WO2 in 100 foto’s, doet u mee?

4 december

De provincie Zuid-Holland en gemeente Lisse zijn op zoek naar de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Daarom vragen wij u om fotoboeken, archieven en dozen op zolder of in de kelder te doorzoeken naar foto’s van en rond WO2. Van de meest aansprekende foto’s maken we een tentoonstelling. Insturen kan op deze website tot en met 18 december 2019.

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden

Nu er steeds minder mensen zijn die de periode van oorlog en bezetting kunnen navertellen, worden de beelden hiervan steeds belangrijker. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de provincies zoeken daarom naar de meest aansprekende 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Selectieprocedure

De provincie kiest 50 foto's uit de inzendingen, waarna een publieksjury de 25 beste foto’s kiest. In januari kiest het publiek uit al deze provinciale selecties de 100 meest aansprekende foto’s voor de fototentoonstelling van de WO2 in Nederland.

Tentoonstelling 100 meest aansprekende foto’s

De opening van de tentoonstelling is op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer. De Zuid-Hollandse foto's zijn in april 2020 op meerdere ‘pop-up’-tentoonstellingen in de provincie te zien.

Herdenken, vieren en koesteren

In 2020 is het 75 jaar geleden dat wij werden bevrijd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid moeten we blijven herdenken, vieren en koesteren. Op 5 mei 2020 is Zuid-Holland gastprovincie voor de start van de landelijke viering van Bevrijdingsdag. Naast de fototentoonstelling is en ook een symposium over digitale vrijheid, een vrijheidsbus en een verhalenboek.

Ga naar het begin