Ga naar de inhoud

Column Riet Austie: Tweedehands geeft voldoening

11 april

Gelukkig ben ik geboren onder een positief gesternte

Tweedehands geeft voldoening

Ik ben gek op spullen. Spullen om mijn huis aan te kleden en te stylen, maar bovenal op kleding en schoenen. Ik geniet van mooie dingen. Maar is dat nog verantwoord? Kan dat nog in 2023? Afgelopen vrijdag tijdens een quiz over duurzaamheid kwam ik erachter dat al dit soort artikelen het milieu het meest belasten. Niet vliegen, wonen of autorijden. De groep had het antwoord fout.
 

Hergebruiken

We moeten toe naar een circulaire economie, zo werd ons verteld. Het woord zegt het al: een cirkel die nooit stopt. Deze kringloop gaat meestal over het gebruik en/of hergebruik van grondstoffen. Het idee erachter is dat oud altijd weer nieuw wordt. We moeten beter omgaan met onze grondstoffen. Ze steeds opnieuw gebruiken. Zo ontstaat er minder afval.
 

Positief

Gelukkig ben ik geboren onder een positief gesternte. Maar positief zijn, kun je in veel gevallen ook aanleren. Je kunt jezelf trainen als bij jou de zon niet vanzelfsprekend schijnt. Dat lijkt mij nou een mooie uitdaging! Want ik hoor zo vaak dat het slecht gaat met de wereld, zeker op het gebied van duurzaamheid. Maar als we hier nu eens vanuit positiviteit naar kijken? Naar wat onze mogelijkheden zijn om bij te dragen aan een duurzamere wereld, zonder daar meteen heel veel voor op te moeten geven?
 

Tweedehands

Dan weet ik het wel: spullen kopen die tweedehands zijn. Ga eens wat vaker naar een tweedehandswinkel. Er zijn er genoeg in de omgeving. Of winkel online op Vinted, the Next Closet, Instagram of Marktplaats. Wie geduldig is, vindt er regelmatig mooie merkkleding voor weinig, of in elk geval veel minder, geld. Ik voel daarom extra voldoening als ik complimenten krijg over hoe leuk mijn schoenen en tassen bij mijn kleding passen. Want heel vaak zijn ze tweedehands! Wel daarbij het advies om het ook niet te gek te maken: veel online kopen is niet duurzaam, omdat de spullen ook allemaal vervoerd moeten worden.
 

Gevoel

Als wethouder ben ik veel in de openbaarheid, maar ook dan kun je in tweedehands kleding prima voor de dag komen. U dus ook. En moet je kleding per se in de mode zijn, of je huis altijd volgens de laatste trends ingericht? Wat mij betreft niet. Het gaat erom dat je je prettig voelt in wat je draagt en dat je je thuis voelt tussen je meubels en woonaccessoires. Of ze dan nieuw of -eventueel gepimpt- tweedehands zijn, dat maakt niet uit. Als ze maar bij jou passen. Dan ga je er vanzelf van stralen.
 

Elkaar enthousiasmeren

Mijn boodschap komt hierop neer: ga voor jezelf na hoe jij een positief steentje kunt bijdragen aan een meer circulaire wereld. En hoe je daar door jouw eigen positieve, vrolijke houding ook anderen voor kunt enthousiasmeren. Want hoe positiever we kijken naar duurzaamheid en hoe meer we denken in mogelijkheden, hoe vanzelfsprekender en dus makkelijker het wordt om duurzamer te leven. Laten we elkaar daar een beetje in trainen!

Riet Austie, wethouder

r.austie@lisse.nl

Ga naar het begin