Blik op.. de tulpenkweker Jan van der Slot

3 februari

Blik Op Lisse doet verslag van hoe inwoners en ondernemers in Lisse deze lastige coronatijd tegemoet gaan.

Tulpenkweker Jan van der Slot

Hoe vergaat het de tulpenkweker in coronatijd?

De Bollenstreek wordt door corona hard getroffen staat te lezen in een artikel van Economic Board Duin- en Bollenstreek. Toeristen blijven weg en de handel naar het buitenland is beperkt. Hoe houden bollentelers hun hoofd boven water? De redactie van Blik op Lisse vroeg het aan Jan van der Slot.... Sinds 2005 werkt hij samen met zijn broer Frans op het bedrijf V.d. Slot Tulips BV van zijn vader Jan v.d. Slot.

Sinds 2017 zijn Frans en Jan eigenaar van het bollenbedrijf dat jaarlijks zo’n 30 miljoen tulpen verwerkt. Samen met ongeveer 30 medewerkers verwerken ze een grote variëteit van kwaliteitstulpen. Het bedrijf heeft ruim 1.000 opdrachtgevers uit de hele wereld.

V.d. Slot Tulips is gevestigd op de Johan Speelmanweg 7 op de grens tussen Voorhout en Lisse en bestaat al bijna 100 jaar. Jan: “Van oorsprong komen we van de Tweede Poellaan uit Lisse. Mijn neef heeft daar nu zijn bedrijf. Mijn vader heeft daar samen met zijn vader het bedrijf gehad. Mijn oom is daar gebleven en mijn vader is naar de Speelmanweg gegaan. Tegenwoordig zitten we ook weer in Lisse. We hebben Carl van der Salm aan de Loosterweg overgenomen.”

De tulpen worden verbouwd op ongeveer 60 ha grond (120 voetbalvelden). Jan:” Met ongeveer 10 ha zitten we in de Bollenstreek, verder in de Haarlemmermeer en de polders er achter richting Alphen Nieuwkoop en Woubrugge.” De tulpen staan daar allemaal in zogenaamde netten, omdat de kleigrond daar niet geschikt is voor tulpenteelt.

Wat heeft het bedrijf gemerkt van de corona en hoe gingen ze hiermee om?

Jan: “Tijdens de eerste lockdown begin 2021 was het meteen bingo op de veiling. Alle aangeleverde bloemen draaiden door. Na een paar dagen zijn we minder tulpen gaan veilen en zijn we met straatverkoop begonnen. In ons geval is dat redelijk goed verlopen. Nou ja, we zijn van onze spullen afgekomen. Soms op de kostprijs, soms er net iets onder. We zijn er dus niet rijk van geworden, maar het heeft ons ook niet veel gekost. De omzet viel dan op zich wel mee, maar de kosten zijn hetzelfde gebleven. Ik kan alles gaan uitrekenen en kijken wat je onder de streep over houdt, maar daar word je alleen maar chagrijnig van. ” Een aantal weken geleden heeft het familiebedrijf een drive thru voor de zorg gehouden om zo de bloemen op een creatieve manier onder de aandacht te brengen. Van het geld dat toen verzameld werd heeft V.d. Slot Tulips weer bloemen uitgedeeld aan medewerkers van verschillende verzorgingshuizen in de omgeving.

De toekomst is nog onzeker. Jan hoopt dat de mensen zo af en toe langs fietsen om uit de kraam die buiten staat de verse tulpen te kopen. Ook kijkt hij vooruit en hoopt dat de vele toeristen de tulpenvelden weer komen aanschouwen. De toerist, die zo belangrijk is voor de bollensector. De plaatjes van de velden gaan de hele wereld over en een prima PR voor de streek.

Met dank aan Jan van der Slot, van V.d Slot Tulips - Lisse en Blik Op Lisse.
Foto: Jan Wessels

Ga naar het begin