Lissers op expeditie naar tiny houses

14 mei

Hoe is het wonen in een tiny house (huisje van 50m2 of kleiner)? Voor het antwoord op die vraag trokken 35 Lissers vrijdag 10 mei met de bus naar Almere en Alkmaar.

Het werd een geslaagde expeditie; de komst van tiny houses naar Lisse lijkt een stapje dichterbij gekomen. 

De busreis was het gevolg van een informatiemarkt over tiny houses, waarvoor geïnteresseerden zich konden inschrijven. De minimumdrempel van twintig personen werd ruimschoots gehaald.  
“Fantastisch om te zien dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in tiny houses”, zegt
Marjolein Jonker enthousiast als de bus begint te rijden – Jonker is de eerste officiële bewoonster van een tiny house in Nederland. “In Almere is een tof project, waar jullie ideeën kunnen opdoen.”

Opruimgoeroe 

Een bewoner wil weten hoe je het best kan ‘ontspullen’, want daar is in een tiny house weinig ruimte voor. “Wat gooi je weg en wat niet? Ik vind het moeilijk om spullen met herinnering weg te doen.” 
“Ontspullen is een hot item”, antwoordt Jonker. “Er zijn allerlei methodes voor. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo adviseert om al je spullen op één hoop te gooien en er dan een voor een dingen af te pakken. Waar je blij van wordt, hou je, en waar je niet blij van wordt, doe je weg. Het werkt echt! Maar maak keuzes. Als ik langs zo’n storage rij, denk ik: zonde, een pakhuis vol uitgestelde beslissingen.”


Kamperen

Bewoonster Monique gaat mee uit interesse en nieuwsgierigheid. “Ik zou in de toekomst toch kleiner, goedkoper en duurzamer willen wonen”, legt ze uit. “Het hoeft niet per se in Lisse te zijn. Ik woon nu in een klein appartement. Van de meeste spullen heb ik afstand gedaan na mijn scheiding. Wat ik fijn zou vinden aan een tiny house is een tuintje waar je groente kunt verbouwen. Een beetje rommelen, dat lijkt me heerlijk! Met een tiny house leef je toch meer buiten, denk ik. Een soort kamperen.”


Tiny buurtje 

In Almere neemt de Friese gids Edward Ypey een groep mee naar het ‘Tiny buurtje’, waar diverse soorten huisjes staan opgesteld. Sommige zijn bewoond, andere staan leeg. “Er is veel behoefte aan kleine woningen”, vertelt Ypey. “Voor eenpersoonshuishoudens, 50-plussers die te groot wonen en voor jonge mensen die niet veel kunnen betalen, is klein wonen een uitkomst.” Na een wandeling langs de Tiny Towers, het A-huis en de drie verdiepingen hoge ‘Slim Fit’, reist het gezelschap verder naar Alkmaar. 
Bas (24) ziet het helemaal zitten. “Ik ben al tijden op zoek naar een woning”, zegt hij tijdens de busrit, “maar er is gewoon geen aanbod of het is niet te betalen. Daarom woon ik nog bij mijn ouders. Voor mij is een tiny house een beetje uit nood. Al woon ik liever in een tiny house met tuin dan in een appartementencomplex.” 

Idyllisch

Rond 17.00 uur arriveert de bus in Alkmaar. Daar staan vijf tiny houses, waaronder die van Marjolein Jonker, aan het water tegenover het groen. Een middagzon schijnt op de houten bakken met bloemen en kruiden, kippen scharrelen over het veld. Een bewoner leest een krant, een ander is bezig in de tuin. Het geheel ziet er idyllisch uit.   
“Dit was veel leuker!”, blikt bewoonster Leidy in de bus terug naar Lisse. “Dit is wat je wilt: geen overlast voor de buurt, kampvuurtje stoken, wonen in de natuur. Het gaat mij niet alleen om goedkoop wonen, maar ook om de ecologische voetafdruk, de leefstijl en bereid zijn om dingen met elkaar te delen.” 

Mindset

Plaatsvervangend voorzitter van de raad, Guus Mesman, is tevreden. “Mensen konden een indruk krijgen van wat wonen in een tiny house in het echt inhoudt en welke soorten er zijn. Ook werd duidelijk dat je wel iets moet hebben met elkaar, dezelfde mindset en saamhorigheid. Vrijdag 14 juni gaan we verder met de mensen die echt geïnteresseerd zijn. Maar het was sowieso een geslaagde excursie.”

Sfeerverslag: Arnold Korporaal
Foto's: Sven van der Vlugt

Ga naar het begin