Bredere ondersteuning voor Lissese mantelzorgers

8 februari

Mantelzorgers kunnen met de regeling nu ook een aanvraag doen voor vervangende zorg aan huis, klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning.

mantelzorg

Sinds 1 februari kunnen mantelzorgers gebruikmaken van een vernieuwde, tijdelijke regeling voor ondersteuning. De gemeenteraad van Lisse besloot namelijk op 31 januari dat de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) breder kan worden ingezet. Als mantelzorger kunt u nu ook een aanvraag doen voor respijtzorg. Dat betekent vervangende zorg aan huis zoals klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning.

Ondersteuning is maatwerk

De regeling HHT, een tijdelijke regeling die eind 2017 in werking trad, bood mantelzorgers tot 31 januari de mogelijkheid om gebruik te maken van hulp bij het huishouden. Zij konden hierdoor worden ontlast en overbelasting kon zo worden voorkomen, was de gedachte. De mantelzorgadviseurs van Welzijnskompas signaleerden echter dat mantelzorgers in veel gevallen behoefte hebben aan andere vormen van ondersteuning. Het gaat veel meer om maatwerk. Bovendien werd deze regeling in Hillegom al breder toegepast en daar zijn de ervaringen positief.

Wethouder Jolanda Langeveld is enthousiast over de uitbreiding: ‘We vinden het als gemeente belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen en dat deze aansluit op wat mantelzorgers nodig hebben. We willen echt luisteren naar mantelzorgers. Ik ga ervan uit dat we met deze vernieuwde regeling daarin een belangrijke stap zetten’.

Mantelzorgers kunnen contact opnemen met WelzijnsKompas als zij een beroep willen doen op deze regeling.

 

Ga naar het begin