Herdenking bij het B-17 monument op 7 september

5 september

Deze maand is het 75 jaar geleden dat een Amerikaanse B-17 bommenwerper in Lisse is neergestort

Herdenking

Wij herdenken dit op 7 september 2019 bij de H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457 in Lisse om 13 uur. De crash heeft een grote impact gehad op de overlevenden en andere betrokkenen wier leven voorgoed veranderde. 

Wat er gebeurde in 1944

Het vliegtuig met 9 bemanningsleden was op 26 september 1944 op de terugreis van een missie naar Osnabrück (Duitsland) toen het geraakt werd nabij IJmuiden door Duits luchtafweergeschut. Uiteindelijk stortte de bommenwerper met de naam ‘Jayhawk’ nabij de buurtschap De Engel, gemeente Lisse, neer. Twee inzittenden kwamen om het leven, vier wisten er te ontsnappen en onder te duiken dankzij de hulp van de lokale bevolking en het verzet en drie inzittenden werden krijgsgevangen gemaakt.

Programma

Op 7 september bent u allen vanaf 13.00 van harte welkom in de H.H. Engelbewaarderskerk, Heereweg 457 in Lisse.

Sprekers in de kerk zullen zijn: burgemeester van Lisse mevrouw Lies Spruit, de heer P. Hoekstra ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in Nederland, dochter van Sgt. William Goodfellow (bemanningslid) mevrouw S. Goodfellow, hoofd Operationele Dienstverlening van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie de heer P.E. van Loo en een toespraak door de president van de veteranenorganisatie van de 457th Bomb Group Association in Amerika.

Na de bijeenkomst in de kerk zal het tweede gedeelte zich afspelen bij het monumentn in de tuin van de H.H. Engelbewaarderskerk. Hier zal show- & marchingband Da Capo uit Lisse enkele stukken spelen waarna er twee minuten stilte worden gehouden. Daarna zullen de vlaggen worden gehesen en worden de Nederlandse en het Amerikaanse volkslied gespeeld. Hierna zullen enkele kransen gelegd worden. Uiteraard bent u van harte welkom om ook bloemen te leggen bij het monument. Als afsluiting zal de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht een FlyBy verzorgen met een Beechcraft D18S.

De herdenking wordt afgesloten met een dankwoord door Erwin de Mooij.

 

Erewacht

De erewacht bij de ingang van de kerk en bij het monument zal worden verzorgd door het Erepeloton ‘Peloton ‘48’. Het monument wordt voor de herdenking weer mooi opgeknapt door de firma Damo natuursteen uit Hillegom. Damo natuursteen heeft er in 2012 voor gezorgd dat het monument kosteloos werd vervaardigd en geplaatst. Deze dag wordt ook mogelijk gemaakt met behulp van het bestuur van de Parochie H. Willibrordus uit Lisse en door het Ondernemersfonds Lisse die de subsidiering mogelijk hebben gemaakt.

Wij hopen u op 7 september om 13.00 te zien.

Ga naar het begin