Op 18 februari vond de eerste jongerentop plaats!

Bruisende Jongerentop in Floralis

Meer (goedkope) woningen voor jongeren,  een treinstation, de oprichting van een jongerenraad, overal glasvezel, hangplekken en meer aandacht voor jongeren met problemen; dat is de oogst van de eerste Jongerentop Lisse die maandag 18 februari plaatsvond in Floralis.
 

“Het idee voor een top is van de jongeren zelf”, zegt burgemeester Lies Spruit aan het begin van de avond. “Dat is vorig jaar afgesproken tijdens een discussie in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Als gemeenteraad vinden wij dat ook belangrijk. De gemiddelde leeftijd van de raadsleden is 35 plus. We weten veel te weinig wat jongeren belangrijk vinden.”

 

Brainstormen

Na het welkomstwoord is er een kort optreden van cabaretier Tom Sligting. “Het is extreem positief dat jullie hier zijn”, enthousiasmeert hij. “Wat een avond is dit! Succes en ga ervoor!”

Daarna leggen de presentatoren Patricia Wouda en Bart Cosijn uit wat de bedoeling is. “Eerst gaan jullie brainstormen. Jullie schrijven je ideeën op een vel papier op tafel. Vervolgens plak je stickers bij je favoriete onderwerp. De onderwerpen met de meeste stickers vormen de top 5 van wat jullie belangrijk vinden.”

 

Wervelend

Dan volgt een uur waarin circa vijftig jongeren aan tien ronde tafels in het Grand Café onderwerpen op papier zetten en stickeren. Na ruim een uur keert iedereen terug naar de theaterzaal. Terwijl de stickers worden geteld, vindt op het podium een wervelend dansoptreden plaats van de MLX Dansgroep.

De avond, zo blijkt, levert tientallen ideeën op. Variërend van leuke winkels voor jongeren (H&M, goede sneakerwinkel, Cool Cat, MediaMarkt) tot een buurtbarbecue of een kennismakingsavond voor nieuwkomers – er zit van alles tussen.

 

Gejuich

Vaak genoemd worden betere openbaar vervoerverbindingen, met als vurigste wens een treinstation. “Wie wil dit toelichten? Waarom is een station zo belangrijk?”, vraagt dagvoorzitter Patricia Wouda aan de zaal. “Als je een treinstation in Lisse hebt, kan je binnen een uur in Amsterdam zijn”, reageert een jongen. Zijn antwoord wordt met gejuich ontvangen. “Ook zit je zo in Haarlem. Je hoeft niet een uur in de bus te zitten.”

“Het is ook vanwege de Keukenhof”, vult een meisje aan. “Dan zitten de bussen overvol met Chinezen. Zelfs de extra bussen ’s ochtends zitten bomvol: soms mag je zelfs niet eens mee! Met een treinstation vlakbij de Keukenhof, heb je minder volle bussen en kunnen wij gewoon met de bus naar school.”

 

Jongerenraad

Op de lijst staat ook een extra uitgaansgelegenheid voor 18+. Een meisje licht het idee toe: “Ik ben 19 jaar, ik ga niet zoveel uit, maar als ik dan een keer uitga, moet ik óf helemaal naar Noordwijk en met een dure taxi terug, of ik ga naar de Zaak. Maar daar loop je, voor mijn gevoel dan, tussen die kleuters!” De zaal lacht. Een uitgaansgelegenheid voor zowel 16+ als 18+ ziet men wel zitten. Toch belandt dit idee niet in de top 5.

Veel jongeren geven zich op voor een denktank om een onderwerp uit te werken. Er komt in ieder geval zeker een jongerenraad en weer een Jongerentop, als het aan de jongeren ligt. Wordt vervolgd.

Ga naar het begin