Ga naar de inhoud

Column Lies Spruit: Mails en telefoontjes met grote gevolgen

25 april

Bij hulpvraagfraude doet de dader zich vaak voor als een bekende

Column Lies Spruit

Tijdens ons recente politieoverleg schrok ik van de toenemende aangiftes van cybercrime, oftewel computercriminaliteit. En dan zijn er vast ook nog veel gevallen waarvan helemaal geen aangifte is gedaan. Dit probleem van misdaden die worden gepleegd via computers en smartphones wordt zo langzamerhand steeds ernstiger. In heel Nederland trouwens, overal lopen de aangiftes op.
 

Misleiding

We worden allemaal steeds handiger op het internet. We doen ook veel meer (geld)zaken via de computer en de telefoon. Dat weten criminelen en ze maken daar misbruik van. Ze proberen ons via internet of de telefoon te misleiden, om ons geld of informatie af te troggelen. Er zijn woorden voor: phishing, hulpvraagfraude en spoofing. Stuk voor stuk kunnen ze grote gevolgen hebben voor degene die er slachtoffer van wordt.           
 

Phishing

Dit is een vorm van cybercrime waarbij criminelen een e-mail naar je sturen, waarmee ze proberen om jou creditcardinformatie, een pincode of andere persoonlijke gegevens te ontfutselen. Vandaar het woord phishing, dat hengelen of vissen betekent. Dit herkennen de meesten van ons inmiddels wel. Het komt veel voor.  

 

Hulpvraagfraude

Bij hulpvraagfraude doet de dader zich vaak voor als een bekende. Vaak als je kleinzoon of kleindochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. De kern van het bericht is altijd dat diegene in geldnood zit en snel geld van je wil lenen. Deze is mijzelf al eens overkomen. Gelukkig had ik dit op tijd in de gaten, ik ben ik er niet ingetrapt.


Spoofing

Hierbij nemen internetcriminelen een andere identiteit aan. Ze doen zich voor als een bank, een verzekeringsmaatschappij, een overheidsinstantie of als kennis of goede bekende. Hier ging een aantal van de eerder genoemde aangiftes bij de politie over. Spoofing is niet makkelijk te herkennen. Het gaat om heel geloofwaardige verhalen, maar ze zijn beslist crimineel.

 

Voorkomen

We moeten hier allemaal meer rekening mee gaan houden. Het kan ons allemaal overkomen. Gelukkig kunnen we wel het een en ander doen om onszelf te beschermen. Dat staat onder andere op de websites www.veiliginternetten.nl of www.seniorweb.nl.  

 

Informatieavonden

De gemeente organiseert in mei samen met de politie twee informatieavonden voor inwoners. Hier krijgt u ook informatie over hoe u zich tegen deze vorm van criminaliteit kunt beschermen. De precieze data leest u binnenkort in de lokale media en op www.lisse.nl

 

Samen sterk

Door meer aandacht te steken in het voorkomen van deze vormen van criminaliteit kunnen we de daders ontmoedigen en het persoonlijk leed verkleinen. Dat is mij heel wat waard. Ik ontmoet u daarom graag op een van de avonden. Bent u al slachtoffer geworden? Praat erover met uw naasten en zoek eventueel hulp. En doe vooral aangifte.
 

Lies Spruit, burgemeester

lspruit@lisse.nl

Ga naar het begin