samen vormden ze een brede uitsnede van de bevolking: van student tot jong gezin, van zelfstandig ondernemer tot pensionaris, van zorgmedewerker tot kunstenaar.

De collegeleden wilden van de aanwezigen weten of ze deze periode goed doorkomen. Mariëtte Marseille, eigenares van een schoonheidssalon, vond het een lastige tijd door het gebrek aan perspectief. Toch bleef ze niet stilzitten: ze besloot haar kennis online te delen en online trainingen te volgen.

Voor pensionaris Harry, voorzitter van Bridge Club Lisse, was het goed te doen. “Ik kan golfen of tennissen en in deze omgeving kun je alle kanten op. Ik heb vooral medelijden met mensen die wat minder mobiel zijn, zoals leden van onze bridgeclub.”

Het echtpaar Vis heeft een pittig jaar achter de rug: zij combineren hun werk met een gezin, waaronder één dochter met niet-aangeboren hersenletsel. “We konden minder gebruik maken van ons netwerk en onze zorg aan huis werd getroffen door corona. Dus we hadden veel op ons bordje.”

Uitzitten

Voor de jongeren voelt het of ze deze periode echt even moeten uitzitten. Voor Richelle gaan school, werk en stage (bij Jongerenwerk Lisse) gewoon door, maar met corona is ze onderhand wel een beetje klaar: “Zoals iedereen natuurlijk!” Femke stopte met haar opleiding en is tot volgend schooljaar vooral aan het werk. “De hockeytrainingen die ik geef, gaan nog gewoon door. En mijn eigen vrienden ontmoet ik ook op het hockeyveld, of we gaan bijvoorbeeld naar het strand.”

Toen Anita en Ada vlak voor corona Kunstmomentje opstartten, zaten ze vol plannen voor demonstraties, beurzen en markten. Noodgedwongen gingen ze zich op online tekenlessen richten, wat goed uitpakt. Deelnemers verbeteren niet alleen hun vaardigheden, maar bouwen ook sociale contacten op.

Ook de avondklok kwam ter sprake. Daar hadden de deelnemers niet erg veel last van gehad – al moesten ze zich soms even haasten als de avondklok in zicht kwam. Het gemis van sociale contacten was groter, al bleven mensen elkaar één op één ontmoeten of zagen ze elkaar via sporten. Ook waren er zorgen over eenzame dorpsgenoten, al zien burgemeester en wethouder dat inwoners goed naar elkaar omkijken, ook via verenigingen.

Ook in gesprek?

Lisse wil vaker online bewonersavonden organiseren. Wil je ook informeel in gesprek met de burgemeester of wethouder? Dan kun je je aanmelden via bestuurssecretariaat@lisse.nl. Je kunt je voor de volgende data aanmelden:

  • 3 juni
  • 21 juni
  • 30 juni
  • 7 juli tussen


De gesprekken vinden plaats tussen 19.00 uur en 19.45 uur.

Ga naar het begin