Tips tegen inbraak

Vakantieperiode en mooi weer. Samen houden we het veilig. Heeft u uw (schuur)deur op slot gedaan? Doet u uw ramen dicht, ook als u ‘even’ van huis bent? Of staan deze open en ligt er een ladder klaar voor een inbreker die uw poort binnen loopt?

 

Tips om de kans op inbraak te verminderen:

 • Op vakantie? Licht de buren in
  Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

  Ook kunt u via een whatsapp-groep met uw buren als buurtbewoners een oogje in het zeil houden en elkaar goed op de hoogte houden. Zo helpt u mee een aan een veiligere buurt. Een handleiding vindt u op maakhetzeniettemakkelijk.nl.

  

 • Even weg? Doe uw ramen dicht
  Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

  

 • Doe uw schuurdeur op slot 
  Daders kunnen vaak hun slag slaan, omdat een schuurdeur niet was afgesloten. Doe uw schuur- of garagedeur altijd op slot, ook overdag.

 

 • Verdachte situatie? Bel gerust 112
  Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
    
  Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en schuren. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

 

Naast deze tips, blijft het natuurlijk van belang om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het ® teken. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf. Bekijk de website van Politiekeurmerk voor meer informatie hierover.

Ga naar het begin