Lisse benadrukt inclusieve samenleving

11 oktober

Met het hijsen van zowel de regenboogvlag als een blanco vlag hebben de collegeleden vandaag laten zien dat zij staan voor een inclusieve samenleving

2 vlaggen

Zij benadrukten dat iedereen in Lisse meetelt en meedoet. De inclusieve samenleving is volgens hen meer dan het accepteren van de liefdesrelaties in de vele vormen die er zijn of het accepteren van ieders geslachtskenmerken.

“Natuurlijk zijn deze beide belangrijk,” zegt wethouder Jolanda Langeveld, “maar een inclusieve samenleving gaat volgens ons over veel meer. Het gaat ook om vele andere groepen waarbij gelijkwaardigheid, diversiteit, tolerantie en ruimte voor andersdenkenden belangrijk zijn.”

 

De collegeleden kiezen de komende jaren voor een nieuwe aanpak met daarbij een vlag die symbool staat voor de inclusieve samenleving.

De vandaag gehesen blanco vlag is dan ook een uitnodiging aan inwoners om een vlag te ontwerpen die de inclusieve samenleving van Lisse vertegenwoordigt.

 

Nieuw vlagontwerp

Het college schrijft een wedstrijd uit en roept inwoners op om met een vlagontwerp te komen. In het ontwerp moet het wapen van Lisse terugkomen, het overige is aan de artistieke geest. De winnende vlag zal de komende jaren wapperen op belangrijke dagen voor de inclusieve samenleving.

De ontwerper van deze winnende vlag ontvangt uiteraard de vlag zelf en € 500 aan prijzengeld.

 

In gesprek gaan

Langeveld heeft de inclusieve samenleving in haar portefeuille en geeft aan dat de sleutel hiervan ligt in het in gesprek gaan met elkaar. “Onze oproep is elkaar te accepteren en mensen te waarderen om wie en wat ze zijn.

Je moet elkaar kunnen bevragen zonder meteen te oordelen. Door met elkaar te praten kun je veel ruis wegnemen en daadwerkelijk komen tot een oplossing. Mijn ervaring is dat als je begrip hebt voor elkaars standpunten, je vaak nader tot elkaar komt.”

 

In gesprek met inwoners en bedrijven

Daarnaast gaat het college verder met werkbezoeken, gesprekken en dialoogtafels. Zo gaat wethouder Jeanet van der Laan (Jeugd) op Paarse vrijdag (14 december) in gesprek met jongeren van het Fioretti College over hun solidariteit met homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender jongeren.

Van der Laan: “Wij zijn niet bang om gevoelige zaken aan de orde te stellen. Ik ben daar trots op. Want we moeten ze aan de orde stellen om ze in orde te maken.” 

 

In het dagelijks werk

Wethouder Kees van der Zwet (Economie) benadrukt op zijn beurt bij ondernemers het belang. Als hij werkbezoeken aflegt, vraagt hij bedrijven om ook inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte te betrekken.

En te kiezen voor een meer gelijkwaardige verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen. Van der Zwet: “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedenken en dat we respect voor elkaar hebben. Iedereen doet er toe, ongeacht religie, geaardheid, geslacht of wat dan ook.”

 

Inzendingen vlagontwerp

Inzendingen voor de wedstrijd kunnen uiterlijk 12 november 2018 worden verstuurd aan het college van Lisse, via bestuurssecretariaat@lisse.nl. De maat van de vlag is 120 x 180 cm, het aangeleverde ontwerp mag uiteraard kleiner, maar wel in die verhouding zijn.

Meer informatie hierover is de komende tijd te lezen in de gemeenteberichten en op de website van de gemeente Lisse.

Ga naar het begin