Blik op... Tandarts Arina van Dam - Janse van Janse Mondzorg in coronatijd

27 januari

Blik Op Lisse doet verslag van hoe inwoners en ondernemers in Lisse deze lastige coronatijd tegemoet gaan.

Foto van Arina van Dam - Janse

De laatste tijd zijn er een aantal nieuwsberichten verschenen over tandartsbezoek in coronatijd. Uit een in november 2020 uitgevoerd onderzoek van de Nederlandse patiënten federatie is gebleken dat van de 8.500 ondervraagde mensen ruim 10% zijn/haar afspraak al één of meerdere keren uitstelde vanwege de coronapandemie...

De redactie van Blik op Lisse (BOL) ging langs bij Arina van Dam - Janse van Janse Mondzorg. Ook zij heeft gemerkt dat, zeker na de eerste lockdown, mensen soms wat bang waren om een afspraak bij hen te maken in verband met het besmettingsgevaar. Inmiddels is er al een heel aantal mensen wel gekomen, maar sommige mensen stellen hun bezoek nog steeds uit waardoor zij inmiddels al heel lang niet zijn geweest. Arina: "Gelukkig lijken de eerste onderzoeksresultaten te bevestigen dat een tandartsbezoek niet risicovol is. In Amerika is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid coronabesmettingen onder mondzorgmedewerkers. Dat getal bleek rond de 0,9% te liggen. In Nederland wordt geen vergelijkbaar onderzoek gedaan, maar is er wel een speciale website waar anoniem coronabesmettingen gemeld kunnen worden. In Nederland zijn tot nu toe geen kruisbesmettingen gemeld in tandartspraktijken. Coronabesmettingen onder mondzorgprofessionals zijn wel bekend, maar deze zijn ontstaan in de privé-omgeving. Daarom lijkt het percentage van 0,9% ook representatief te zijn voor de Nederlandse situatie. Dus minder dan 1 op de 100 mondzorgmedewerkers heeft corona gehad. Dat getal is beduidend lager dan in andere zorgsectoren."

Arina vervolgt: "Voor ons geen verrassing: Infectiepreventie heeft vanaf het hiv-virus al heel veel aandacht in de tandartspraktijk. Bovendien zijn in maart, tijdens de eerste lockdown, tandartspraktijken uit voorzorg gesloten en is uitvoerig nagedacht over passende maatregelen om op een verantwoorde manier ons werk te doen. Bij de Leidraad Mondzorg Corona zijn nog wat extra maatregelen toegevoegd aan de richtlijn van de Werkgroep Infectie Preventie die al jaren door alle mondzorgprofessionals de standaard is. Het spoelen met 1% waterstofperoxide bijvoorbeeld is bewezen effectief. Boren doen we zoveel mogelijk onder cofferdam (een rubberen lapje dat over de te behandelen tand of kies wordt gespannen). En belangrijk is om net iets langer te blijven afzuigen dan er geboord is: dat blijkt de aanwezigheid van aerosolen die mogelijk virusdeeltjes bevatten aanmerkelijk te reduceren. Ook aangepast gebruik van mondkapjes draagt bij. De medische IIR-mondmaskers kunnen beter tegen vocht. Een nieuwe preventieve sluiting van tandartspraktijken lijkt daarom niet aan de orde."

De gevolgen van de coronapandemie zijn in de praktijk wel merkbaar. Er worden regelmatig afspraken afgezegd doordat mensen bijvoorbeeld Coronasymptomen hebben, wachten op een testuitslag of nauw contact hebben gehad met iemand met Corona. Bij Janse Mondzorg zijn ze blij dat mensen die verantwoordelijkheid nemen om alleen naar hen toe te komen zonder klachten. Arina: "Voorafgaand aan hun afspraak sturen wij ze een online vragenlijst waardoor ze heel gemakkelijk zelf kunnen bepalen of ze naar de praktijk kunnen komen of hun afspraak beter kunnen uitstellen. Over het algemeen doen onze patiënten erg hun best om zich aan onze richtlijnen te houden. Een goede voorlichting is daarvoor erg belangrijk. Dat proberen wij te bereiken door veel informatie te delen op onze website, onze Facebookpagina, via e-mail en op een scherm in de wachtkamer."

De enige maatregel die lastig wordt gevonden, is om na het desinfecteren van de handen bij binnenkomst, niet meer aan het gezicht en de mobiele telefoon te komen. Daardoor ontstaan soms grappige situaties. Arina: "Wij ‘springen’ er nog weleens tussen wanneer de hand richting bril beweegt of wanneer er iets in de mond dreigt te worden aangewezen. Sinds de invoering van de ‘mondkapjesplicht’ in publieke binnenruimtes is er soms wat onrust te merken in onze wachtkamer. Wij vallen met onze tandartspraktijk niet onder de publieke binnenruimtes." De wachtkamer van Janse Mondzorg heeft een gunstige indeling. De opstelling is zo gemaakt dat het prima lukt om voldoende afstand van elkaar te houden.     

Verder zorgen ze bij Janse Mondzorg voor korte wachttijden. Daarom is het dragen van een mondmasker niet nodig, maar omdat iedereen het inmiddels zo gewend is geeft dat nog wel eens verwarring en zelfs discussies tussen patiënten onderling. Arina besluit: "Wij zijn ervan overtuigd dat men bij ons geen verhoogd risico loopt op besmettingen met Corona. De eerste onderzoeksresultaten wijzen daar ook op. In november kregen we als sector zelfs een pluim van het ministerie van VWS die ons “een verantwoordelijke sector” noemde. Wij hopen ook dat ook onze laatste patiënten over de streep worden getrokken om de reguliere zorg weer op te pakken. De mond is in gezonde toestand een goede eerste verdedigingslinie tegen het COVID-19 virus. Wanneer er echter ontstekingen aanwezig zijn in deze eerste ‘entree’ dringt een virus als COVID-19 veel gemakkelijker het lichaam binnen. Bovendien kan uitgestelde zorg leiden tot pijnklachten en ernstige schade aan het gebit, met soms zelfs gezondheidsrisico’s als gevolg." 

Ga naar het begin